CSTO: Δημιουργία «μετα-σοβιετικής» Αεροπορίας!


Τα σχέδια της Ρωσίας για τη δημιουργία κοινής αεροπορικής δύναμης των χωρών-μελών του Συμφώνου-Οργανισμού Συλλογικής Ασφάλειας CSTO (Collective Security Treaty Organization) φαίνεται πως εγκρίθηκαν μετά από σύνοδο των κρατών σε αεροπορική βάση στο Κιργιστάν.

Όπως μεταδίδει η ρωσική εφημερίδα Nezavisimaya Gazeta, έχει ήδη συμφωνηθεί και όνομα! Θα λέγεται «Συλλογικές Αεροπορικές Δυνάμεις» με το ακρωνύμιο (CAF: Collective Air Forces, στα αγγλικά και KAC στα ρωσικά). Η συλλογική αυτή αεροπορική δύναμη θα έχει τη δυνατότητα στρατηγικών μεταφορών, αλλά και υποστήριξης στρατιωτικών επιχειρήσεων, το οποίο υπονοεί τη διάθεση μαχητικών αεροσκαφών και επιθετικών ελικοπτέρων.
Φαίνεται μάλιστα, ότι η επιλογή της αεροπορικής βάσης στο Κιργιστάν δεν είναι τυχαία, αφού το ρωσικό αεροπορικό απόσπασμα στη χώρα και τη βάση «Καντ» θα λειτουργήσει ως πρόπλασμα της νέας αυτής δύναμης. Και δεδομένη της παρουσίας της αμερικανικής Αεροπορίας στη χώρα, η δύναμη έχει και τη λογική της συσπείρωσης γύρω από τη Ρωσία, χωρίς απαραίτητα να τίθενται εμπόδια στην παράλληλη παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή, πάντα υπό προϋποθέσεις.
Οι χώρες της περιοχής παίρνουν ως αντάλλαγμα την ενίσχυση της διαπραγματευτικής τους δυνατότητας μέσω του συλλογικού ελέγχου της ευρύτερης περιοχής… Και μόνο γι’ αυτό, η εν λόγω εξέλιξη λαμβάνει εξ ορισμού γεωστρατηγικά χαρακτηριστικά. Ωστόσο, το ζητούμενο είναι η εφαρμογή των πολιτικών αποφάσεων, αφού όπως υπογραμμίζουν παρατηρητές της περιοχής, οι πολιτικές ανακοινώσεις-διακηρύξεις κινούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με τα πραγματικά βήματα ουσίας – υλοποίησης όσων συμφωνούνται.
defence-point.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις