Ελληνικό «όχι» στη δωρεά 400 αρμάτων μάχης Μ1Α1 Abrams από τις ΗΠΑ

ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ να μην αποδεχτεί τη δωρεά των ΗΠΑ για τα 400 άρματα μάχης Μ1A1 Abramsγια τον Ελληνικό Στρατό, αξίας πάνω από 2 δισ. ευρώ, φαίνεται ότι... καταλήγει η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς δεν περιλαμβάνονται στο πακέτο που αποφασίστηκε να γίνει αποδεκτό από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού.

Ειδικότερα, με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου, υπογράφηκε η χρηματοδότηση για τη θαλάσσια μεταφορά των τεθωρακισμένων οχημάτων Μ113 που έχουν παραχωρηθεί δωρεάν από τα αποθέματα του στρατού των ΗΠΑ. Το κόστος, που εκτιμάται περί τα 5.000.000 ευρώ, το οποίο τα τελευταία δυο χρόνια είχε αποδειχθεί ανυπέρβλητο εμπόδιο για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα, εξασφαλίστηκε από τις... ανασκαφές του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Ανασκαφές που οδήγησαν στην ανακάλυψη αδιάθετων υπολοίπων σε πολλές διακρατικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ (LOA: Letter of Agreement), τα οποία «λίμναζαν» στους σχετικούς λογαριασμούς. Με άλλα λόγια, δεν επιβαρύνθηκε ο τρέχων προϋπολογισμός του ΥΠΕΘΑ, αλλά αξιοποιήθηκαν πόροι που είχαν διατεθεί στο παρελθόν. Υπενθυμίζεται ότι στα οχήματα των οποίων η χρηματοδότηση της θαλάσσιας μεταφοράς έχει πλέον εξασφαλιστεί περιλαμβάνονται 225 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) Μ113Α2, 145 τεθωρακισμένα - οχήματα σταθμοί διοίκησης Μ577Α2 και 106 τεθωρακισμένα οχήματα- φορείς αντιαρματικών όπλων Μ901Α2 Improved TOW Vehicle (ITV). Επιπρόσθετα αυτών, το ΓΕΣ έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον για την απόκτηση ως δωρεάν παραχώρησης, τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς φορτίου Μ548 (αρχικά είχαν εντοπιστεί προς διάθεση 57 οχήματα του τύπου) και ομάδας υποστήριξης πυρός Μ981 FIST-V (οι αρχικές αναφορές έκαναν λόγο για 80 οχήματα του τύπου).

Για ανταλλακτικά

Παράλληλα, με άλλη απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας διασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για την υλοποίηση διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για την προμήθεια κρίσιμων ανταλλακτικών. Τα ανταλλακτικά αφορούν τα επιθετικά ελικόπτερα AH-64 Apache και τα μεταφορικά ελικόπτερα CH-47 Chinook που επιχειρούν οι μονάδες της 1ης Ταξιαρχίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ) του Ελληνικού Στρατού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του έγκυρου αμυντικού σάιτ defence-point.gr η αξία της συγκεκριμένης διακρατικής σύμβασης (LOA) ανέρχεται σε περίπου 8.000.000 ευρώ και η υλοποίηση της θα ανακουφίσει άμεσα τον στόλο των δύο προαναφερθέντων οπλικών συστημάτων, που τα τελευταία χρόνια υποφέρει από το άτυπο εμπάργκο που έχει επιβάλει η οικονομική κρίση. Οι πόροι για τη χρηματοδότηση του διακρατικού προγράμματος εξευρέθησαν από την ίδια πηγή που χρηματοδότησε και τη μεταφορά των τεθωρακισμένων οχημάτων Μ113 από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα.

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 13/4/2013 – Σ.Λ.)http://www.staratalogia.blogspot.gr/2013/04/400-11-abrams.html

Σχόλια

  1. Αφού δεν είναι γερμανικά ή γαλλικά ΔΕΝ μας κάνουν.
    Τώρα βεβαία αν οι «σύμμαχοι» και οι «εταίροι» είχαν τακτοποιήσει τα προβλήματα που προκύπτουν από τα σύνορα μας, δεν θα χρειαζόμασταν να έχουμε ούτε τόσο στρατό, ούτε τόσα εξοπλιστικά και θα μπορούσαμε να αποπληρώνουμε με μεγαλύτερη ευκολία και εγκυρότητα τα « ΔΑΝΙΚΆ» μας!!!!
    Αλλά τι΄Μ@Λ@ΚΙΕΣ λέω τώρα,αν γινόταν κάτι τέτοιο οι «σύμμαχοι» και οι «εταίροι» θα έαναν έναν από τους καλύτερους πελάτες!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις