Κύπρος: ΚΑΤΕΥΝΑΣΜΟΣ των Τούρκων μέσω παγώματος των αδειών;


Πολύ ανησυχητικές είναι οι πληροφορίες που μας έρχονται από τη Κύπρο, οι οποίες δεν σχετίζονται με το κατά πόσον οι εργασίες στα διάφορα οικόπεδα προχωράνε κανονικά, αλλά με την επιτυχή ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου διαπραγματεύσεων, ο οποίος προβλέπεται ή προβλεπόταν να ολοκληρωθεί με τη παραχώρηση των οικοπέδων 5, 6 και 7 προς ενδιαφερομένους επενδυτές προς όφελος των ιδίων φυσικά αλλά και του Κυπριακού ελληνισμού ακόμα περισσότερο.
Των Δρ. Γεωργίου Φίλη και Δρ. Ηλία Κονοφάγου

Τα πράγματα είναι απλά, η νέα κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη μάλλον ξεκινάει μία πολύ δύσκολη θητεία, για την οποία όπως μπορεί να γίνει κατανοητό η «αποτυχία» δεν μπορεί να υπάρχει στο λεξιλόγιο, με μία πρωτοβουλία η οποία μάλλον «θα πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα». Τι έχει συμβεί;
Η Λευκωσία φαίνεται να προσανατολίζεται στο να μην προχωρήσει σε παραχωρήσεις στα οικόπεδα 5, 6 και 7, παρά το γεγονός πως πάνω από 12 εταιρείες έχουν καταθέσει ελκυστικές προσφορές. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η υποβολή των προσφορών αυτών συνοδεύτηκε και με τη κατάθεση 5 εκατομμυρίων δολαρίων στους λογαριασμούς της κυβέρνησης της Κύπρου. Με άλλα λόγια, η Λευκωσία με το «καλημέρα» έβγαλε περί τα 60 εκατομμύρια δολάρια, και αυτή τη στιγμή οι διαρροές αναφέρουν πως παρά την εφεκτική στάση των επενδυτών η κυβέρνηση τείνει να βάλει «πάγο» στη συγκεκριμένη διαδικασία με τη δικαιολογία πως «δεν μπορεί να διαχειριστεί» έναν τέτοιο όγκο εργασίας στον συγκεκριμένο τομέα.
Αξίζει να αναφέρουμε πως συνολικά για τα οικόπεδα 5,6,7 και 8 έχουν κατατεθεί τουλάχιστον 20 προσφορές, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της γαλλικής TOTAL η οποία και έχει λάβει τα οικόπεδα 11 και 10 με το εκτιμώμενο τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου, ενώ έχουν μπει στα κυπριακά ταμεία 100 εκατομμύρια δολάρια.
Στο συγκεκριμένο σημείο να υπογραμμίσουμε πως τα οικόπεδα 1 και 4 το διεθνές ενδιαφέρον είναι μικρό, στη πρώτη περίπτωση επειδή βρίσκεται κοντά στην ακτή και στη δεύτερη περίπτωση γιατί είναι σχετικά μικρό σε σχέση με τα υπόλοιπα.
Η συγκεκριμένη καθυστέρηση και διαφαινόμενη ολιγωρία αναφορικά με τα προαναφερόμενα οικόπεδα και την αξιοποίησή τους, ίσως να μην ενδιέφερε ιδιαιτέρως την κοινή γνώμη και τους αναλυτές, ίσως να είχε να κάνει μόνο με μία στρατηγική δημιουργίας υπεραξίας για τη διενέργεια ενός τρίτου γύρου αδειοδοτήσεων, όμως τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι έτσι, κι εξηγούμαστε.
Δυστυχώς και κατά… διαβολική σύμπτωση, θα έλεγε κανείς, τα συγκεκριμένα οικόπεδα είναι ακριβώς εκείνα τα οποία αμφισβητεί έντονα η Τουρκία και απειλεί με ένοπλη επέμβαση εάν κι εφόσον προχωρήσει η διαδικασία διάθεσής τους στην διεθνή αγορά. Είναι λοιπόν προφανές πως η Λευκωσία, με το να «παγώσει» τη διαδικασία παραχωρήσεων ακριβώς στα συγκεκριμένα σημεία δίνει την εντύπωση πως προσπαθεί να κατευνάσει τον Αττίλα.
Πως αλλιώς θα μπορούσε κάποιος να αντιμετωπίσει τη συγκεκριμένη εξέλιξη όταν οι πληροφορίες που έρχονται από διάφορα κέντρα του εξωτερικού μιλάνε για τεράστια γκάφα της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης (εάν φυσικά η συγκεκριμένη πολιτική επιβεβαιωθεί), αφού φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται πως με τον τρόπο αυτό στην ουσία «τιμωρεί» όλες εκείνες τις εταιρείες οι οποίες έγραψαν την Τουρκία στα παλαιότερα των υποδημάτων τους και συμμετείχαν στον διαγωνισμό της Κύπρου, μην υπολογίζοντας τις απειλές της Άγκυρας για αποκλεισμό τους από τους τουρκικούς διαγωνισμούς, έδωσαν τα ωραία τους λεφτά για να συμμετάσχουν στη διαδικασία, η οποία σταματάει όχι επειδή κρίνεται ως άγονη η διαδικασία αλλά γιατί έτσι θέλουν ορισμένοι.
Ας σημειωθεί λοιπόν πως η Κύπρος διαπράττει το μεγαλύτερο λάθος χώρας η οποία θα ήθελε να προσελκύσει επενδυτές, ειδικά στον συγκεκριμένο τομέα, δηλαδή επιδεικνύει μία αλλοπρόσαλλη πολιτική, με αποτέλεσμα να αυξάνει το λεγόμενο «πολιτικό ρίσκο» για εταιρείες οι οποίες, ούτως ή άλλως, για να επενδύσουν στην έρευνα και εξόρυξη των υδρογονανθράκων αναλαμβάνουν εκ των πραγμάτων μεγάλους κινδύνους.
Με άλλα λόγια, η νέα κυβέρνηση της Κύπρου κινείται σε μία κατεύθυνση η οποία θα περάσει το μήνυμα του «κατευνασμού» κάτι το οποίο θα έχει ολέθριες συνέπειες τόσο στην οικονομία της νήσου, όσο στο ζήτημα της προσέλκυσης επενδύσεων αλλά το χειρότερο, θα φέρει για ακόμα μία φορά την Κύπρο στη θέση του δεσμώτη του Αττίλα.
Το ακόμα πιο τραγικό στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι το γεγονός πως οι πληροφορίες από το εξωτερικό όχι μόνο μιλάνε για το μεγάλο «φάουλ» της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη, αλλά υπογραμμίζουν πως η Λευκωσία φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται πως συγκεκριμένες δυνάμεις, παρά το γεγονός πως προσφέρθηκαν «να βοηθήσουν στο έπακρο» (η έκφραση αποδίδεται ακριβώς όπως ειπώθηκε), μάλλον προσποιείται τον κουφό.
Είναι απίστευτο αλλά εάν όλα τα παραπάνω επιβεβαιωθούν είναι πολύ πιθανόν πως μετά από λίγο καιρό μπορεί και να αναπολούμε με θέρμη την κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια και τα πεπραγμένα της! Οι εξελίξεις αναμένονται με ενδιαφέρον αλλά και αγωνία. Δηλαδή, όσοι φοβόντουσαν για «άτσαλη επαναφορά» του «Σχεδίου Ανάν» ΕΙΧΑΝ ΔΙΚΙΟ; Ή να παρεξηγήσουμε την ετοιμότητα του νέου προέδρου να δεχτεί αγωγό που θα μεταφέρει το κυπριακό αέριο μέσω Τουρκίας;

http://www.defence-point.gr/news/?p=70709

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις