ΥΠΕΞ: Πολεμικές αποζημιώσεις και μεταρρυθμίσεις δεν συσχετίζονται


Δεν μπορει να υπάρξει κανένας συσχετισμός μεταξύ των μεταρρυθμίσεων και του ζητήματος των γερμανικών αποζημιώσεων, θέματος που άπτεται του διεθνούς δικαίου και των διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων, απάντησε στον γερμανό υπουργό Οικονομικών ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος. Οξύτατη αντίδραση από την Χρυσή Αυγή.

«Κανένας συσχετισμός δεν υπάρχει, ούτε μπορεί να υπάρξει, ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Ελλάδα και στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Σόιμπλε  Άλλωστε, σημείωσε, οι γερμανικές αποζημιώσεις είναι θέμα που έχει αναδειχθεί εδώ και πολλά χρόνια από την ελληνική Πολιτεία.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σόιμπλε: Καμία ελπίδα για τις πολεμικές αποζημιώσεις
Αρνητικά απαντά το Βερολίνο δια στόματος Σόιμπλε στη διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων που εγείρει η Ελλάδα. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών με συνέντευξη του στην «Osnabruecker Zeitung , χαρακτηρίζει τις σχετικές δηλώσεις ανεύθυνες και αναφέρει ότι δεν βλέπει καμία ελπίδα για το θέμα εφόσον όπως αναφέρει αυτό έχει ξεκαθαριστεί από καιρό.
Ο κ. Αβραμόπουλος δεν παρέλειψε να επισημάνει πως το εάν έχει λήξει ή όχι η υπόθεση των αποζημιώσεων, το καθορίζει η διεθνής δικαιοσύνη, «καθώς από τη φύση του, το θέμα αυτό άπτεται του διεθνούς δικαίου και των διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων».

Η Ελλάδα δεν «αποπροσανατολίζεται» από την πολιτική των μεταρρυθμίσεων, παρά τις μεγάλες θυσίες που βαρύνουν στους ώμους του ελληνικού λαού, κατέληξε με νόημα ο υπουργός Εξωτερικών.
«Ανοικτό και το θέμα του κατοχικού δανείου»
Σε έγγραφό του εξάλλου, που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 5 Απριλίου, προς απάντηση σχετικής ερώτησης του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, ο κ. Αβραμόπουλος τονίζει πως η ελληνική κυβέρνηση «όπως έπραξε και στο ζήτημα των αποζημιώσεων των οικογενειών των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου, παρεμβαίνοντας στη διαφορά μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας, ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, διατηρεί το δικαίωμα να ανακινήσει έτερες πτυχές των γερμανικών αποζημιώσεων, τη στιγμή που θα κρίνει καταλληλότερη προς τούτο, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν το σύνολο των παραμέτρων».
Διευκρινίζει ακόμη ότι «ανοικτό και διακριτό» από το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων, παραμένει επίσης το θέμα του κατοχικού δανείου, «το οποίο η Τράπεζα της Ελλάδος υποχρεώθηκε να συνομολογήσει με τις γερμανικές και ιταλικές δυνάμεις κατοχής».
«Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ως συνέπεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, απασχολεί από μακρού χρόνου την Ελλάδα και αποτελεί ζήτημα με ιστορικές, ανθρωπιστικές, πολιτικές και νομικές παραμέτρους. Η Ελλάδα συνεκτιμώντας τις ανωτέρω παραμέτρους και λαμβάνοντας υπ΄όψιν τις εκάστοτε συγκυρίες στις διμερείς και διεθνείς σχέσεις, εγείρει τακτικά το θέμα στο πλαίσιο διμερών συναντήσεων μεταξύ ανωτάτων στελεχών των εκάστοτε κυβερνήσεων και υπηρεσιακών επαφών μεταξύ των αρμοδίων υπουργείων», αναφέρει στο έγγραφό του ο υπουργος και ενημερώνει ότι το ΥΠΕΞ αποστέλλει την Έκθεση της Ομάδας Εργασίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την έρευνα των αρχείων που αναφέρονται στον Α΄και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που χαρακτηρίστηκε απόρρητη από το υπουργείο Οικονομικών, στον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, για την επεξεργασία, αξιολόγηση και στοιχειοθέτηση των αξιώσεων του ελληνικού Δημοσίου και την υποβολή της σχετικής γνωμοδότησης.
Ερωτήσεις για το θέμα δέχθηκε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας κατά τη σημερινή ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών. Πλέον, είπε, εξετάζεται η νομική διάσταση του θέματος. «Αναμένουμε τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους» για αν στοιχειοθετούνται ή όχι οι αξιώσεις του ελληνικού Δημοσίου.
Tagesspiegel : Σε δίλημμα ο Σαμαράς
«Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε δίλημμα» γράφει σε σημερινό της δημοσίευμα η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel. «Εάν παραιτούταν από τις αξιώσεις, θα ξεσπούσε στην Ελλάδα θύελλα οργής. Από την άλλη πλευρά», σημειώνει, «ο πρωθυπουργός Σαμαράς δεν θέλει να επιβαρύνει με αξιώσεις δισεκατομμυρίων τις σχέσεις του με την Άγκελα Μέρκελ, τις οποίες με τόσο κόπο αποκατέστησε».
Σύμφωνα με την εφημερίδα του Βερολίνου, «η ιδέα να καλύψει η Ελλάδα μεγάλο μέρος του χρέους της με τις αποζημιώσεις μπορεί να είναι ελκυστική, εντούτοις όχι ιδιαίτερα ρεαλιστική καθώς όλες οι προσπάθειες που έγιναν μέχρι σήμερα από έλληνες ενάγοντες σε ελληνικά, γερμανικά και διεθνή δικαστήρια, απέτυχαν».
Γι΄ αυτό, υποστηρίζει, και η ελληνική κυβέρνηση αναβάλει την ενασχόληση με το ζήτημα: «Ο φάκελος παραδόθηκε τώρα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους που καλείται να εξετάσει την έκθεση της Ομάδας Εργασίας. Αυτό μπορεί να πάρει χρόνο. Και μάλλον αυτός είναι και ο στόχος», καταλήγει το δημοσίευμα.
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Ας ετοιμάζονται στη Γερμανία για άμεση εξόφληση
«Ο κ. Σόιμπλε και η παρέα του στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται για την άμεση εξόφληση των πολεμικών επανορθώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου συνολικού ποσού τουλάχιστον 162 δισ ευρώ, χωρίς τους τόκους, που οφείλει η Γερμανία στην πατρίδα μας και να μάθουν επιτέλους ότι θα πρέπει να τηρούν τις διεθνείς τους υποχρεώσεις απέναντι στον ελληνικό λαό που φτωχοποίησαν με τα μνημόνια που επέβαλαν», σχολίασε τις δηλώσεις του γερμανού υπουργού ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς.
Χρυσή Αυγή: Προκλητικές οι δηλώσεις Σόιμπλε
Προκλητικές χαρακτηρίζει τις δηλώσεις Σόιμπλε η Χρυσή Αυγή και μεταξύ άλλων προτείνει το συμψηφισμό του χρέους της χώρας προς τη Γερμανία με το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις.

Το κατοχικό χρέος της Γερμανίας προς την Ελλάδα έχει αναγνωριστεί από την συνθήκη των Παρισίων και θεωρείται απόλυτα νόμιμο από όλους τους έγκριτους ευρωπαίους οικονομολόγους, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.
Αντίθετα, υποστηρίζει η Χρυσή Αυγή, το ελληνικό χρέος προς τους Γερμανούς είναι στο μεγαλύτερο μέρος του παράνομο και επαχθές, καθώς το δημιούργησαν τα τοκογλυφικά δάνεια και ο χρηματισμός επίορκων υπουργών.
Η Χρυσή Αυγή προτείνει την «άμεση στάση πληρωμών των παράνομων τοκοχρεολυσίων προς την Γερμανία και τη διαγραφή συνολικά του χρέους προς το κράτος του Σόιμπλε, μέσω του συμψηφισμού του με το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις».
Το ποσό της διαφοράς που θα προκύψει (υπέρ της Ελλάδος), σημειώνεται, οι Γερμανοί μπορούν να το εξοφλήσουν με τη δωρεά πολεμικού υλικού (αεροσκάφη, τεθωρακισμένα και υποβρύχια).
Ωστόσο όπως υπογραμμίζει, για την εφαρμογή αυτού του πλάνου απαιτείται μία εθνική ηγεσία, «που θα απορρίψει από την πρώτη στιγμή την προδοτική πολιτική των τελευταίων δεκαετιών και θα βάλει τέλος στην ξενοκρατία. Μία εθνική ηγεσία με πυρήνα την Χρυσή Αυγή, που θα εκφράσει την λαϊκή βούληση για εθνική ανεξαρτησία».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις