Φρανσουά Ολάντ: «Δεν ήρθα για να πουλήσω όπλα»

Φρανσουά Ολάντ: «Δεν ήρθα για να πουλήσω όπλα»

«Δεν ήρθα εδώ για να πουλήσω όπλα, το άκουσα και αυτό. Ηρθα εδώ για αλληλεγγύη και για εμπιστοσύνη» τόνισε σε μια αποστροφή των επίσημων δηλώσεών του ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Ανακοίνωσε ωστόσο ότι οι γαλλικές εταιρείες θα σπεύσουν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους μόλις ανοίξουν οι διαγωνισμοί για τις αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα.


Ο γάλλος ηγέτης επέμεινε στις δηλώσεις του ότι η παρουσία του στην Αθήνα έχει σκοπό να αποκαταστήσει και να επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη της Ευρώπης προς την Ελλάδα. «Είμαι εδώ ως ηγέτης χώρας που θέλησε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη» είπε ο Φρανσουά Ολάντ. «Η Ελλάδα ήταν πάντα στο πλευρό μας. Μας συνδέουν αιώνες φιλίας και ήσασταν δίπλα μας σε όλες τις ευτυχισμένες αλλά και τις δύσκολες στιγμές μας. Είμαστε συνδεδεμένοι. Η Ελλάδα έχει κάνει πολλές σημαντικές προσπάθειες».

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας έδωσε μεγάλη έμφαση στις θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός, ο οποίος «βιώνει τον έκτο χρόνο ύφεσης ενώ η ανεργία των νέων φτάνει στο 60%». «Τώρα πρέπει να σταθούμε στο πλευρό της Ελλάδας, πρέπει να της δώσουμε κάθε ευκαιρία να πετύχει τους στόχους της. Η παραμονή στο ευρώ είναι πλέον κεκτημένο, τώρα πρέπει να στηρίξουμε τις προσπάθειες για τις μεταρρυθμίσεις» τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ. 

Ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος συνοδεύεται από τον υπουργό Οικομικών Πιερ Μοσκοβισί, υπογράμμισε ότι η παρουσία του στην Αθήνα θα λειτουργήσει ως κινητήριος μοχλός για «να κινητοποιηθούν οι γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα και αυτό θα είναι καλό και για τις δύο χώρες».

Ενδιαφέρον για αποκρατικοποιήσεις


Ο Πρόεδρος της Γαλλίας υπενθύμισε τη μακρά παρουσία των γαλλικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και τόνισε ότι με την επίσκεψή του «πρέπει να τονιστεί οι παρουσία τους».

Ο Ολαντ ανακοίνωσε ότι με το που θα ανοίξουν οι διαγωνισμοί για τις αποκρατικοποιήσεις δημόσιων εταιρειών οι γαλλικές επιχειρήσεις «θα είναι παρούσες». Μίλησε κυρίως για ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους τομείς των υδάτινων πόρων, της ηλεκτρικής ενέργειας και των σιδηροδρόμων. 

«Θα ισχύσει το Δίκαιο της Θαλασσών για την ελληνική ΑΟΖ»
Τοποθετούμενος μάλιστα σε ερώτηση για την ελληνική ΑΟΖ και τη στάση της Τουρκίας, ο γάλλος Πρόεδρος είπε πως εφόσον γαλλικές εταιρείες συμμετέχουν στα σχήματα εκμετάλλευσης είναι κατανοητό να ισχύσει όπως ισχύει παντού το Δίκαιο των Θαλασσών», κάτι που συμπλέει με τη θέση που εξέφρασε και ο έλληνας Πρωθυπουργός. Η απάντηση του γάλλου ηγέτη θεωρείται ότι απηχεί πλήρως τις ελληνικές θέσεις και είναι ένα όπλο στη φαρέτρα της ελληνικής διπλωματίας εν όψει και της επικείμενης επίσκεψης του Αντώνη Σαμαρά στην Αγκυρα.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας πάντως προχώρησε και σε μια οδυνηρή παραδοχή για τα οικονομικά της δικής του της χώρας, καθώς ομολόγησε ότι «δεν θα καταφέρουμε να πιάσουμε τον στόχο της ανάπτυξης 0,8% για το 2013».

Λίγο νωρίτερα ο Αντώνης Σαμαράς είχε αρχίσει τις δηλώσεις του υπενθυμίζοντας τους μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας Ελλάδας και Γαλλίας, «η οποία βοήθησε στον αγώνα της εθνικής παλιγγενεσίας, αργότερα στην αποκατάσταση της δημοκρατίας και στην ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση». 

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι «η Γαλλία δίνει μαζί μας τον αγώνα για το κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσωπο της Ευρώπης». 

Τόνισε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Γαλλίας για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη μείωση του ελλείμματος αλλά και «για το βαρύτατο τίμημα που έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός με ύφεση και ανεργία που δεν έχουν ιστορικό προηγούμενο» στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Ο Πρόεδρος της Γαλλίας έδειξε μεγάλο σεβασμό για τις θυσίες που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός» υπογράμμισε ο Αντώνης Σαμαράς. Και προσέθεσε ότι «ο Προέδρος Ολάντ εξέφρασε τη στήριξη και το ενδιαφέρον για τις προσπάθειες που κάνει η χώρα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις επενδυτικές ευκαιρίες». 

«Εγκαινιάζουμε νέο κεφάλαιο»
Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για επενδυτικές ευκαιρίες των γαλλικών επιχειρήσεων στους τομείς της ενέργειας, των κατασκευών, των μεταφορών, της άμυνας και τις διαχείρισης υδάτινων πόρων, ενώ επεσήμανε τη συμμετοχή των εταιρειών της Γαλλίας στη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων.  

«Η Γαλλία μας βοηθάει αποφασιστικά σε θέματα δημόσιας διοίκησης» είπε ο Αντώνης Σαμαράς και ανακοίνωσε πως ήδη δρομολογούνται οι συνεργασίες στο ζήτημα του κτηματολογίου και της τομέα της υγείας μέσω του Ινστιτούτου Παστέρ. Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης τη σύναψη δύο συμφωνιών - μία στον τομέα του τουρισμού και άλλη μία με τη δημιουργία κοινού επιμελητηρίου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας και Γαλλίας. 

Αποκάλυψε επίσης ότι σύντομα στην Ελλάδα θα έρθει ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας για να συζητηθούν θέματα μετανάστευσης. 

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι με την επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα «εγκαινιάζουμε ένα νέο κεφάλαιο» στις σχέσεις των δύο χωρών. Και επεσήμανε ότι σκοπός είναι οι προαιώνιοι δεσμοί φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας να μετασχηματιστούν σε πολλαπλές συνέργειες σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. 

«Εχουμε κοινά συμφέροντα» με τη Γαλλία, τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς. «Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο Ολάντ για την παρουσία του: Σημαίνει ότι η Ευρώπη στρέφεται ξανά στην Ελλάδα».

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας αφίχθη στο Μέγαρο Μαξίμου συνοδευόμενος από τον έλληνα Πρωθυπουργό και λίγο αργότερα ξεκίνησαν οι οι διμερείς συζητήσεις. Στη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, τον γάλλο ηγέτη συνόδευε ο Πιερ Μοσκοβισί. Με τον Αντώνη Σαμαρά ήταν ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού και βουλευτής Επικρατείας Χρύσανθος Λαζαρίδης καθώς και ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Τάκης Αθανασόπουλος. 

Στην ολιγόλεπτη συζήτηση που είχαν ενώπιον των δημοσιογράφων και των τηλεοπτικών συνεργείων ο Φρανσουά Ολάντ ρώτησε τον Αντώνη Σαμαρά για την υγεία του και για το πώς πάει το πρόβλημα με το μάτι που τον είχε ταλαιπωρήσει στην αρχή του περασμένου καλοκαιριού.

Γεύμα εργασίας με Βενιζέλο, Κουβέλη

Μετά τις κοινές δηλώσεις του Φρανσουά Ολάντ και του Αντώνη Σαμαρά δόθηκε  γεύμα εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλη Βενιζέλου και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη. 

Ο σοσιαλιστής Πρόεδρος της Γαλλίας είχε εγκάρδιο χαιρετισμό με τον Βαγγέλη Βενιζέλο, προτού καθίσουν όλοι για το γεύμα εργασίας, όπου σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει νωρίτερα ο Πρωθυπουργός θα συζητούνταν τα θέματα των περιφερειακών κρίσεων στη Μεσόγειο, το ζήτημα της Κύπρου, το μεταναστευτικό αλλά και αυτό των ενεργειακών αποθεμάτων στην ΑΟΖ της Ελλάδας. 

Μετά το γεύμα εργασίας ο Πρόεδρος της Γαλλίας μετέβη συνοδευόμενος από τον Πρωθυπουργό στο Προεδρικό Μέγαρο για συνάντηση με τον Προεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. 

Νέα συνάντηση Ολάντ - Βενιζέλου προγραμματίστηκε να γίνει στο κτίριο της Γαλλικής Πρεσβείας και έπειτα ο Πρωθυπουργός θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Γαλλίας στο ξενοδοχείο Χίλτον όπου έχει οριστεί συνάντηση με εκπροσώπους της ελληνικής και γαλλικής επιχειρηματικής κοινότητας.

Σε ισχύ έχουν τεθεί από το πρωί ειδικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με αποκλεισμούς δρόμων στο κέντρο των Αθηνών ανάλογα με το πρόγραμμα της επίσκεψης του Φρανσουά Ολάντ.

Ο γάλλος πολιτικός αναμένεται να αναχωρήσει από το Ελευθέριος Βενιζέλος στις 18.30.

http://www.tanea.gr/news/politics/article/5002091/sthn-athhna-o-fransoya-olant/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις