«Τουρκικά FMS» ετοιμάζουν στην Άγκυρα… απίστευτοι!


Με ταχείς ρυθμούς η Τουρκία προχωράει στη δημιουργία των μηχανισμών που θα την καταστήσουν κύριο εξαγωγέα οπλικών συστημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Murad Bayar, του επικεφαλής του υφυπουργείου αμυντικών βιομηχανιών (SSM: Savunma Sanayii Mustesarligi), η Τουρκία προετοιμάζει τη δημιουργία οργανισμού για τη χρηματοδότηση των εξαγωγών οπλικών συστημάτων σε πιθανές χώρες πελάτες.
Με αυτόν τον τρόπο θα χρηματοδοτούνται οι τουρκικές εξαγωγές όπλων με χαμηλότοκα δάνεια και διαδικασία αντίστοιχη του αμερικανικού συστήματος FMS (Foreign Military Sales) και εχέγγυα αντίστοιχα αυτών που παρέχει η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Σε αντίθεση με την ελληνική πραγματικότητα, όπου η σύγκριση είναι ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΗ.
Ενώ η ελληνική αμυντική και αεροδιαστημική βιομηχανία όχι απλώς βρίσκεται σε ύφεση, αλλά πεθαίνει, η τουρκική μετά τη φάση σχεδίασης και ανάπτυξης ιδίων προϊόντων, μεταβαίνει στην επόμενη φάση όπου μεθοδικά δημιουργεί τις υποδομές για παγκόσμια εμπορική διείσδυση.
Πολιτική βούληση, συστηματικός προγραμματισμός και όραμα δημιούργησαν ένα σύγχρονο θαύμα, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι σε βιομηχανικό επίπεδο και οι δύο χώρες άρχισαν από το ίδιο σημείο τη δεκαετία του 1970.
Κομματοκρατία (ενώ ο Bayar κατέχει τη θέση του από το 1989), ανικανότητα στην καθημερινή διαχείριση, έλλειψη οράματος και προγραμματισμού βούλιαξαν τις κρατικά ελεγχόμενες βιομηχανίες και στραγγάλισαν την ιδιωτική πρωτοβουλία σε ένα τομέα που η ανάπτυξη του δεν θα ωφελούσε μόνο την εθνική άμυνα αλλά και την οικονομία της χώρας.
defence-point.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις