Μέγα-σύμβαση η KMW στο Κατάρ με πιθανή ελληνική εμπλοκή


Την ανάθεση σύμβασης ύψους 1,89 δις ευρώ από το Κατάρ ανακοίνωσε η γερμανική Krauss-Maffei Wegmann (KMW), σε μια σύμβαση που δεν αποκλείεται σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει θετικές επιπτώσεις για ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες και για το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας, η υπογραφείσα σύμβαση αφορά την προμήθεια των χερσαίων δυνάμεων του εμιράτου με 62 άρματα μάχης Leopard 2A7+, 24 αυτοκινούμενων οβιδοβόλων PzH-2000, λοιπών περιφερειακών υλικών και εξοπλισμού, εγκαταστάσεις εκπαίδευσης και υπηρεσίες εκπαίδευσης και υποστήριξης.
Τα νέα οπλικά συστήματα πρόκειται να αντικαταστήσουν τα 30-40 γαλλικής προέλευσης άρματα μάχης AMX-30 και τα 12 νοτιοαφρικανικής προέλευσης ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα G5 των 155 χλστ. που πρόκειται να παροπλιστούν.
Η υπογραφή της συγκεκριμένης σύμβασης έχει καιελληνικό ενδιαφέρον τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε βιομηχανικό επίπεδο.
Είναι γνωστό ότι μέχρι σήμερα αρκετές φορές στρατιωτικές αντιπροσωπείες του Κατάρ έχουν επισκεφθεί το Κέντρο Εξομοιωτών (ΚΕΞ) του Ελληνικού Στρατού στην Αλεξανδρούπολη, όπου είδαν από κοντά και ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες του πιο σύγχρονου και εξελιγμένου ολοκληρωμένου συστήματος τακτικής και τεχνικής εξομοίωσης για άρματα μάχης Leopard 2 στον κόσμο.
Κατά συνέπεια, η υπογραφή της σύμβασης για την προμήθεια των 62 Leopard 2A7+ από τους Καταριανούς ανοίγει τον δρόμο και για την άμεση υλοποίηση διακρατικής συμφωνίας για την εκπαίδευση του προσωπικού τους στο ΚΕΞ.
Στη συγκεκριμένη μάλιστα περίπτωση ο Ελληνικός Στρατός δεν έχει να προσφέρει μόνο τη χρήση του συστήματος εξομοίωσης του ΚΕΞ αλλά και τη μοναδική τεχνογνωσία και εμπειρία του προσωπικού εκπαίδευσης που στελεχώνει το Κέντρο.
Αλλά και στο βιομηχανικό επίπεδο οι προοπτικές είναι θετικές. Είναι προφανές ότι στο πρόγραμμα των Leopard 2A7+ του Κατάρ θα εμπλακεί και η ελληνική θυγατρική της KMW, η Hellenic Defence Vehicle Systems (HDVS) SA που εδρεύει στον Βόλο, και πιθανότατα μια σειρά από άλλες ελληνικές εταιρίες οι οποίες εκτέλεσαν υποκατασκευαστικό έργο στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος Leopard 2HEL.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις