162 δις. ευρώ το γερμανικό χρέος προς την Ελλάδα…


Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», η Γερμανία χρωστάει στην Ελλάδα, το ποσό των 162 δισεκατομμυρίων ευρώ από τους δυο Παγκοσμίους Πολέμους… Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι εμπειρογνώμονες που ανέλαβαν να ερευνήσουν τα αρχεία (190.000 σελίδες) του ελληνικού κράτους. Το άρθρο της ελληνικής εφημερίδας αναδημοσιεύει στη διαδικτυακή του έκδοση το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, παραθέτοντας και ορισμένες ενδιαφέρουσες σκέψεις…

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων είχε λάβει εντολή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, να διερευνήσει πιθανή αξίωση καταβολής αποζημιώσεων από την Γερμανία. Και κατέληξε στο πόρισμα των 80 σελίδων. Όμως το πόρισμα χαρακτηρίστηκε «άκρως απόρρητο». Η έκθεση βασίζεται σε 761 τόμους από αρχειακό υλικό, μεταξύ αυτών συμφωνίες, νομοθετικά κείμενα και δικαστικές αποφάσεις.
Σύμφωνα με το Der Spiegel, το χρέος της Γερμανίας προς την Ελλάδα φτάνει τα 162 δισεκατομμύρια ευρώ, 108 δισ. ευρώ για την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων υποδομών και 54 δισ. ευρώ για το κατοχικό δάνειο, που αναγκάστηκε να δώσει η ελληνική κυβέρνηση την περίοδο 1942-1944. Το συνολικό ποσό των 162 δις ευρώ αντιστοιχεί στο 80% του σημερινού ΑΕΠ της Ελλάδας και σε περίπτωση που θα καταβάλλονταν, θα κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους της χώρας!
Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν τίθεται πλέον θέμα αποζημιώσεων και η ελληνική χειρίζεται την υπόθεση σε χαμηλούς τόνους για να αποφύγει σοβαρή βλάβη των διμερών σχέσεων σε μια κρίσιμη συγκυρία. Το θέμα της 80σέλιδης έκθεσης το χειρίζεται προσωπικά ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, που θα αποφασίσει το χρονικό σημείο αξιοποίησης της έκθεσης και τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα γίνει.
Με απλά λόγια, εάν μπορεί κανείς να αποφύγει τη δημόσια σύγκρουση και να διαπραγματευθεί μια ρύθμιση στο παρασκήνιο της διεθνούς πολιτικής, δεν έχει λόγο να φέρνει σε δύσκολη θέση έναν ισχυρό παράγοντα ο οποίος είναι δεδομένο ότι θα περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να πάρει εκδίκηση. Κάπως έτσι ερμηνεύεται η κυβερνητική στάση, ενώ δεν αποκλείεται και να έχει ορισθεί πρόσωπο δίπλα στον πρωθυπουργό που θα χειριστεί το θέμα συνομιλώντας απευθείας και πέρα από τα φώτα της δημοσιότητας το Βερολίνο.
Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, μόνο η Τράπεζα της Ελλάδος, βάσει των λογαριασμών που τηρούσε, γνωρίζει το σύνολο των καταβολών προς τους κατακτητές σε όλο το διάστημα της Κατοχής. Το συνολικό ποσό που αφορά τη Γερμανία ανέρχεται σε 1.617.781.093.648.819 δρχ. και στην Ιταλία σε 220.479.188.480 δρχ. Μετά την αφαίρεση των εξόδων κατοχής που καταβάλλονταν σύμφωνα με τον νόμο που υπήρχε και όπως αυτά είχαν συμφωνηθεί με τους κατακτητές η Γερμανία έλαβε ως προκαταβολές 1.530.033.302.528.819 δρχ. και η Ιταλία αντίστοιχα 157.053.637.000 δρχ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις