Χωρίς απτά αποτελέσματα συνεχίζονται οι συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν


Αθήνα
Νέο γύρο συνομιλιών ξεκίνησαν με το Ιράν έξι παγκόσμιες δυνάμεις σχετικά με το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα της ισλαμικής δημοκρατίας, το οποίο δυτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι είναι σχεδιασμένο να παράγει πυρηνικά όπλα.

Οι διαδικασίες του Σαββάτου, της δεύτερης και τελευταίας ημέρας, ξεκίνησαν με συνάντηση του επικεφαλής της ιρανικής αντιπροσωπείας Σαΐντ Τζαλίλι και της Ύπατης Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής Κάθριν Άστον.

Κατά το δεύτερο γύρο των συνομιλιών, που πραγματοποιείται στο Καζακστάν, οι δυτικές δυνάμεις -ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία- επικεντρώνονται στις προτάσεις σχετικά με την ελάφρυνση ορισμένων εκ των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν, σε αντάλλαγμα για επιθεωρήσεις στις πιο επίμαχες περιοχές της χώρας.

«Η προσφορά μας θεωρούμε πως είναι δίκαιη και ισορροπημένη και ελπίζουμε πως το Ιράν θα δώσει μια συγκεκριμένη απάντηση» δήλωσε ο Μάικλ Μαν, εκπρόσωπος της Κάθριν Άστον, Ύπατης Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής. «Το Ιράν θα πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να καθησυχάσει τη διεθνή κοινότητα ότι οι πυρηνικές του δραστηριότητες είναι ειρηνικές και δεν πρόκειται να πάρουν στρατιωτικές διαστάσεις».

Ο αναπληρωτής διαπραγματευτής σε θέματα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, Αλί Μπακερί, δήλωσε ότι «τα βήματα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης αποτελούν μόνο ένα μέρος της συμφωνίας και όχι το κύριο μέρος αυτής». Δήλωσε επίσης ότι το Ιράν θα κάνει τη δική του πρόταση στις δυνάμεις, γνωστές και ως P5+1 (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συν τη Γερμανία). Ο ίδιος δεν παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες.

«Οι συνομιλίες δεν θα πρέπει να είναι μονομερείς, αλλά και οι δύο πλευρές θα πρέπει να καταλήξουν σε μια αμοιβαία συμφωνία» δήλωσε ιρανός διπλωμάτης.

Από την άλλη, δυτικός διπλωμάτης είπε ότι δεν έχει υπάρξει ακόμα μια σαφής και συγκεκριμένη απάντηση από το Ιράν στην πρόταση των P5+1.

Η Άστον, η οποία εκπροσωπεί την P5+1, δήλωσε ότι είναι «επιφυλακτικά αισιόδοξη» πως η δεύτερη συνάντηση στο Αλμάτι θα μπορούσε να είναι επιτυχής.

Στην Ουάσινγκτον, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ, δήλωσε ότι οι συνομιλίες ήταν ουσιαστικές διότι «συζητήθηκαν τα καίρια θέματα, κάτι που δεν συνέβαινε πάντα. Δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε όμως ακόμα ότι έχει υπάρξει κάποια πρόοδος».

Ο εκπρόσωπος της ιρανικής αποστολής, Σαΐντ Τζαλίλι, τόνισε ότι η Τεχεράνη σκοπεύει να διατηρήσει τη θέση της σχετικά με το ότι η Δύση θα πρέπει να αναγνωρίσει το δικαίωμα του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις