Επιχειρησιακή αξιοποίηση για τον τουρκικό Göktürk-2 (ΒΙΝΤΕΟ)


Την έναρξη λήψης πληροφοριών τηλεπισκόπησης από τον δορυφόρο Göktürk-2 ανακοίνωσε ο Τούρκος μόνιμος γενικός γραμματέας αμυντικής βιομηχανίας (SSM) Murad Bayar, κατά τη διάρκεια της διήμερης διεθνούς ημερίδας αεροδιαστημικής ICAP (International Air & Space Power Conference) που έγινε στην Κωνσταντινούπολη.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο δορυφόρος επιτηρεί συγκεκριμένες περιοχές ενδιαφέροντος των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και τα στοιχεία έχουν αρχίσει να ενσωματώνονται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Μάλιστα σημείωσε ότι άρχισε η λήψη των πρώτων δεδομένων τηλεπισκόπησης.

Σημειώνεται ότι ο βάρους 400 κιλών Göktürk-2 εκτοξεύθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2012 από το Κέντρο Εκτόξευσης Δορυφόρων Jiuquan στην Κίνα, ενώ το κέντρο παρακολούθησης και ελέγχου είναι εγκατεστημένο στις Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μέσης Ανατολής στην Άγκυρα. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις το 100% του λογισμικού λειτουργίας και το 80% των συστημάτων – υλικών που τον αποτελούν έχουν σχεδιαστεί από Τούρκους μηχανικούς.
Τη σχεδίαση, ανάπτυξη και κατασκευή του Göktürk-2 έχουν αναλάβει ως κύριοι ανάδοχοι το Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας (TUBITAK) και η τουρκική αεροδιαστημική βιομηχανία Turkish Aerospace Industries (TAI). Η διακριτική ικανότητα (resolution) των αισθητήρων του δορυφόρου ανέρχεται σε 2,5 μέτρα ενώ η περιοχή κάλυψης σε 14.400 τετραγωνικά χιλιόμετρα (720 επί 20 χιλιόμετρα). Η διάρκεια ζωής του ανέρχεται σε πέντε έτη.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Rahmi Güçlü του Τεχνικού Πανεπιστημίου Yildiz της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος έχει ορισθεί από την τουρκική κυβέρνηση για την αξιολόγηση του προγράμματοςGöktürk-2, το σύστημα λόγω του προηγμένου λογισμικού επεξεργασίας των δεδομένων τηλεπισκόπησης παρέχει στον χρήστη ακόμη και τη δυνατότητα εντοπισμού ατόμων.
Αξίζει να επισημανθεί ότι και ο Güçlü ανακοίνωσε την έναρξη αξιοποίησης των δεδομένων τηλεπισκόπησης του δορυφόρου από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις για την παρακολούθηση στόχων και δραστηριοτήτων σε «αρκετές χώρες της περιοχής» τις οποίες φυσικά δεν κατονόμασε.
Εκτός από τις στρατιωτικές αποστολές ο Göktürk-2 παρέχει δεδομένα και για πολλές πολιτικές εφαρμογές όπως η χαρτογράφηση περιοχών, η παρακολούθηση οικοσυστημάτων, η φυτοκάλυψη επιφανειών, οι γεωλογικές έρευνες, κ.λπ. Υπενθυμίζεται, ότι ο δορυφόρος αποτελεί μέρος της ομώνυμης οικογένειας η οποία αναπτύσσεται από την Τουρκία.
Η οικογένεια περιλαμβάνει ακόμη τον υψηλότερης διακριτικής ικανότητας (μόλις ένα μέτρο) Göktürk-1 ο οποίος μέχρι και τον περασμένο Δεκέμβριο βρισκόταν στη φάση παραγωγής και τονGöktürk-3 ο οποίος την ίδια χρονική περίοδο βρισκόταν στη φάση σχεδιασμού.
Η επιχειρησιακή αξιοποίηση του Göktürk-2 δημιουργεί νέα δεδομένα για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες πλέον αντιμετωπίζουν σημαντικά αυξημένη ικανότητα συλλογής πληροφοριών από την Τουρκία. Κατά συνέπεια συγκεκριμένα μέτρα – αντίμετρα για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης η οποία επηρεάζει άμεσα και καθοριστικά τον συσχετισμό συνολικής στρατιωτικής ισχύος μεταξύ των δύο χωρών θα πρέπει να ληφθούν άμεσα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις