Στα στρατόπεδα λόγω της κρίσης τρώνε οι μόνιμοι

«Τον τελευταίο καιρό, τα περισσότερα χαμηλόβαθμα στελέχη παίρνουν φαγητό για το σπίτι σε... πακέτο»

Αντιστρόφως ανάλογα κινούνται τα καταστήματα εστίασης της αγοράς με τα εστιατόρια των στρατιωτικών μονάδων. Τα πρώτα επιδίδονται σε εκπτώσεις προς άγραν πελατών, το δεύτερα... απλώς βλέπουν τη ζήτηση να αυξάνεται αισθητά τους τελευταίους μήνες. Καθημερινά το «μενού του φαντάρου» δοκιμάζουν όλο και περισσότερα χαμηλόβαθμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, με αποτέλεσμα η κίνηση στα εστιατόρια των μονάδων όπου σιτίζονται οι στρατεύσιμοι να έχει αυξηθεί, κατά μέσον όρο, σε ποσοστό 30%. Ο λόγος είναι προφανής...

Οι χώροι εστίασης του Στρατού δεν υπακούουν στους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης. Οι τιμές είναι συμβολικές, στο επίπεδο του κόστους και πρωτίστως σταθερές. Επομένως, σε μια περίοδο που το στρατιωτικό προσωπικό έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα στις αποδοχές του, το να πληρώνεις κάτι παραπάνω από 2 ευρώ για ένα πλήρες γεύμα κρίνεται ιδιαιτέρως συμφέρον. Τους τελευταίους μήνες το «φαγητό από μέσα», όπως συνηθίζεται να λέγεται, έχει μπει στη ζωή χιλιάδων επαγγελματιών οπλιτών.

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2011, με την αναγγελία της ανοιχτής πρόσβασης στα εστιατόρια όπου σιτίζονται οι στρατεύσιμοι, είχαν εκδηλώσει συνολικά ενδιαφέρον περίπου 14.000 χαμηλόβαθμα στελέχη που δεν έχουν δικαίωμα σίτισης στις στρατιωτικές λέσχες. Παρά το αρχικό ενδιαφέρον, τον πρώτο καιρό, η πλειοψηφία δεν έκανε χρήση της παροχής, στη συνέχεια όμως τα πράγματα άλλαξαν. Σήμερα, ένα χρόνο αργότερα, το προσωπικό στους χώρους εστίασης δέχεται καθημερινά όλο και περισσότερες παραγγελίες, καθώς για να σιτιστεί κάποιος, καταβάλλοντας ένα χαμηλό αντίτιμο, θα πρέπει να δηλώσει συμμετοχή την προηγούμενη μέρα προκειμένου να υπολογιστούν οι μερίδες που χρειάζονται. «Τον τελευταίο καιρό, οι περισσότεροι παίρνουν το φαγητό για το σπίτι σε πακέτο», σημειώνει αξιωματικός που υπηρετεί σε μονάδα.

Σύμφωνα με την εικόνα που έχει το ΓΕΣ, αυξημένη ζήτηση υπάρχει σε όλα τα εστιατόρια των μονάδων, ωστόσο μεγαλύτερη φαίνεται να είναι στις νησιωτικές μονάδες του Ανατολικού Αιγαίου. Ενδεικτικά στα εστιατόρια των στρατιωτικών σχηματισμών στην Κω, έχουν διπλασιαστεί οι μερίδες. «Το γεγονός ότι στα εστιατόρια τρώνε πλέον και τα στελέχη έχει επιφέρει βελτίωση στην ποιότητα του φαγητού», παρατηρεί επιτελής του ΓΕΕΘΑ, υπαινισσόμενος το «ποιοτικό» όφελος που έχουν και οι φαντάροι από το μέτρο κοινωνικής πολιτικής που ελήφθη.

Το δικαίωμα σίτισης έναντι του ποσού των 2 ευρώ και 16 λεπτών, όπως καθορίστηκε με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έχουν οι ανθυπασπιστές, μόνιμοι υπαξιωματικοί, επαγγελματίες οπλίτες (ΕΠΟΠ), εθελοντές μακράς θητείας (ΕΜΘ) και οπλίτες βραχείας απασχόλησης (ΟΒΑ). Στο πρόγραμμα σίτισης εντάχθηκε επίσης και το πολιτικό προσωπικό που εργάζεται στις στρατιωτικές μονάδες, με το ίδιο αντίτιμο.

Εκτός από τα εστιατόρια και οι στρατιωτικές λέσχες προσελκύουν περισσότερους «πελάτες» τον τελευταίο χρόνο. Συγκρίνοντας την κίνηση με το προηγούμενα χρόνια, φαίνεται ότι τον τελευταίο καιρό αυξάνεται αρκετά ο αριθμός των αξιωματικών και υπαξιωματικών που προτιμούν να γευματίζουν στις λέσχες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της λέσχης στο Ιωάννινα: το 2011 σε ημερήσια βάση προσέφερε 40 μερίδες, ενώ το 2012, 112 μερίδες φαγητού ημερησίως.

Τέλος, όπως ανέφερε πηγή του ΓΕΝ, σε αντίθεση με τον Στρατό όπου ο αριθμός των χαμηλόβαθμων στελεχών είναι μεγαλύτερος, τα εστιατόρια των μονάδων προσφέρουν δωρεάν γεύματα στο προσωπικό τους. «Τα περασμένα χρόνια, δωρεάν σίτιση εδικαιούτο μόνο το προσωπικό βάρδιας στα πολεμικά πλοία, πλέον σιτίζονται δωρεάν όσοι το επιθυμούν».

(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 03/02/2013 – ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΑΤΖΑΣ – ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ)
http://www.staratalogia.blogspot.gr/2013/02/blog-post_7360.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις