Τουρκία: Νέα γκάφα με υπουργό των ΗΠΑ… eye for an eye;


Μετά την πρόωρη ανακοίνωση της επίσκεψης Ερντογάν στον Λευκό Οίκο, την οποία ανακοίνωσαν οι Αμερικανοί με σημαντική καθυστέρηση, έρχεται μια δεύτερη γκάφα των Τούρκων, αυτή τη φορά με τον υπουργό Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τσακ Χάγκελ.
Τουρκικά μέσα ενημέρωσης έσπευσαν να μεταδώσουν τη δήλωση Τούρκου επισήμου που ανέφερε ότι ο Χάγκελ θα επισκεφτεί και την Άγκυρα το διάστημα μεταξύ 21-23 Απριλίου, καθώς τότε ανακοινώθηκε η επίσκεψή του στο Ισραήλ.

Πριν από λίγες ώρες όμως, το Πεντάγωνο με δήλωσή του διέψευσε την έλευση του υπουργού στην Τουρκία. Ο εκπρόσωπος, Τζορτζ Λιτλ, σε άπταιστη διπλωματική γλώσσα, ανέφερε «αν και ο υπουργός Χάγκελ ανυπομονεί να επισκεφθεί την Τουρκία – έναν κομβικό σύμμαχο των ΗΠΑ – μόλις καθοριστεί ημερομηνία, δεν σχεδιάζει να την επισκεφτεί  αυτό τον μήνα».
Στην Άγκυρα είναι βέβαιο ότι θα «προσβληθούν» από το ότι δεν θα τους επισκεφτεί ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ παρότι θα βρεθεί στην περιοχή και θα πρέπει να το ερμηνεύσουν ως έκφραση δυσαρέσκειας απέναντι στην τουρκική πρακτική.
Ωστόσο, εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής δεν αποκλείονται, εάν οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει να πληρώσουν την Τουρκία με το ίδιο νόμισμα: Όπως η Άγκυρα κατασκευάζει «εξυπηρετήσεις» διεκδικώντας ανταλλάγματα στο πλαίσιο του πασίγνωστου πλέον σε όλους «ανατολίτικου παζαριού» που έχει κουράσει την Ουάσιγκτον, έτσι και οι σύμμαχοί τους Αμερικανοί, εάν δεχθούν όχληση για το θέμα που εξετάζουμε, θα μπορούσαν να απαντήσουν «ΟΚ να έρθει, κι εσείς τι μας δίνεται γι’ αυτό;»…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις