Νέα τραγωδία στις ΗΠΑ: Τουλάχιστον 60 νεκροί στο Τέξας

Περίπου 60 με 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίσθηκαν από την έκρηξη που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Πέμπτη σε εργοστάσιο λιπασμάτων κοντά στο Γουάκο του Τέξας, όπως μετέδωσε το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο KWTX, που επικαλείται το διευθυντή των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης του Γουεστ, βορείως του Γουάκο, Τζορτζ Σμιθ.
«Δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο. Εμοιαζε με εμπόλεμη ζώνη» δήλωσε ο σερίφης της κομητείας Πάρνελ ΜακΝαμάρα. 

Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν από τις 8 το βράδυ, τοπική ώρα στο εργοστάσιο «West Fertilizer», δήλωσε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας, ο οποίος τόνισε ότι η αιτία είναι άγνωστη προς το παρόν.

Από την έκρηξη που τύλιξε στις φλόγες το εργοστάσιο προκλήθηκαν πυρκαγιές και σε γειτονικά του κτίρια ενώ η έκρηξη ακούστηκε σε απόσταση πάνω από 72 χιλιόμετρα (45 μίλια).

Ο δήμαρχος του Γουέστ Τόμι Μάσκα, εθελοντής πυροσβέστης ο ίδιος δήλωσε ότι κινητοποιήθηκε όλη η πυροσβεστική δύναμη μαζί με τους εθελοντές από την πρώτη στιγμή, δηλαδή μισή ώρα πριν από τη μεγάλη έκρηξη στο εργοστάσιο λιπασμάτων που σκόρπισε την πυρκαγιά σε τεράστια έκταση και κατέστρεψε ολοσχερώς δεκάδες κτίρια. 

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι οι φωτιές μετά την ισχυρή έκρηξη των χημικών του εργοστασίου, εξαπλώθηκαν σε ακτίνα πέντε οικοδομικών τετραγώνων γύρω από το εργοστάσιο. 

Επισήμως, οι αμερικανικές αρχές κάνουν λόγο για δύο νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, όμως αυτόπτες μάρτυρες και περίοικοι ανεβάζουν σε 70 τον αριθμό των νεκρών καθώς δεκάδες εγκλωβίστηκαν μέσα στα φλεγόμενα κτίρια και δεν κατάφεραν να ξεφύγουν, εγκαίρως. 

Τηλεοπτικά δίκτυα που μετέδιδαν πληροφορίες με συνεργεία τους που επέβαιναν σε ελικόπτερα μετέδωσαν ότι από την πυρκαγιά που εξαπλώθηκε ραγδαία έχουν καταστραφεί τουλάχιστον τρία οικοδομικά τετράγωνα.

Πυκνός κάλυπτε για πάνω από δύο ώρες μετά την έκρηξη, όλη την πόλη των 2.700 κατοίκων του Γουέστ 32 χλμ. βορείως του Γουάκο, στο Τέξας ενώ όπως το περιέγραψαν οι κάτοικοι της πόλης «έμοιαζε με μαύρο σύννεφο σαν μανιτάρι».

«Νόμιζα ότι έγινε σεισμός. Κουνηθήκαμε και η γη έτρεμε από την έκρηξη» δήλωσε η Ντέπι Μάρακ, που οδήγησε αρκετά χιλιόμετρα για να απομακρυνθεί από το σημείο του δυστυχήματος και να τηλεφωνήσει στον άνδρα της, ώστε να φύγουν μαζί.

Ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός έχει κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις του στο Τέξας για να βοηθήσει στην περίθαλψη των τραυματιών και στην αναζήτηση καταφυγίου για τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. 

Εκτός από το εργοστάσιο λιπασμάτων καταστράφηκε ένα σχολείο, ένα γηροκομείο και δεκάδες σπίτια.
tanea.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις