Δρομολογούν απελευθέρωση του Οτσαλάν !

Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 
Ενέργειες για την βελτίωση των συνθηκών κράτησης του Οτζαλάν στο Ιμραλί, βρίσκονται σε εξέλιξη παραδέχθηκε ο o επικεφαλής του κουρδικού κόμματος BDP, κ.Σελχαττίν Ντεμίρτας αναφέροντας παράλληλα ότι ο φυλακισμένος ηγέτης του ΡΚΚ ενδέχεται να μεταφερθεί σε μεγαλύτερο κελί. 


Παράλληλα το ηγετικό στέλεχος του ΡΚΚ, κ. Μουράτ Καράγιλαν, σε δηλώσεις του, στη γερμανική  Die Welt, είπε: «Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με ελευθερία για όλους. Σ’ αυτούς συμπεριλαμβάνεται και ο Οτζαλάν».Ο Καράγιλαν είπε πως η 3η φάση της «διαδικασίας για τη λύση» θα καταλήξει στο να απελευθερωθεί και ο Οτζαλάν.
 
Στην ερώτηση εάν επιθυμεί να αφαιρεί ελεύθερος ο Οτζαλάν την προσεχή περίοδο, ο κ.Καράγιλαν είπε: «Αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία για την ειρήνη. Εκείνο που έχει σημασία, τώρα, είναι να μπορέσει εκείνος (ο Οτζαλάν) να παίξει πιο ενεργό ρόλο και να βελτιωθούν οι συνθήκες της φυλάκισής του, έτσι ώστε να μπορεί να έρχεται σε επαφή μαζί μας πιο άνετα. Σε περίπτωση που ολοκληρωθεί και η 3η φάση της διαδικασίας, όπως όλοι, έτσι θα απελευθερωθεί και ο Οτζαλάν.

 Εκοψε το ΣΕΑ το ''τρομοκρατική οργάνωση'' για ΡΚΚ
 
Οι  αναφορές αυτές  του κ Ντεμίτρας στην  Milliyet και του κ Καραγιλάν στη Die Welt, συνέπεσαν με δημοσιοποίηση ανακοίνωσης του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) όπου  μεταξύ άλλων η εφημερίδα  Radikal αναφέρει ότι, για πρώτη φορά, χρησιμοποιήθηκε η διατύπωση «διαδικασία για τη λύση» για το κουρδικό. Ακόμα τονίζεται ότι, στην ανακοίνωση δε χρησιμοποιήθηκε, για το ΡΚΚ, ο χαρακτηρισμός «τρομοκρατική οργάνωση» και επισημάνθηκε πως, συζητήθηκαν τα μέτρα που απαιτούνται για τη συνέχιση του κλίματος που χρειάζεται για να καταστεί μόνιμη η διαδικασία για τη λύση. 

Από την πλευρά του ο κ. Ντεμίτρας  μιλώντας σε δημοσιογράφο της εφημερίδας Milliyet, άσκησε ταυτόχρονα δριμεία κριτική στην τουρκική κυβέρνηση για την αυταρχική της στάση κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί. Ο κ. Ντεμίρτας δήλωσε ότι η κυβέρνηση του κ. Ερντογάν «έδειξε το σκληρό της πρόσωπο» ενώ όλοι περίμεναν με ανυπομονησία τα βήματα για την έναρξη της 2ης φάσης της διαδικασίας επίλυσης.Επίσης δήλωσε ότι οι συγκρούσεις θα μπορούσαν να αναβιώσουν ανά πάσα στιγμή. «Η διαδικασία για τη λύση είχε σκαμπανευάσματα>>. Και αποκάλυψε:<<Βιώσαμε 10-15 πολύ δύσκολες μέρες».

 Ο κ.Ντεμίρτας τόνισε ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε τα βήματα που απαιτούνταν για την προετοιμασία της 2ης φάσης της διαδικασίας επίλυσης του Κουρδικού και επεσήμανε ότι τώρα τα περισσότερα προβλήματα έχουν λυθεί.
 Έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τα μέτρα για την «εκκαθάριση του δρόμου» (road cleaning) που έχει προτείνει το BDP στην κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων, είναι και η απομάκρυνση της δυνατότητας των νομαρχιών να απαγορεύουν τις διαδηλώσεις. «Ο κόσμος θα πρέπει να είναι ελεύθερος να διαδηλώσει μέχρι αργά τη νύχτα», δήλωσε.
 BDP : δημοκρατία δεν είναι μόνο εκλογές.

Στο μεταξύ η συμπρόεδρος του BDP, κ. Gultan Kisanak δήλωσε ότι η διαδικασία επίλυσης δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς δημοκρατία. «Αυτοί που έχουν κάτι να πουν θα πρέπει να μπορούν να βγουν στους δρόμους και να το πουν. Δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς δημοκρατία», δήλωσε και κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει «ένα βήμα μπροστά» σε σχέση με τη διαδικασία επίλυσης τονίζοντας ότι το κόμμα της με αυτοθυσία έκανε όλες τις απαραίτητες προσπάθειες.
 
Αναφερόμενη στην πρόσφατη επίσκεψη του BDP στο Ιμραλί, δήλωσε ότι «κοπιάζουμε να συνεχίσουμε τη διαδικασία ειρήνης με αυτοθυσία και χωρίς αναβολή. Έχουμε ένα σχέδιο λύσης τριών φάσεων. Αν το Κοινοβούλιο και η κυβέρνηση δεν κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν τότε ο κόσμος θα παλέψει να υπερκεράσει τα εμπόδια», δήλωσε και πρόσθεσε ότι δημοκρατία δεν είναι μόνο εκλογές.


onalert.gr

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις