Φτιάχνει κλίμα η Άγκυρα με "Αερομαχίες στο Αιγαίο" για να αποτρέψει ανακήρυξη ΑΟΖ


Nέα προβοκατόρικη ανακοίνωση από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο ανήμερα στον επέτειο των Ιμίων που εντείνει το κλίμα που φτιάχνουν σε βάρος της Ελλάδας σε στρατιωτικό (τουρκικό Γενικό Επιτελείο) όσο και σε πολιτικό-επικοινωνιακό επίπεδο (Ερντογάν, τουρκικής Τύπος).
Σήμερα, στην ιστοσελίδα του τουρκικού Γενικού Επιτελείου αναρτήθηκε η είδηση-πρόκληση πώς «στις 31 Ιανουαρίου του 2013 τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα τύπου F-16, που εκτελούσαν εκπαιδευτική πτήση στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, αναχαιτίσθηκαν μία φορά βορειοανατολικά της Χίου από ελληνικά αεροπλάνα F-16 που απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Σκύρου».

 Λίγα λεπτά αργότερα οι Τούρκοι προχώρησαν σε νέα ανάρτηση σύμφωνα με την οποία «ελληνικά αεροπλάνα τύπου F-16 που απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Σκύρου, παρενόχλησαν 3 φορές και για διάστημα 7 λεπτών, κλειδώνοντας στα ραντάρ τους, τουρκικά αεροπλάνα τύπου F-16 και F-4E, που εκτελούσαν εκπαιδευτική πτήση στον διεθνή εναέριο χώρου του Αιγαίου βόρεια, νοτιοδυτικά και νότια της Χίου».
Πριν λίγες ημέρες υποστήριζαν ελληνικά μαχητικά παραβιάζουν τον εναέριο χώρο, παρενοχλούν και αναχαιτίζουν τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη τα οποία "απλά εκπαιδεύονταν", ενώ εμφάνιζαν περιπολικό του Λιμενικού να «εξαπολύει πυρά» κατά τουρκικών αλιευτικών.
Η αναφορά των περιστατικών δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού και τα δύο φέρονται να συνέβησαν ανήμερα της κρίσης των Ιμίων, όπου ελέω της εξωτερικής πολιτικής του Σημίτη και του Πάγκαλου η Ελλάδα αναγκάστηκε σε υποχώρηση από τα εδάφη της, αφού λίγες ώρες πριν, τη μοιραία νύχτα της 31ης Ιανουαρίου 1996, είχε χάσει το ελικόπτερο της φρεγάτας «Ναβαρίνο» με το τριμελές πλήρωμα του. Και ο κ. Σημίτης… ευχαριστούσε για την εξέλιξη αυτή τους Αμερικάνους.
Τα Επιτελεία που παρακολουθούν με προσοχή τις τουρκικές κινήσεις εκφράζουν την ανησυχία τους. Διαβλέπουν πώς πίσω από τις προκλήσεις του τουρκικού Επιτελείου κρύβεται ένα σχέδιο της Άγκυρας, αντίστοιχο της «Βαριοπούλας», για τετελεσμένα γεγονότα στο Αιγαίο.
Θυμίζουμε πώς το συγκεκριμένο σχέδιο, πέραν των άλλων, προέβλεπε επιδίωξη κατάρριψης τουρκικού μαχητικού στο Αιγαίο από ελληνικά πυρά με στόχο να «ξεδιπλωθεί» γενικευμένη στρατιωτική επίθεση σε βάρος της χώρας μας.
Οι συνεχείς αναρτήσεις έχουν σαν στόχο τη δημιουργία «πολεμικού κλίματος», αφού τις τελευταίες δέκα ημέρες τουλάχιστον τρείς φορές έχει γίνει αναφορά για παραβίαση του εναερίου χώρου της Τουρκίας και παρενόχληση αεροσκαφών της από ελληνικά μαχητικά. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να υποστηρίξουν πως σκάφος τους ακινητοποιημένο από μηχανική βλάβη που μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα εβλήθη από πυρά σκάφους του Λιμενικού.
Στρατιωτικές πηγές του Πενταγώνου δεν βλέπουν αποσπασματικά τις συγκεκριμένες προκλητικές αναρτήσεις. Έχει προηγηθεί η δήλωση Νταβούτογλου ότι, «Σε περίπτωση ανακήρυξης ελληνικής ΑΟΖ θα απαντήσουμε», επιχειρήθηκε η ανάμιξη της Ελλάδας στην εξαγωγή τρομοκρατίας με αφορμή την επίθεση αυτοκτονίας στην αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα, και σήμερα γίνεται γνωστό πως οι Τούρκοι θα πραγματοποιήσουν έρευνες στη δυνητική ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδα.
Φαίνεται πως και αυτός είναι ο τελικός στόχος της Τουρκίας: Να αποτρέψουν την ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ.
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις