Γιατί κάνουν ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα οι Ρώσοι

Επιμέλεια Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Μεγάλη διακλαδική άσκηση πραγματοποιεί η Ρωσία στην Μαύρη Θάλασσα και στην  χερσαία περιοχή της  Περιφέρεια; του Κρασνοντάρ, ανατολικά της χερσονήσου που είναι η Σεβαστούπολη. Περίπου 7.000 στρατιωτικοί, 250 τεθωρακισμένα οχήματα και περισσότερα από 30 πλοία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού συμμετέχουν στις μεγάλης κλίμακας ασκήσεις του Νότιου Στρατιωτικού Τομέα της Ρωσίας, που έχουν προκαλέσει διάφορα σχόλια στην δύση.



Ο αιφνίδιος έλεγχος της μαχητικής ετοιμότητας των στρατευμάτων στο νότιο αυτό τμήμα της Ρωσίας  πραγματοποιείται από τις 28 Μαρτίου κατ' εντολήν του ίδιου του προέδρου της Ρωσίας κ. Βλαντίμιρ Πούτιν, μετέδωσε η ''Φωνή της Ρωσίας''.
Δοκιμή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Οι ασκήσεις αυτές διεξάγονται στην περιοχή, όπου σε λιγότερο από ένα χρόνο θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σότσι, η ασφάλεια των οποίων έχει κηρυχθεί από την  Ρωσία ως μια από τις προτεραιότητες τόσο για τα όργανα της δημόσιας τάξης, όσο και για τις ένοπλες δυνάμεις. Στο πλαίσιο του ελέγχο αυτού πολεμικά πλοία πραγματοποιούνται ασκήσεις για την απόκρουση επιθέσεων από αέρος ή θαλάσσης. Περισσότερες από 20 πτήσεις έγιναν από τις δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο  διευθυντής του περιοδικού «Οπλοστάσιο της Πατρίδας» κ. Βίκτορ Μουραχόφσκι επισήμανε σχετικά :

<<Αυτό που διεξάγεται στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας είναι έλεγχος της μαχητικής ετοιμότητας ενός διακλαδικού σώματος στρατευμάτων. Έχουν επιστρατευτεί εκεί και τμήματα χερσαίων δυνάμεων και δυνάμεις αλεξιπτωτιστών και μονάδες του πολεμικού Στόλου. Για το σκοπό αυτό και δημιουργήθηκαν νέοι στρατιωτικοί τομείς, επιχειρησιακές στρατηγικές διοικήσεις, ώστε να μπορούν να δράσουν με διακλαδικές στρατιωτικές δυνάμεις σε περίπτωση δύσκολης κατάστασης, μεταξύ άλλων και στο ενδεχόμενο μιας ξαφνικής επίθεσης ενός πιθανού εχθρού>>.

Η διακλαδική αυτή άσκηση  είναι η δεύτερη μεγάλης κλίμακας δοκιμή στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας φέτος. Το Φεβρουάριο για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια έγινε στο στρατό αιφνιδιαστικόςκός έλεγχος ετοιμότητας, καθώς σήμανε συναγερμός στα στρατεύματα του Κεντρικού και Νότιου Στρατιωτικού Τομέα.

 Τουρκική εφημερίδα: Πούτιν κατά ΕΕ και Γερμανίας 

Όπως προαναφέραμε οι ασκήσεις αυτές έχουν προβληματίσει κάποιους στην δύση και στο ΝΑΤΟ . Η τουρκική εφημερίδα  Yeni Şafak για παράδειγμα είχε  στο χθεσινό της φύλο  δημοσίευμα με τίτλο «η Ευρώπη είναι ο νέος εχθρός»,όπου  γράφει ότι η αιφνίδια άσκηση που πραγματοποιεί στη Μαύρη Θάλασσα η Ρωσία η οποία βρίσκεται στο αντίθετο μέτωπο με τις ευρωπαϊκές χώρες στο θέμα της Συρίας και την κρίση στο ''Ρωμαίικο Τομέα της Κύπρου'', σχολιάστηκε ως ένδειξη της αλλαγής στην εξωτερική της πολιτική(!!!)). Σύμφωνα με αναλυτές,λέει η τουρκική εφημερίδα,  ο Ρώσος Πρόεδρος απείλησε τις ευρωπαϊκές χώρες και ιδίως τη Γερμανία...
 
<< Τομή συμφερόντων>> στην Μ.Θάλασσα
Η Φωνή της Ρωσίας αναφέρει  δήλωση  διευθυντή του Κέντρου Στρατηγικών Συνθηκών κ. Ιβάν Koνοβάλοφ σχετική με τον σκοπό της άσκησης:

<<Από τη μία πλευρά η Ρωσία πραγματοποιεί ασκήσεις σε μια περιοχή, όπου η κατάσταση είναι πάντοτε δύσκολη, στο βαθμό, που η Μαύρη Θάλασσα είναι η τομή των συμφερόντων πολλών κρατών. Κατά δεύτερον, τα γυμνάσια δεν στρέφονται εναντίον οποιουδήποτε. Από την άλλη πλευρά είναι μια κατάσταση ρουτίνας όταν οι ξένοι εταίροι εκφράζουν ανησυχία του για αυτές ή άλλες ασκήσεις. Αλλά κοιτάξτε, όπου και να κάναμε τα γυμνάσια, πάντοτε θα εκφράζεται ανησυχία, διότι κάποιου τα συμφέροντα πάντοτε θίγονται. Αυτό όμως τί σημαίνει, να μην κάνουμε ασκήσεις;>> 


onalert.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις