Alenia: Παραδόθηκε το πρώτο τουρκικό ATR72-600 TMUA

Την παράδοση του πρώτου αεροσκάφους ATR72-600 TMUA (Turkish Maritime Utility Aircraft: τουρκικό αεροσκάφος ναυτικής χρήσης) στη Διοίκηση Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων (TDK: Turk Deniz Kuvvetleri) ανακοίνωσε η κατασκευάστρια ιταλική Alenia Aermacchi.
Το αεροσκάφος αποτελεί το πρώτο από την τουρκική παραγγελία οκτώ αεροσκαφών ATR72, εκ των οποίων τα δύο είναι της έκδοσης ATR72-600 TMUA και τα υπόλοιπα έξι της έκδοσης ATR72-600 TMPA (Turkish Maritime Patrol Aircraft: τουρκικό αεροσκάφος ναυτικής περιπολίας) που είναι εξοπλισμένα για αποστολές ναυτικής περιπολίας και ανθυποβρυχιακό πόλεμο.

Σε σύγκριση με τη βασική έκδοση ATR72-600, τα δύο αεροσκάφη της έκδοσης TMUA, τα οποία τροποποιήθηκαν στο εργοστάσιο της Alenia Aermacchi στο Capodichino της Νάπολης και το Caselle του Τορίνο, έχουν τις ακόλουθες διαφορές: νέα συστήματα επικοινωνιών, σύστημα αναγνώρισης φίλου ή εχθρού (IFF) και οθόνες απεικόνισης τακτικής κατάστασης και επικοινωνιακά συστήματα για χρήση από το πλήρωμα. Τα αεροσκάφη μπορούν εύκολα να αναδιαμορφωθούν για μεταφορά φορτίου, τη μεταφορά προσωπικού ή και μικτής διαμόρφωσης (φορτίου και προσωπικού).
Ήδη οι πρώτοι Τούρκοι εκπαιδευτές έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευση τους στο νέο αεροσκάφος στο κέντρο εκπαίδευσης της Alenia Aermacchi στο Caselle. Με βάση το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα, το δεύτερο αεροσκάφος της έκδοσης TMUA πρόκειται να παραδοθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.
Τα υπόλοιπα έξι αεροσκάφη ATR72-600 TMPA την παρούσα περίοδο υπόκεινται σε εργασίες μετατροπής στις εγκαταστάσεις της TAI (Turkish Aerospace Industry) στην Άγκυρα. Μεταξύ των συστημάτων που εγκαθίσταται είναι το ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου αποστολής AMASCOS κατασκευής της γαλλικής Thales, ζεύξη δεδομένων Link 16, σταθμός του συστήματος αυτόματης αναγνώρισης AIS (Automatic Identification System) πλοίων επιφανείας καθώς και το οπλικό σύστημα.
Το πρώτο TMPA προβλέπεται να παραδοθεί στην TDK τον Φεβρουάριο του 2017, ενώ οι παραδόσεις πρόκειται να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του 2018.
Εξυπακούεται ότι η ολοκλήρωση των παραδόσεων των τουρκικών ATR72-600 θα επιφέρεισημαντική αναβάθμιση των δυνατοτήτων ναυτικής επιτήρησης, περιπολίας και προσβολής υποβρύχιων στόχων της γειτονικής χώρας.
Δυστυχώς για άλλη μία φορά η χώρα μας, στη δίνη της βαθείας οικονομικής κρίσης, πελαγοδρομεί αναζητώντας μάλλον ευκαιριακές λύσεις (όπως η χρονομερισματική μίσθωση τεσσάρων Atlantique 2 από τη Γαλλία ή η κατά καιρούς επανερχόμενη απόκτηση P-3C Orion από τις ΗΠΑ), που μπορεί στο άμεσο μέλλον να επιλύσουν το πρόβλημα αλλά σε βάθος χρόνο μάλλον προβλήματα θα δημιουργήσουν.
Το πρόβλημα είναι εξαιρετικά δύσκολο καθώς οι επιχειρησιακές απαιτήσεις ναυτικής επιτήρησης και ναυτικής περιπολίας είναι εξαιρετικά πιεστικές και πρέπει να ικανοποιηθούν ΑΜΕΣΑ. Για άλλη μία φορά λόγω των αποφάσεων του παρελθόντος θα πρέπει να τετραγωνιστεί ο κύκλος!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις