Anatolian Eagle 2013-2: Αραβικό χρώμα και… προβολή

Με σημαντική διεθνή (αραβική κυρίως) και τουρκική συμμετοχή ολοκληρώθηκε η άσκηση Anatolian Eagle (Anadolu Kartali) 2013-2, που διεξήχθη από τις 10 ως τις 21 Ιουνίου 2013 στην αεροπορική βάση του Ικονίου (Konya) της Τουρκίας.
Η άσκηση ήταν η δεύτερη της σειράς από τις τρεις που έχουν προγραμματιστεί για το τρέχον έτος και η μόνη στην οποία προβλέπεται η συμμετοχή δυνάμεων από άλλες χώρες.
Συγκεκριμένα στην Anadolu Kartali 2013-2 συμμετείχαν έξι μαχητικά F-16E Block 60 Desert Falcons από την 3η Μοίρα «Shaheen» (που εδρεύει στην αεροπορική βάση Al Dhafra) της Αεροπορίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), και οκτώ μαχητικά F-15C/-D Eagle της 13ης Μοίρας της Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι στις 20 Ιουνίου προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση του Ικονίου ένα αεροσκάφος στρατηγικών μεταφορών C-17 Globemaster III (αριθμός σειράς «1225») της Αεροπορίας των ΗΑΕ προκειμένου να υποστηρίξει τον επαναπατρισμό των δυνάμεων που συμμετείχαν.
Επίσης στην άσκηση συμμετείχαν και δύο αεροσκάφη εναέριας έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου E-3A από τη συμμαχική δύναμη NAEW&CF (NATO Airborne Early Warning and Control Force: νατοϊκή δύναμη εναέριας έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου).
Φυσικά η μερίδα του λέοντος σε ότι αφορά τη συμμετοχή ανήκε στην Τουρκική Διοίκηση Αεροπορικών Δυνάμεων (THK: Turk Hava Kuvvetleri) η οποία περιελάμβανε:
>27 μαχητικά F-16C/-D Fighting Falcon από τις 141η, 142η, 151η, 152η, 191η και 192η Μοίρες (Filo)
>οκτώ μαχητικά F-4E 2020 Terminator από τις 111η και 132η Μοίρες (Filo)
>ένα αεροσκάφος τακτικών μεταφορών C-130E Hercules της 222ης Μοίρας (222 Filo),
>ένα αεροσκάφος τακτικών μεταφορών CN-235M-100 της 125ης Μοίρας (125 Filo) και,
>ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού KC-135R Stratotanker της 101ης Μοίρας (101 Filo) το οποίο μάλιστα επιχειρούσε από άλλες αεροπορικές βάσεις πλην αυτής του Ικονίου.
Συνολικά στην Anatolian Eagle 2013-2 συμμετείχαν 54 αεροσκάφη και περισσότερα από 1.100 άτομα, προσωπικό των ασκούμενων δυνάμεων.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στις 19 και 20 Ιουνίου περισσότεροι από 120 φωτογράφοι και «spotters» από όλο τον κόσμο είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την αεροπορική βάση του Ικονίου και να φωτογραφίσουν (ακόμα και από πολύ κοντά) τις ασκούμενες αεροπορικές δυνάμεις.
Μάλιστα τα σχόλια στις σχετικές ομάδες και κοινότητες για τη φιλοξενία και τις διευκολύνσεις που παρασχέθηκαν από τους οργανωτές ήταν διθυραμβικά, αποδεικνύοντας ότι η THK έχει πλήρως αντιληφθεί και κατανοήσει την αξία της προβολής της δημόσιας εικόνας της (εντυπωσιακή σειρά φωτογραφιών των τουρκικών και ξένων μαχητικών που συμμετείχαν παρουσιάζεται στον σύνδεσμο: http://forums.airshows.co.uk/viewtopic.php?f=9&t=52600).
Άλλα δύο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Anatolian Eagle 2013-2 ήταν η άτυπη συμμετοχή ενός πρωτοτύπου του μη επανδρωμένου αεροχήματος ANKA και η «έμμεση» συμμετοχή του τουρκικής σχεδίασης βλήματος πλεύσης SOM (Satha Atılan Orta Menzilli Mühimmat) ως οπλισμού ενός μαχητικού F-4E Terminator 2020 με αριθμό σειράς «73-1026» (φωτογραφία νο. 26 στον ανωτέρω σύνδεσμο), που σύμφωνα με ανοικτές πηγές ανήκει στη δύναμη της 171ης Μοίρας (171 Filo, με διακριτικό κλήσης «Korsan»).
Και στις δύο περιπτώσεις εκτιμάται ότι η Τουρκία εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία της διεθνούς συμμετοχής στην Anatolian Eagle 2013-2 προκειμένου να υποστηρίξει την εμπορική προώθηση των δύο τουρκικής σχεδίασης και παραγωγής συστημάτων σε δύο χώρες, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι οποίες ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να διαθέτουν τεράστιες πιστώσεις για την ενίσχυση της αμυντικής τους ικανότητες.
Υπενθυμίζεται ότι η Anatolian Eagle είναι άσκηση που αποτελεί αντίγραφο της αμερικανικής «Red Flag». Για πρώτη φορά διεξήχθη το 2001 και μέχρι σήμερα έχει διεξαχθεί 34 φορές.
Γενικά κατά τη διάρκεια της διεξάγονται αποστολές των ασκούμενων δυνάμεων δύο φορές την ημέρα. Η απογείωση του πρώτου «κύματος» γίνεται στις 10.00 το πρωί (Eagle 1) και του δεύτερου «κύματος» στις 13.30 νωρίς το απόγευμα (Eagle 2).
Οι συμμετέχουσες δυνάμεις διαιρούνται σε «Κυανές» και «Ερυθρές» και διαθέτουν πλήρως διακριτές εγκαταστάσεις εντός της αεροπορικής βάσης του Ικονίου συμπεριλαμβανομένων και αιθουσών απενημέρωσης.


Από τα σημαντικότερα στοιχεία της υποδομής είναι η τεραστίου μεγέθους αίθουσα κοινής απενημέρωσης, και φυσικά το τεράστιο πεδίο εφαρμογών ηλεκτρονικού πολέμου (ΠΕΗΠ) το οποίο όπως είναι γνωστό περιλαμβάνει και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας που επιχειρούν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις