Τόμας Γιανγκ: ο ετοιμοθάνατος βετεράνος και το «κατηγορώ» κατά του Μπους


Ο Τόμας Γιανγκ ήταν μόλις 22 ετών όταν κατετάγη στον αμερικανικό στρατό
Ουάσινγκτον
Αμερικανός βετεράνος που πολέμησε στο Ιράκ, όπου έμεινε παράλυτος, έχει αποφασίσει να θέσει τέλος στη ζωή του. Τα τελευταία του, όμως, «πυρά» δεν τα φυλάει για τον εαυτό του, αλλά για τον Τζορτζ Μπους.



Σε επιστολή του προς τον αμερικανό πρώην πρόεδρο και τον πρώην αντιπρόεδρο, Ντικ Τσένι, ο Τόμας Γιάνγκ κατηγορεί τους δύο πρώην ηγέτες ως υπεύθυνους για αυτό που συνέβη στον ίδιο και σε άλλους που τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν στο Ιράκ.

Ο Τόμας Γιάνγκ ήταν μόλις 22 ετών όταν αποφάσισε να καταταγεί στον αμερικανικό στρατό. Ήταν μετά την 11η Σεπτεμβρίου, όταν ο Τζορτζ Μπους από τα συντρίμμια του Ground Zero υποσχόταν να κυνηγήσει τους υπεύθυνους.

Ο Γιανγκ δεν κατέληξε στο Αφγανιστάν, αλλά στο Ιράκ. Μόλις πέντε ημέρες βρισκόταν στη χώρα, όταν η μονάδα του δέχθηκε επίθεση από αντάρτες στη Βαγδάτη.

Τραυματίστηκε και η σπονδυλική του στήλη καταστράφηκε. Μετά την επιστροφή του, από την αναπηρική του καρέκλα, αποφάσισε να πραγματοποιήσει εκστρατεία κατά του πολέμου. Η ιστορία του έγινε το 2007 ντοκιμαντέρ με τίτλο Body of War.

Όπως αναφέρει το BBC, η κατάσταση της υγείας του έχει επιδεινωθεί τόσο πολύ, ώστε να θέλει να θέσει τέλος στα βάσανά του.

«Πιστεύει ότι έχει φτάσει μέχρι εκεί που μπορεί να τον πάει το ανθρώπινο κέλυφός του και είναι έτοιμος να ξεκουραστεί» λέει η σύζυγός του, Κλαούντια Κουέλαρ. «Δεν θέλει άλλες εγχειρήσεις» προσθέτει.

Ο Τόμας Γιανγκ έχει αποφασίσει να μην τρώει μέχρι να πεθάνει. Θα συνεχίσει να τρώει υγρά και τροφή μέχρι τις 20 Απριλίου, οπότε γιορτάζει την πρώτη του επέτειο με τη σύζυγό του.

Ο Τόμας Γιανγκ αποφάσισε να γράψει μια επιστολή στον Τζορτζ Μπους και τον Ντικ Τσένι μιλώντας εκ μέρους χιλιάδων βετεράνων.

«Σε κάθε επίπεδο -ηθικό, στρατηγικό, στρατιωτικό και οικονομικό- το Ιράκ ήταν μια αποτυχία. Και ήσασταν εσείς, κύριε Μπους και κύριε Τσένι, που ξεκινήσατε αυτόν τον πόλεμο. Εσείς πρέπει να πληρώσετε τις συνέπειες» αναφέρει η επιστολή.

«Η μέρα που θα κριθώ είναι κοντά. Η δική σας θα έρθει. Ελπίζω να δικαστείτε. Αλλά, κυρίως, ελπίζω, για το δικό σας καλό, να βρείτε το κουράγιο να αντιμετωπίσετε όλα όσα κάνατε σε εμένα και σε πολλούς, πολλούς άλλους που άξιζαν να ζήσουν. Και ελπίζω ότι πριν τελειώσει ο χρόνος σας στη γη, όπως τελειώνει τώρα ο δικός μου, θα βρείτε τη δύναμη του χαρακτήρα να σταθείτε ενώπιον του αμερικανικού λαού και του κόσμου και κυρίως των Ιρακινών και να παρακαλέσετε να σας συγχωρέσουν» καταλήγει.
Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις