ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ 40ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ !

Ως ύποπτος για εμπρησμό από αμέλεια συνελήφθη σήμερα ένας 40χρονος στην περιοχή Ίστριος της νότιας Ρόδου, όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική.

Από... μπάρμπεκιου η πύρινη λαίλαπα στη Ρόδο
Πρόκειται για στρατιωτικό, κάτοικο του χωριού Ίστριο, ο οποίος σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών προκάλεσε τη φωτιά από το μπάρμπεκιου που έκανε στην αυλή του σπιτιού του.
Ο 40χρονος κρατείται και εντός της ημέρας αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

Σε ύφεση τα μέτωπα σε Ρόδο - Κρήτη
Εν τω μεταξύ, σε ύφεση βρίσκεται από τις πρώτες πρωινές ώρες η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στη νότια Ρόδο, η οποία έχει καταστρέψει πάνω από 30.000 στρέμματα δάσους, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Καλύτερη η εικόνα και στη Μεσαρά Ηρακλείου.
Από νωρίς το πρωί, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για την κατάσβεσή της, ενώ ρίψεις νερού γίνονται συνεχώς από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, γεγονός που έχει καθηλώσει τα βασικά μέτωπα της πυρκαγιάς.
Οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι πιθανόν μέχρι το βράδυ να έχει τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από τις καιρικές συνθήκες, αν δηλαδή δεν υπάρξουν ισχυροί άνεμοι οι οποίοι προκαλούν αναζωπυρώσεις και επέκταση των μετώπων.
Σύμφωνα πληροφορίες, έχει συλληφθεί ένας 40χρονος ως ύποπτος για πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια και αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα με τη διαδικασία του αυτοφώρου.
Καλύτερη είναι η εικόνα και όσον αφορά το πύρινο μέτωπο της Κρήτης, ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή λόγω των αναζωπυρώσεων στην περιοχή της Μεσαράς Ηρακλείου.
Επίσης, σε ύφεση βρίσκονται από τα ξημερώματα όλες οι εστίες της πυρκαγιάς στην περιοχή της Μεσαράς Ηρακλείου, μετά από ολονύχτια μάχη που έδωσαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης.
Στην περιοχή δεν υπάρχει κανένα ενεργό μέτωπο, ωστόσο στο σημείο παραμένουν 18 πυροσβεστικά οχήματα με 40 άνδρες, 6 οχήματα ΟΤΑ και ένα πεζοπόρο τμήμα που αποτελείται από 14 άτομα, υπό τον φόβο της αναζωπύρωσης.
Οι καταστροφές είναι μεγάλες από τη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου, τέθηκε υπό έλεγχο τα ξημερώματα της Κυριακής και αναζωπυρώθηκε χθες το απόγευμα κοντά στην Πόμπια και το Αντισκάρι, ενώ οι φλόγες έφτασαν για μια ακόμη φορά κοντά στον οικισμό Πηγαϊδάκια και ζητήθηκε η συνδρομή ελικοπτέρων για αντιμετώπιση της κατάστασης.
Την ίδια ώρα, η δήμαρχος Φαιστού Μαρία Πετρακογιώργη, λόγω της μεγάλης καταστροφής, εκτίμησε ότι «η περιοχή θα πρέπει να κηρυχθεί πυρόπληκτη».
Ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Πάτροκλος Γεωργιάδης, κήρυξε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τις Δημοτικές Ενότητες Νότιας Ρόδου και Λίνδου, μετά την εισήγηση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Ι. Μαχαιρίδη.
Η φωτιά ξέσπασε σε δάσος στις 4.10 μετά το μεσημέρι του Σαββάτου, στην ευρύτερη περιοχή της Ιστριας, σ' ένα εξαιρετικά δύσβατο σημείο. Αμεσα σήμανε συναγερμός στην Πυροσβεστική, η οποία επιχειρούσε με 35 πυροσβέστες και 18 οχήματα, εννέα άτομα πεζοπόρο τμήμα, επτά οχήματα των δήμων, δύο ιδιωτικά βυτιοφόρα και δύο σκαπτικά μηχανήματα.
Στιγμές τρόμου στη Σέριφο
Ετρεξαν στη θάλασσα για να σωθούν
Στιγμές τρόμου και απόγνωσης έζησαν κάτοικοι και τουρίστες στη Σέριφο, που ήρθαν αντιμέτωποι με την καταστροφική μανία της πυρκαγιάς. Εντρομοι οι λουόμενοι στην παραλία του Μέγα Λιβαδιού, επιβιβάζονταν σε βάρκες και εγκατέλειπαν το νησί, υπό τον φόβο της φωτιάς που τους πλησίαζε. Το μέτωπο ήταν ακριβώς πάνω από την παραλία και είχε αποκλείσει τον αυτοκινητόδρομο, εγκλωβίζοντας τον κόσμο.
Ηλικιωμένοι άνθρωποι με τη βοήθεια νεότερων, καθώς και γονείς με μικρά φοβισμένα παιδιά, μπήκαν στις βάρκες για να ξεφύγουν από τον πύρινο εφιάλτη. Οσοι δεν χώρεσαν στις βάρκες, βρήκαν ασφαλές καταφύγιο στη θάλασσα, όπου παρέμειναν εκεί παρακολουθώντας, τις φλόγες να καταστρέφουν τα πάντα στο πέρασμά τους.
Η 25χρονη φωτορεπόρτερ Χλόη Κριθαράς Devienne κατέγραψε καρέ καρέ τις εφιαλτικές στιγμές. «Δεν υπήρχε αστυνομία να μας βοηθήσει και επικράτησε ο πανικός. Τα παιδάκια ούρλιαζαν από τον φόβο τους, οι ξένοι τουρίστες δεν καταλάβαιναν τι να κάνουν, η μόνη διαφυγή μας ήταν με τα καΐκια», λέει η Χλόη στο «Εθνος» που έτυχε να βρίσκεται στο σημείο από την πρώτη στιγμή, βοηθώντας στην κατάσβεση.
«Στο ένα χέρι είχα το λάστιχο και στο άλλο την κάμερα. Η φωτιά ξεκίνησε από ψηλά και μας εγκλώβισε στην παραλία. Με μαντίλια στο πρόσωπο για να προφυλαχθούμε από τον καπνό, τρέχαμε πανικόβλητοι να ξεφύγουμε αλλά και να πείσουμε τις γιαγιάδες να μπουν στις βάρκες. Δεν ήθελαν να αφήσουν τα σπίτια τους», δηλώνει η 25χρονη Χλόη.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές, αλλά ο πυκνός καπνός δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα στους λουόμενους που πρόσκαιρα αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα, χωρίς όμως να χρειαστεί η μεταφορά τους σε νοσοκομείο.
Προειδοποίηση υψηλής επικινδυνότητας για την Δευτέρα
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε τον χάρτη με τις περιοχές υψηλού κινδύνου για την εκδήλωση πυρκαγιάς για σήμερα Δευτέρα.
Η «υψηλή» επικινδυνότητα, 3η στην 5 επιπέδων κλίμακα, εντοπίζεται στην Αττική, τον Αργοσαρωνικό, τη Βοιωτία και την Εύβοια, το ΒΑ Αιγαίο και τις Κυκλάδες, το μεγαλύτερο τμήμα των Δωδεκανήσων και την Κρήτη, καθώς και τη νότια πλευρά της Λακωνίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις