Που θα βρουν 100 εκατομμύρια για να μην υπάρξουν κι άλλες περικοπές στις Ένοπλες Δυνάμεις;


Μακάρι οι “κυβερνητικές πηγές” να λένε αλήθεια και να επιβεβαιωθούν όσα λένε για αποφυγή περαιτέρω περικοπών των συντάξεων των αποστράτων. Ωστόσο θα πρέπει να εξηγήσουν επαρκώς ποια είναι τα “εξοπλιστικά προγράμματα” τα οποία θα περικοπούν και θα αντισταθμίσουν κατα 100 εκατομμύρια ευρώ τις “απώλειες”.


Εξοπλιατικά προγράμματα δεν υπάρχουν. Αυτό είναι γνωστό.Θα κόψουν από τις δόσεις αποπληρωμής παλαιότερων προγραμμάτων; Απίθανο γιατί αφορούν στις χώρες των δανειστών. Τι μένει;

Μένουν τα πολλά μικρά και αρκετά απ΄ αυτά κρίσιμα προγράμματα συντήρησης υπαρχόντων οπλικών συστημάτων. Από εκεί μόνο μπορούν να προέλθουν περικοπές. Μπορούν;

Όποιος γνωρίζει καλά την κατάσταση ξέρει ότι τα πράγματα είναι τραγικά. Εδώ δεν τολμούν να δώσουν 10 εκατομμύρια ευρώ για να αντικαταστήσουν τις ληγμένες εδώ και χρόνια μπαταρίες των υποβρυχίων. Δεν τολμούν να προχωρήσουν ούτε βήμα τις διαδικασίες για την απόκτηση πυρομαχικών για τα άρματα μάχης Leopard. Οι διαθεσιμότητες μαχητικών και μεταγωγικών αεροσκαφών είναι τραγικές λόγω έλλειψης συντήρησης και ανταλλακτικών. Από που θα κόψουν;

Ο πρώην Α/ΓΕΣ Κωνσταντίνος Ζιαζιάς στην συνέντευξη που έδωσε στo Onalert περιέγραψε πολύ καθαρά πως έχουν τα πράγματα:

“Η συνέχιση των περικοπών των αμυντικών δαπανών χωρίς κεντρικό σχεδιασμό παρά μόνο με λογιστική αντίληψη θα έχει ως αποτέλεσμα πολύ σύντομα ,την αδυναμία υποστήριξης από την στρατιωτική ηγεσία των βασικών αναγκών των Μονάδων αλλά και των αντικειμενικών σκοπών που καθοριζει η Πολιτική Εθνικής Άμυνας,με όλες τις αντίστοιχες επιπτώσεις”.

Ένας στρατός πολύ εύκολα και σε ελάχιστο χρόνο αποδομείται αλλά πολύ δύσκολα και σε πολύ μεγάλο χρόνο συγκροτείται ,αυτό πρέπει να γνωρίζουν οι ιθύνοντες.

Το χειρότερο είναι ότι όλα αυτά δεν φαίνεται να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τους κυβερνητικούς παράγοντες και τους αρμόδιους υπουργούς. Αυτό που προέχει είναι να βελτιωθεί η “σχέση” της κυβέρνησης με τους απόστρατους. Σχέση που διαταράχθηκε από τις συνεχείς και άδικες περικοπές.

Πολύ φοβόμαστε ότι ακόμη κι αν η κυβέρνηση κατορθώσει να “παγώσει” τις περικοπές που είχαν σχεδιαστεί για το 2014 και πολλά περισσότερα προβλήματα θα προκαλέ στις Ένοπλες Δυνάμεις και τον “κομματικό” της στόχο δεν θα πετύχει.


onalert.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις