ΗΠΑ – Λευκός Οίκος: Ανακοινώθηκε τελικά η επίσκεψη Ερντογάν


Με σημαντική καθυστέρηση, σε σχέση με τη βεβιασμένη ανακοίνωση – διαρροή της από πλευράς Τουρκίας. Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι η ημερομηνία της επίσκεψης Ερντογάν θα είναι τελικά στις 16 Μαΐου. Η επίσκεψη συμπίπτει χρονικά με τις αντίστοιχες ηγετών της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής, όπως των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Κατάρ και της Ιορδανίας.

Με τον τρόπο αυτό οι ΗΠΑ δίνουν την αίσθηση, ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθεί το θέμα της Συρίας, το αδιέξοδο ουσιαστικά, καθότι φαίνεται ότι παρασκηνιακά συζητιέται κάποια διευθέτηση του ζητήματος, από τη στιγμή που έχει γίνει αντιληπτό από όλες τις πλευρές ότι στρατιωτική λύση στο πρόβλημα, πλην κάποιας εντυπωσιακής ανατροπής, δεν μπορεί να υπάρξει.
Άρα, με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζεται η αίσθηση σκόπιμης καθυστέρησης εκ μέρους των ΗΠΑ στην ανακοίνωση της επίσκεψης Ερντογάν εξαιτίας των πολλαπλών «αγκαθιών» στη σχέση ΗΠΑ – Τουρκίας, με προεξάρχοντα όσα σχετίζονται με την αμερικανική απόπειρα διαμεσολάβησης για την εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας και Ισραήλ.
Το πρόβλημα για την Ελλάδα είναι ότι το «ανατολίτικο παζάρι» της Τουρκίας, καθόλα θεμιτό βέβαια όταν στο τραπέζι συζητιούνται φλέγοντα ζητήματα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και μακάρι να διαπραγματεύονταν και «κάποιοι άλλοι» με αυτό τον τρόπο, θα εμπλέξει ευθέως τα ελληνικά (ελλαδικά και κυπριακά) εθνικά συμφέροντα. Η πρόσφατη επιστολή Νταβούτογλου στον ομόλογό του Τζον Κέρι, δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες των τουρκικών προθέσεων.
Από τη στιγμή που στρατηγικός στόχος της Άγκυρας είναι η εξασφάλιση της πρόσβασης στα αποθέματα υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, είναι προφανές ότι ο Ερντογάν, στην κορυφή της λίστας των ανταλλαγμάτων που θα ζητήσει από τις ΗΠΑ για να ευθυγραμμιστεί η πολιτική της χώρας του με τις αμερικανικές επιδιώξεις, θα αφορούν τα «οικόπεδα», καθώς επίσης και την επαναφορά «λύσης» με βάση το «Σχέδιο Ανάν» στην Κύπρο, καθότι θεωρεί ότι η δυσμενής οικονομική – και όχι μόνο – συγκυρία για τους Ελληνοκύπριους στη νήσο τον ευνοεί.
Θα βάζαμε ακόμα και… στοίχημα, ότι εάν ο Ερντογάν κατόρθωνε να αποσπάσει ένα αντάλλαγμα σε αυτό το πεδίο, δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να… πουλήσει τους προστατευόμενους υποτίθεται της Άγκυρας Παλαιστίνιους και να βρει πρόσχημα να μη μεταβεί στη Γάζα.
(Στοιχεία για το άρθρο ελήφθησαν από το ρεπορτάζ – ανταπόκριση στο«http://mignatiou.com», που λόγω και της επιτόπου παρουσίας έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες έγκαιρης ανίχνευσης της πορείας των εξελίξεων)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις