Στα χέρια του Βερολίνου η μοίρα της Κύπρου


«Κύπρος, νέο πρόσωπο, αλλά το πρόβλημα παραμένει το ίδιο...». Με τη φράση αυτή επιχειρεί να περιγράψει την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, μεσούσης της εκλογικής διαδικασίας κι ενώ οι διαπραγματεύσεις για το πακέτο διάσωσης της χώρας βρίσκονται... σε εξέλιξη, η JP Morgan.

«Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των εκλογών στην Κύπρο, η ουσία είναι μία: Ακόμη και μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης στην Κύπρο, δεν πρόκειται να υπάρξει άμεση δράση για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος», σχολιάζει στην τελευταία ανάλυσή του ο Alex White, κορυφαίος αναλυτής της JP Morgan.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, τα προβλήματα της Κύπρου αναμένουν λύση... ως συνήθως από το Βερολίνο. «Μπορεί η αλλαγή κυβέρνησης στην Κύπρο να απομακρύνει από το προσκήνιο κάθε δικαιολογία για μη... δράση από τη Γερμανία, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως θα υπάρξει άμεση κινητοποίηση για συμφωνία επί του κυπριακού πακέτου διάσωσης», διαμηνύει ο αναλυτής.

«Η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σοβαρή πρόκληση. Δυσκολεύεται πράγματι να συμφωνήσει για το πακέτο διάσωσης της Κύπρου, εξαιτίας των κρίσιμων εκλογών του ερχόμενου Φθινοπώρου», εξηγεί στη συνέχεια ο White.

«Το πρόβλημα για την ίδια τη Γερμανίδα Καγκελάριο είναι το εξής: Χρειάζεται μια συμφωνία για την Κύπρο, τους όρους της οποίας θα τους έχει επιβάλλει η ίδια», αναφέρει ο αναλυτής.

«Το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα κυπριακό PSI (αναδιάρθρωση χρέους) κρίνεται απίθανο», εξηγεί η JP Morgan, αλλά προειδοποιεί ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να αποτελεί πηγή αβεβαιότητας για την Ευρωζώνη.
alithia.com.cy

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις