Ένοπλες Δυνάμεις για όλες τις δουλειές ακόμη κι εκτός νομιμότητας - Ποιος θα πάρει την ευθύνη;


Μετά το κυνήγι δραπετων  που αλλού μπορεί να εμπλακούν οι Ένοπλες Δυνάμεις; Στους διαδρόμους του ΥΠΕΘΑ και των Γενικών Επιτελείων ο εκνευρισμός στελεχών εκφράζεται και οι κίνδυνοι στους οποίους η ηγεσία του στρατεύματος εκθέτει τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι θέμα συζήτησης. Όσο για την απάντηση στο ερώτημα είναι εύκολη πια : "Οπουδήποτε". Οι Ένοπλες Δυνάμεις ...πάνε με όλα. Ακόμη κι όταν αυτά είναι τελείως παράνομα.


Η αποστολή κομάντος του στρατού στην περιοχή που αναζητούνται μέρες τώρα οι επικίνδυνοι φονιάδες που δραπέτευσαν από τις φυλακές Τρικάλων είναι τόσο επιβεβαιωμένη που το ΓΕΕΘΑδεν μπήκε καν στον κόπο να προχωρήσει στην αμφισβήτησή της . 

Μερικές “εύκολες” δικαιολογίες περί “άσκησης που γίνεται στην περιοχή προκαλούν δικαιολογημένα μειδιάματα στους διαδρόμους των Γενικών Επιτελείων.

Έτσι κι αλλιώς η πρόθεση του ΓΕΕΘΑ να “μπλέξει” τον στρατό σε αποστολές που είχαν εδώ και δεκαετίες διαγραφεί από τα σχέδιά του , δεν είναι κάτι καινουργιο. Και κάθε φορά που επιχειρούσε να “διαψευσει” αυτή την αλήθεια δεχόταν πλήγματα στην αξιοπιστία του. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα η Θεσσαλονίκη όπου επί εβδομάδες το ΓΕΕΘΑ διέψευδε την μετακίνηση επίλεκτων δυνάμεων στην συμπρωτεύουσα και τελικά οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης “πλημμύρισαν” από στρατιωτικό προσωπικο που παρείχε “ασφάλεια vip” στους επισήμους που παρακολουθούσαν την παρέλαση και τους εορτασμούς για τους Βαλκανικούς πολέμους.

Γιατί θέλει να βγάλει το στρατό στους δρόμους η ηγεσία του; Είναι απλά “τυφλή υποταγή” στις επιθυμίες κυβερνητικών παραγόντων; Ή μηπως αυτές συμπίπτουν με τις απόψεις της ηγεσίας του ΓΕΕΘΑ; Η αλήθεια είναι κάπου στην μέση.

Πράγματι στην κυβέρνηση υπάρχουν οι απόψεις της “σκληρής γραμμής” που θέλει ακόμη και την χρήση στρατιωτικών δυνάμεων για να επιβληθεί. Και υπάρχει η βούληση να χρησιμοποιηθούν. 

Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Πρέπει να υπάρχει και η ανάλογη συνεργασία από την στρατιωτική ηγεσία η οποία στην παρούσα φάση φαίνεται πρόθυμη . Αν ένας Αρχηγός έλεγε ένα απλό όχι στην αποστολή εντοπισμού των δραπετών γιατί πολύ απλά η αποστολή είναι νομικό σκάνδαλο! 

Τέτοιος Αρχηγός δεν υπάρχει και αυτό είναι το μεγάλο και πραγματικό θέμα που ακόμη και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων συζητούν με προβληματισμό μεταξύ τους. Γιατί όπως όλα δείχνουν τίποτα μα τίποτα δεν αποκλείει να δούμε στρατιωτικές δυνάμεις και στο κεντρο της πόλης . Και δεν θα είναι για παρέλαση.

Ελπίζουμε να αποδειχτούμε υπερβολικοί αλλά πολύ φοβόμαστε ότι το μοναδικό υπερβολικό ήταν οι προσδοκίες που είχαν δημιουργήσει αρκετοί ότι έφερναν νέες ιδέες και απόψεις στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αντιθέτως φαίνεται ότι επιστρέφουμε ολοταχώς στο παρελθόν.

Το εντυπωσιακό της υπόθεσης βέβαια είναι ότι άπαντες φαίνεται να έχουμε αρχίζει να “εθιζόμαστε” σε καταστάσεις που μέχρι σχετικά πρόσφατα δεν θα αποτελούσαν ούτε θέμα συζήτησης. Ακόμη και η αντιπολίτευση δείχνει να θεωρεί πλέον περίπου φυσιολογική την χρησιμοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων “όπου να ΄ναι”.

Ευχόμαστε η υπόθεση με τους δραπέτες  να έχει ευτυχή κατάληξη με την σύλληψη όσων  Αλβανών δραπετών έχουν απομείνει μετά τον θάνατο δύο χθες βράδυ. Μέχρι τότε κατανοούμε απόλυτα όσους στος ΥΠΕΘΑ “έχουν χάσει τον ύπνο τους”.  Γιατί αν κάτι "στραβώσει" κάποιος θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη.


onalert.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις