Μεταθέσεις με μοριοδότηση και κοινωνικές ευαισθησίες!

Ρυθμίσεις με στόχο την αξιοκρατία. Ειδική μέριμνα ακόμη και για διαζευγμένους γονείς

Την παγίωση κριτηρίων δικαιοσύνης και αξιοκρατίας για τις μεταθέσεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων θεσπίζει με απόφαση του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Με αυτήν αντικαθίσταται ανάλογη απόφαση του... πρώην αναπληρωτή υπουργού Γ. Ραγκούση, η οποία σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την υπογραφή της δεν κατέστη δυνατό να εφαρμοστεί.

Μοριοδοτήσεις, υπολογισμός προσόντων αλλά και κοινωνικά κριτήρια καθιερώνονται έτσι ώστε να αποτρέπονται οι αδικίες.

Καμία μετάθεση για στελέχη βαθμού δεκανέα έως αντισυνταγματάρχη δεν θα γίνεται πριν από τη συμπλήρωση τουλάχιστον διετούς συνεχούς υπηρέτησης σε μία υπηρεσία, χωρίς σε αυτόν τον χρόνο να υπολογίζονται αποσπάσεις για ειρηνευτικές επιχειρήσεις ή εκπαιδεύσεις.

Κατ' εξαίρεση, μετάθεση στελέχους και πριν από τη συμπλήρωση διετίας προβλέπεται μόνον αν επιλεγεί κανείς για θέση εξωτερικού ή για την Κύπρο.

Προβλέπεται, επίσης, ότι τα στελέχη που ολοκληρώνουν ειδικές εκπαιδεύσεις εσωτερικού ή εξωτερικού (φοίτηση σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, μεταπτυχιακά προγράμματα, εξειδικευμένες κατά Κλάδο εκπαιδεύσεις), μετατίθενται μετά το πέρας της εκπαίδευσής τους σε θέσεις αντίστοιχες του αντικειμένου τους για την αξιοποίηση των γνώσεων που απέκτησαν.

Για τις μεταθέσεις εξωτερικού προβλέπεται να έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον τεσσάρων ετών από τον επαναπατρισμό του στελέχους από προηγούμενη μετάθεσή του στο εξωτερικό ή στην Κύπρο και να μην έχει συμπληρώσει συνολικά 18 μήνες εκπαίδευσης ή απόσπασης στο εξωτερικό την τετραετία αυτή. Η συνολική δε διάρκεια παραμονής στο εξωτερικό για εκπαίδευση, τοποθέτηση, μετάθεση ή απόσπαση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα έξι έτη για όλη τη σταδιοδρομία του στρατιωτικού.

Τα κριτήρια

Η μοριοδότηση των στρατιωτικών για την τοποθέτηση σε θέση της επιλογής τους γίνεται με βάση την απόδοσή τους, όπως αποτιμάται στις εκθέσεις αξιολογήσεως της τελευταίας δεκαετίας, την επίδοσή τους στα σχολεία του Κλάδου τους, την υπηρεσία σε θέσεις ευθύνης, την επιχειρησιακή βαρύτητα των μονάδων όπου υπηρέτησαν, την επιτελική πείρα, τις ηθικές αμοιβές, αλλά και τις πάσης φύσεως πειθαρχικές ποινές, εφόσον δεν έχει παρέλθει πενταετία από την επιβολή τους.

Ακόμη λαμβάνονται υπ' όψιν κοινωνικά κριτήρια, όπως η ανάγκη να μην αλλάζουν σχολικό περιβάλλον τα τέκνα τους ή η ύπαρξη προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζονται με θεραπευτική αγωγή. Ακόμη στον τόπο προτιμήσεώς τους υπηρετούν στελέχη που έχουν σύζυγο ή επιμελούνται τέκνο με αναπηρία άνω του 67%.

Προβλέπεται επίσης συνυπηρέτηση συζύγων στρατιωτικών, η οποία μπορεί να διατηρηθεί με αίτησή τους ακόμη και μετά τη λύση του γάμου, εφόσον υπάρχει θέμα επιμέλειας ανήλικων τέκνων.

Πάντως, για ευνοήτους λόγους επιδιώκεται οι συνυπηρετούντες σύζυγοι στρατιωτικοί να τοποθετούνται, εφόσον αυτό είναι εφικτό, σε θέσεις που δεν έχουν μεταξύ τους σχέση διοικητικής εξάρτησης.

Να σημειωθεί ότι οι μεταθέσεις στελεχών στην Προεδρία της Δημοκρατίας και στα στρατιωτικά γραφεία του πρωθυπουργού, του υπουργού και των αναπληρωτών ή υφυπουργών Εθνικής Άμυνας, στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), στις διευθύνσεις ή υπηρεσίες που υπάγονται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας καθώς και οι μεταθέσεις σε θέσεις διευθυντών και υπασπιστών στα επιτελικά γραφεία αρχηγών των Κλάδων και του ΓΕΕΘΑ, εξαιρούνται του συστήματος των κριτηρίων.

Η αναδιοργάνωση, «crash test» για τον Δημ. Αβραμόπουλο

ΜΕ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ των θεσμικών οργάνων και των διαδικασιών θα επιδιώξει την καλύτερη ενεργοποίηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ο κ. Δημ. Αβραμόπουλος. Βασικοί στόχοι της πολιτικής του θα είναι η διατήρηση υψηλού ηθικού στις Ένοπλες Δυνάμεις και η επιχειρησιακή ετοιμότητα του συνόλου των διαθέσιμων οπλικών συστημάτων χωρίς να χρειαστούν άλλες μεγάλες αγορές στο άμεσο μέλλον.

Σημαντικό βάρος θα πέσει στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, από τον οποίο αναμένεται τεχνική υποστήριξη για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Μάλιστα, για την κορυφαία κρατική αμυντική βιομηχανία, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), ο κ. Αβραμόπουλος διαβεβαίωσε απεριφράστως ότι «δεν κλείνουν». Η σημασία που αποδίδεται στη βιομηχανία προκύπτει και από το γεγονός ότι η πρώτη σχετική σύσκεψη έχει προγραμματιστεί για τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Για την επίτευξη αυτών των στόχων θα γίνουν μεθοδικά βήματα με την απόλυτη συνεργασία των Γενικών Επιτελείων, παράλληλα με την εφαρμογή της νέας δομής διοικήσεως και δυνάμεων που εγκρίθηκε πρόσφατα από τη Βουλή.

Οι μηχανισμοί, κυρίως του Στρατού Ξηράς, προειδοποιούν ότι το έργο αυτό δεν θα είναι εύκολο, αφού σχεδόν όλες οι προβλεπόμενες μειώσεις δυνάμεων συναντούν τη συνήθη αντίδραση των τοπικών παραγόντων στις ελάχιστες περιοχές όπου στρατόπεδα απενεργοποιούνται και σε άλλες όπου γίνονται σημαντικές μειώσεις της δυναμικότητας αυτών που παραμένουν.

Οι αντιδράσεις υποβόσκουν από τη στιγμή που εγκρίθηκε και δόθηκε στη δημοσιότητα το σχέδιο της νέας δομής, αναμένεται δε ότι, όπως έγινε και κατά το παρελθόν, θα κορυφωθούν, όταν γίνουν οι πρώτες προσπάθειες εφαρμογής.

Τα Γενικά Επιτελεία περιμένουν από την πολιτική ηγεσία να επιδείξει σταθερότητα και σύνεση.

Επισημαίνεται ότι η προτεινόμενη νέα δομή περιλαμβάνει μόνο τις ελάχιστες απαραίτητες μειώσεις και δεν αγνοεί τους κοινωνικούς παράγοντες. Δηλαδή δεν κλείνει στρατόπεδα σε περιοχές όπου η παρουσία του Στρατού έχει σημαντική συμβολή στην τοπική οικονομία, αν και σε πολλές περιπτώσεις μειώνονται οι σχηματισμοί ή οι μονάδες που στεγάζονται σε αυτά.

Αυτές οι μειώσεις θεωρούνται από τη στρατιωτική ηγεσία πρώτο βήμα για τη διαμόρφωση ενός Στρατού ευέλικτου και κατάλληλου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα, ακόμη και χωρίς να εφοδιαστεί με νεότερα οπλικά συστήματα, αφού οι δημοσιονομικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν.

Με τα δεδομένα αυτά, το «crash test» για τον κ. Αβραμόπουλο και τις σχέσεις του με το στράτευμα θα είναι ακριβώς ο βαθμός στον οποίο θα υποστηρίξει την πλήρη εφαρμογή των αλλαγών, βάζοντας την προσωπική του πολιτική επιρροή στη ζυγαριά των αποφάσεων.

(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 14/07/2013 – ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΠΕΤΡΟΥ - e.p.petrou@gmail.com)
http://staratalogia.blogspot.gr/2013/07/blog-post_5365.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις