Εξαγωγή τουρκικού συστήματος GENESIS στο Πακιστάν!


Η προμήθεια του τουρκικής σχεδίασης ναυτικού συστήματος διαχείρισης μάχης GENESIS από το Ναυτικό του Πακιστάν αποκαλύφθηκε από τη μηνιαία βρετανική επιθεώρηση «Warships International Fleet Review».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα το σύστημα έχει ήδη εγκατασταθεί και λειτουργεί στην φρεγάτα PNS Alamgir F-260, τύπου Oliver Hazard Perry (πρώην USS McInerney FFG-8, το δεύτερο κατασκευής πλοίο του τύπου που το 2008 παραχωρήθηκε από τις ΗΠΑ στο Πακιστάν).
Αν και η πώληση του συστήματος είχε αναφερθεί σε πολλές τουρκικές ιστοσελίδες και blog που αναφέρονται σε αμυντικά θέματα, η αναφορά της μηνιαίας βρετανικής επιθεώρησης και μάλιστα σε άρθρο που υπογράφεται από Πακιστανό δημοσιογράφο μπορεί να θεωρηθεί ως επιβεβαίωση. Πρόκειται για την πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση εξαγωγής του GENESIS σε άλλη χώρα.
Υπενθυμίζεται ότι το GENESIS αναπτύχθηκε από το Τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης Προγραμμάτων των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων (ARMERKOM) και μετά την ωρίμανση του παραδόθηκε στη HAVELSAN για επιπλέον βελτιώσεις, την παραγωγή σειράς και την εμπορική προώθηση.
Το GENESIS (Gemi Entegre Savaş İdare Sistemi) αναπτύχθηκε στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού των φρεγατών τύπου Oliver Hazard Perry (σε τουρκική υπηρεσία είναι γνωστές ως τύπος G) που οι Τουρκικές Ναυτικές Δυνάμεις απέκτησαν με παραχώρηση από τις ΗΠΑ.
Η πρώτη τουρκική φρεγάτα που αναβαθμίστηκε με το GENESIS ήταν η TCG Gemlik F-492.
Προφανώς στην παρούσα διαμόρφωση του το GENESIS είναι άμεσα διαθέσιμο σε οποιοδήποτε άλλον χρήστη φρεγατών Oliver Hazard Perry που θα επιθυμούσε τον εκσυγχρονισμό τους προκειμένου να επεκτείνει τον επιχειρησιακό τους βίο.
Πάντως το δημοσίευμα δεν αναφέρει λεπτομέρειες σχετικά με τη σχετική σύμβαση (πότε υπογράφηκε, κόστος, κ.λπ.) και το κυριότερο αν αφορά και άλλα σκάφη του τύπου (το Πακιστάν επρόκειτο να παραλάβει έξι φρεγάτες του τύπου).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις