Ανεφοδιασμός «και σε ελληνικά λιμάνια» για το ρωσικό στόλο στη Μεσόγειο


Ανεφοδιασμός «και σε ελληνικά λιμάνια» για το ρωσικό στόλο στη Μεσόγειο

01 Μαρ. 2013, 17:35
Από δέκα πολεμικά και βοηθητικά πλοία θα συγκροτείται η ρωσική ναυτική δύναμη (Φωτογραφία αρχείου)
Φωτογραφία: Associated Press
Ρωσία
Λιμάνια της Ελλάδας, της Κύπρου, του Μαυροβουνίου και της Συρίας ενδέχεται να χρησιμοποιούν για τον ανεφοδιασμό τους τα συνολικά δέκα πολεμικά και βοηθητικά πλοία που πρόκειται να συγκροτήσουν το νέο μόνιμο στόλο της Ρωσίας στην Ανατολή Μεσόγειο, βάσει δηλώσεων αξιωματούχου του ρωσικού Γενικού Επιτελείου που επικαλείται το πρακτορείο Ria Novosti.

Η ναυτική δύναμη θα υπάγεται στον διοικητή του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Η Ρωσία κινείται εδώ και καιρό προς την αναβίωση της μόνιμης ναυτικής της δύναμης στη Μεσόγειο -προς διασφάλιση των συμφερόντων της στην περιοχή, όπως έχει επισημάνει ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

Ο ρωσικός στόλος θα αποτελείται από δέκα πολεμικά και βοηθητικά πλοία, θα χρησιμοποιεί για τον ανεφοδιασμό του λιμάνια της Ελλάδας, της Κύπρου, του Μαυροβουνίου και της Συρίας, και για την ανάπτυξή του πρόκειται να συσταθεί κέντρο διοίκησης στο Στόλο της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε πηγή του Γενικού Επιτελείου.

Η ίδια πηγή ανέφερε πως θα πρόκειται για μία «δύναμη κρούσης που θα αποτελείται από πολεμικά πλοία από τρεις ρωσικούς στόλους, ανάλογη με τη δύναμη που πραγματοποιεί ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, κοντά στις συριακές ακτές, τους τελευταίους έξι μήνες» ανέφερε η ίδια πηγή.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία διαθέτει τεχνική βάση υποστήριξης στην Ταρτούς της Συρίας και εν μέσω της εμφύλιας κρίσης ρωσικά βαριά οπλισμένα πλοία είχαν φτάσει στη βάση, στο πλαίσιο ασκήσεων που είχαν συμφωνηθεί να γίνουν πριν ακόμη κλιμακωθεί ο εμφύλιος.

Η Σοβιετική Ένωση διατηρούσε την 5η Μεραρχία στη Μεσόγειο από το 1967 έως το 1992.

Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις