Τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο - Απάντηση !

Δυναμική αντίδραση της Αθήνας για τις «βόλτες» της κορβέτας Bafra, σε ελληνικά χωρικά ύδατα

Για πρώτη φορά η Ελλάδα απάντησε στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο με κάτι παραπάνω από ένα διάβημα. Τα ξημερώματα της Τρίτης μαχητικά αεροσκάφη της δύναμης ταχείας επέμβασης διατάχθηκαν να...απογειωθούν άμεσα και να κατευθυνθούν προς την περιοχή που έπλεε η τουρκική κορβέτα Bafra! Η απόφαση δεν ήταν τυχαία. Η προτεραιότητα που έχει θέσει η Αθήνα είναι να στείλει στην Τουρκία το μήνυμα ότι, παρά την κρίση και την αποσταθεροποίηση που έχει επιβάλει στην περιοχή η οικονομική κρίση σε Ελλάδα και Κύπρο, είναι έτοιμη και ικανή να αντιδράσει αν η Άγκυρα το επιδιώξει.

Η απογείωση των μαχητικών αεροσκαφών την ώρα που η τουρκική κορβέτα Bafra έπλεε ασκόπως βόρεια της Κρήτης αποτελεί ασφαλώς μια κλιμάκωση στις ελληνικές ενέργειες η οποία μέχρι τώρα περιοριζόταν στην υποβολή διαβημάτων.

Φόβοι για έκπληξη

Και τίποτε δεν είναι τυχαίο. Με την Κύπρο σε απόλυτη αποσταθεροποίηση, την Ελλάδα «καθηλωμένη» από τα δικά της προβλήματα και το γεωπολιτικό παιχνίδι με επίκεντρο την ενέργεια να έχει μετατραπεί σε κανονικό πόλεμο, το να υπάρχει εντονότατη ανησυχία στο ελληνικό Πεντάγωνο δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν.

Ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος δεν κρύβει την ανησυχία του για την εκδήλωση κάποιας τουρκικής έκπληξης κι έχει σημασία το ότι οι φόβοι του εκφράζονται και μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Κωνσταντινούπολη, στο οποίο ήταν παρών. Το «καζάν-καζάν» του Ερντογάν, λοιπόν, δεν ελήφθη από κανέναν στο Πεντάγωνο ως μήνυμα εφησυχασμού. Αντιθέτως!

Η Τουρκία δεν άργησε να το επιβεβαιώσει. Άνευ λόγου και αιτίας την ίδια ώρα που «η Μεσόγειος φλεγόταν» από το «Όχι» της κυπριακής Βουλής οι Τούρκοι έβγαζαν ωκεανογραφικό σκάφος στο Καστελόριζο -το νησί που αποτελεί εμμονή για την Άγκυρα, αφού ανατρέπει όλα τα τουρκικά σχέδια για την ΑΟΖ.

Μέσω… Τζιας, Αντικυθήρων και Κρήτης

Την ίδια στιγμή, η κορβέτα Bafra έκανε μια δήθεν… αβλαβή διέλευση, αποπλέοντας από τη Σμύρνη και έχοντας προορισμό τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Λιβάνου. Μόνο που έκανε τη διαδρομή μέσω Τζιας Αντικυθήρων και Κρήτης!

Είναι σαφές σ΄ όλες τις αναλύσεις των στρατιωτικών ότι η Τουρκία είναι υπέρμετρα κινητική στο Αιγαίο και ειδικά στη θάλασσα, κάτι ασυνήθιστο σε σχέση με το παρελθόν. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια που η Ελλάδα βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στην άβυσσο της οικονομικής κρίσης οι παραβιάσεις των Τούρκων στον εναέριο χώρο του Αιγαίου έχουν μειωθεί σημαντικά, αλλά οι παραβιάσεις των τουρκικών πολεμικών πλοίων έχουν παρουσιάσει την αστρονομική αύξηση του 331%! Και η παραβίαση στη θάλασσα λένε οι επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού, έχει άλλη βαρύτητα.

Το συμπέρασμα στο οποίο έχουν καταλήξει στο Πεντάγωνο είναι ότι η Τουρκία δοκιμάζει τις αντοχές και τις αντιδράσεις της Ελλάδας. Και αν πειστεί ότι η Ελλάδα είναι αδύναμη να αντιδράσει σε μια τεχνητή –έστω- ελληνοτουρκική κρίση που στόχο θα έχει να τεθεί στο τραπέζι ένα νέο κεφάλαιο διεκδικήσεων, τότε δεν θα διστάσει να προχωρήσει αναλόγως.

Κλιμάκωση

Αυτή είναι και η αιτία που έχει οδηγήσει την πολιτική ηγεσία και τους επιτελείς του Πενταγώνου στην απόφαση να κλιμακωθεί ο τρόπος αντίδρασης της χώρας μας. Η «συνοδεία» των τουρκικών πλοίων από μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας κατά προτίμηση Mirage 2000, που διαθέτουν σημαντικό και αποτελεσματικό οπλισμό κατά ναυτικών στόχων, αποτελεί το κυριότερο δείγμα αυτής της απόφασης στην πράξη. Η «συνοδεία» των Τούρκων δεν είναι «τυπική» και έχει σε πολλές περιπτώσεις τη μορφή έντονης «παρενόχλησης». Για όσους γνωρίζουν, δεν είναι καθόλου ευχάριστος ο οξύς ήχος που ακούγεται στο Κέντρο Πληροφοριών Μάχης ενός πολεμικού πλοίου όταν αυτό «εγκλωβίζεται» από τα οπλικά συστήματα ενός μαχητικού αεροσκάφους. Και ο ήχος αυτός ακούγεται όλο και συχνότερα στα τουρκικά πλοία που πλέουν ασκόπως στο Αιγαίο.

Στο Πεντάγωνο, η εκτίμηση που έχει κυριαρχήσει είναι ότι «όσο οι Τούρκοι λαμβάνουν το μήνυμα ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στην αμυντική μας λειτουργία θα περιοριστούν σ΄ αυτές τις ενέργειες εντυπώσεων». Και θυμίζουν ότι όλες μα όλες οι σοβαρές ελληνοτουρκικές κρίσεις εκδηλώθηκαν σε στιγμές που το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα ήταν «θολό» και αποσταθεροποιημένο. Τελευταίο παράδειγμα είναι τα Ίμια και δεν είναι το μοναδικό.

(REAL NEWS 24/03/2013 – ΠΑΡΙΣ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ - p.karvounopoulos@realnews.gr)
http://staratalogia.blogspot.gr/2013/03/blog-post_5810.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις