Ζήτημα με τα πυρηνικά εάν η Σκωτία γίνει ανεξάρτητο Κράτος


Το ΝΑΤΟ δεν εγγυάται αυτομάτως ένταξη στη συμμαχία εάν η Σκωτία γίνει ανεξάρτητο Κράτος.
Το δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο 2014 για την ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να κρίνει και το μέλλον της Βρετανίας (με τη μορφή που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα) ενώ εγείρονται πολλαπλά ζητήματα όσον αφορά την ασφάλεια και τη συνεργασία με την Βορειοατλαντική συμμαχία.

Βουλευτές της Σκωτίας έχουν εκφράσει την αισιοδοξία τους ότι εφόσον προχωρήσει η ανεξαρτητοποίηση από τη Μ. Βρετανία θα εξασφαλιστεί ενεργός ρόλος στο ΝΑΤΟ αλλά με ταυτόχρονη άρνηση παραμονής στο έδαφος της πυρηνικών όπλων και ιδιαίτερα των πυρηνικών πυραύλων Trident που εκτοξεύονται από υποβρύχια.
Το ΝΑΤΟ μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινώσει την επίσημη θέση του στο ζήτημα αλλά υπάρχει ιδιαίτερος σκεπτικισμός στο ενδεχόμενο απόσχισης της Σκωτίας από τη Μ. Βρετανία καθώς στην περίπτωση αυτή η αντιμετώπιση που θα έχει η πρώτη θα είναι ως μια νέα χώρα εκτός ΝΑΤΟ.
Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να τεθεί αίτημα υποψηφιότητας που θα περάσει από τις αντίστοιχες διαδικασίες που ισχύουν σε αυτήν την περίπτωση ώστε να αξιολογηθεί η υποψηφιότητα όπως ορίζει το Άρθρο 10 της Συμμαχίας.
Σημειώνεται ότι η γεωγραφική θέση της Σκωτίας είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ όσο και τον ενεργειακό τομέα με πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη Β. Θάλασσα ενώ η προσκόλληση στο δόγμα πυρηνικών όπλων που διατηρεί το ΝΑΤΟ, αναμένεται να αποτελέσει σημείο τριβής όσον αφορά την επιθυμία της Σκωτίας να διώξει τα πυρηνικά όπλα από το έδαφος της.
Η κυβέρνηση της Μ. Βρετανίας έχει δηλώσει ότι διατηρεί την αποφασιστικότητα της να διαθέτει πυρηνικά όπλα συμπεριλαμβανομένων αυτών που σταθμεύουν σε περιοχές της Σκωτίας, ενώ το ζήτημα στο σύνολο του αναμένεται να κριθεί από την έκβαση του δημοψηφίσματος το Σεπτέμβριο του 2014.
Πρόσφατες δημοσκοπήσεις επισημαίνουν ότι κυρίαρχη τάση παραμένει η διατήρηση αυξημένης αυτονομίας και όχι η ολική ανεξαρτητοποίηση από τη Μ. Βρετανία.
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις