Ο Ερντογάν "σπρώχνει" για πόλεμο στη Συρία


Η Συρία έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα και έχει "υπερβεί εδώ και αρκετό καιρό" την κόκκινη γραμμή για την οποία είχε κάνει λόγο ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC News.

"Είναι σαφές ότι το καθεστώς (της Συρίας) χρησιμοποίησε χημικά όπλα και πυραύλους", δήλωσε ο Ερντογάν χωρίς πάντως να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για την τοποθεσία και την ημερομηνία κατά την οποία έγινε χρήση των όπλων αυτών.

"Την ξεπέρασαν εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα", δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην "κόκκινη γραμμή" που είχε ορίσει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Ερντογάν κάλεσε τις ΗΠΑ να ενισχύσουν τη δράση τους κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. "Θέλουμε οι Ηνωμένες Πολιτείες να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες και να δεσμευτούν περισσότερο. Θα συζητήσουμε μαζί λίαν προσεχώς τα μέτρα που θα μπορούσαν να λάβουν ", είπε ο Τούρκος ηγέτης, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί με τον Μπαράκ Ομπάμα την επόμενη Πέμπτη.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι Σύροι τραυματίες με συμπτώματα που δείχνουν ότι έχουν εκτεθεί σε χημικά όπλα διέσχισαν τα σύνορα και εισήχθησαν για νοσηλεία σε τουρκικά νοσοκομεία.

"Υπολείμματα των βλημάτων", που σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό χρησιμοποιήθηκαν σε αυτές τις επιθέσεις, βρέθηκαν επίσης.
Την ίδια στιγμή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, διευκρίνισε στους δημοσιογράφους ότι έγιναν εξετάσεις αίματος σε πρόσφυγες από τη Συρία για να διαπιστωθεί αν τα τραύματά τους έχουν προκληθεί από χημικά όπλα.

Είπε επίσης ότι οι λήψεις αίματος που έγιναν σε περίπου δώδεκα ανθρώπους απαιτούν "σε βάθος αναλύσεις" και τα περιστατικά αυτά "πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη". Τα ευρήματα θα δημοσιοποιηθούν όταν θα εγκριθούν επίσημα από τις υγειονομικές αρχές, εξήγησε ο Τούρκος υπουργός.

Αντίθετα, οι Τούρκοι ηγέτες υπογράμμισαν ότι δεν έχουν αποδείξεις για τη χρήση χημικών όπλων από τους εξεγερμένους.
Η Τουρκία διέκοψε τις σχέσεις της με τη Συρία αφού επανειλημμένα είχε καλέσει τη Δαμασκό να εργαστεί προς την κατεύθυνση μιας διευθέτησης στη σύγκρουση που μαίνεται για πάνω από δύο χρόνια και έχει προκαλέσει πάνω από 70.000 νεκρούς μέσω διαπραγματεύσεων, αλλά δεν εισακούστηκε.

Από τότε, η Τουρκία έχει ταχθεί στο πλευρό της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης και φιλοξενεί σήμερα περίπου 400.000 πρόσφυγες και αποστάτες από το στρατό του Μπασάρ αλ Άσαντ.

onalert.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις