Η Ρωσία διεμβολίζει την Ευρώπη μέσω της Ολλανδίας!


Μόνο τυχαία δεν είναι η έλευση του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ολλανδία, έστω κι αν τυπικά σηματοδοτεί σε ανώτατο επίπεδο τα εγκαίνια του έτους που είναι αφιερωμένο στις διμερείς σχέσεις των δυο χωρών σε όλα τα επίπεδα.
Η έλευση του Πούτιν σφραγίστηκε με την υπογραφή μιας συμφωνία μεγάλης σημασίας, αυτή μεταξύ της Royal Dutch Shell (έχουν μερίδιο και οι Βρετανοί με τους οποίους επίσης διεξάγεται στρατηγικός διάλογος) και του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom. Η συμφωνία αφορά τη συνεργασία των δυο μερών στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων της Αρκτικής. Η συμφωνία μάλιστα είναι γενικότερη και δεν αναφέρεται συγκεκριμένα σε κάποιο «οικόπεδο» της περιοχής.


Είναι κοινός τόπος ανάμεσα στους αναλυτές ότι στην περιοχή της Αρκτικής θα διεξαχθεί το επόμενο «μεγάλο παιχνίδι» στον τομέα της εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, οπότε οι ενέργειες της Ρωσίας να εξασφαλίσουν τη συνεργασία δυτικών εταιριών, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί και ως προσπάθεια προληπτικής εξουδετέρωσης ενδεχόμενης ενιαίας πολιτικής της δύσης που θα στρεφόταν εναντίον των ρωσικών συμφερόντων.
Η συμφωνία των δυο εταιριών υπογράφτηκε από τους επικεφαλής των δυο εταιριών, τον Αλεξέι Μίλερ από ρωσικής πλευράς και τον Γιόρμα Ολίλα για λογαριασμό της ολλανδο-βρετανικής εταιρίας. Η υπογραφή αποτελεί την κατάληξη των διαπραγματεύσεων που ολοκληρώθηκαν ανάμεσα στον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε και τον υψηλό προσκεκλημένο του, Ρώσο πρόεδρο.
Η συμφωνία των δυο εταιριών σηματοδοτεί επίσης και ένα επενδυτικό – επιχειρηματικό άνοιγμα της Ρωσίας, αφού σύμφωνα με όσα ίσχυαν μέχρι τώρα, μόνο ρωσικές εταιρίες επιτρεπόταν να εκμεταλλευτούν αποθέματα στη ρωσική υφαλοκρηπίδα. Καλύπτει επίσης και το ενδεχόμενο συνεργασίας στον τομέα του σχιστολιθικού αερίου, ειδικά στην περιοχή της Δυτικής Σιβηρίας.
Οι σχέσεις των δυο χωρών στον εμπορικό τομέα είναι ήδη πολύ προωθημένες, με την Ολλανδία να είναι ο νούμερο ένα εμπορικός εταίρος της Ρωσίας στην Ευρώπη και νούμερο δύο σε όλο τον κόσμο, με το συνολικό μέγεθος των συναλλαγών να ανέρχεται στα 82,7 δισεκατομμύρια ευρώ!Πραγματικά εκπληκτικό μέγεθος εάν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος της Ολλανδίας.
Επίσης, η Ρωσία εξάγει σε ετήσια βάση περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ολλανδία και 43,7 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου (2011) με το αντίστοιχο μέγεθος το 2012 να περιορίζεται στα 27,7 εκατομμύρια τόνους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις