Επεκτείνεται ο πόλεμος - Μάχη στα τουρκοσυριακά σύνορα με δύο νεκρούς


Σοβαρό μεθοριακό επεισόδιο με δύο νεκρούς  και μάχη μεταξύ τουρκικών συνοριακών δυνάμεων και ενόπλων στα τουρκο-συριακά σύνορα συνέβη κατά την διάρκεια της νύχτας.
Πιο συγκεκριμένα ένοπλοι από την πλευρά της Συρίας εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον του αστυνομικού τμήματος στην πόλη  Ceylanpinar, με αποτέλεσμα από αδέσποτες  σφαίρες να σκοτωθούν δύο Τούρκοι πολίτες: ένα 15χρονο παιδί και ένας ενήλικας ανακοίνωσε ο τουρκικός Στρατός.

Στα πυρά των ενόπλων απάντησε τουρκική περίπολός με αποτέλεσμα η μάχη να γενικευθεί .
Το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι το σοβαρότερο που έχει συμβεί στη μεθόριο των δύο χωρών εδώ και εβδομάδες, καταδεικνύει όμως κάτι πολύ πιο σοβαρό πως ο πόλεμος που διεξάγεται στη Συρία δείχνει τάσεις εξάπλωσης και στις Ν.Α. επαρχίες της Τουρκίας.
Όπως αναφέρει το η αγγλόφωνη έκδοση του al Arabiya τα πυρά των ενόπλων προήλθαν από την κατεύθυνση της συριακής  πόλης Ras al-Ain όπου διεξάγονται σκληρές μάχες μεταξύ Κούρδων ανταρτών και αντικυβερνητικών ανταρτών που μάχονται το καθεστώς του Bashar Al Assad για τον έλεγχο της περιοχής.
Το 15χρονο παιδί όπως έγινε γνωστό αργότερα υπέκυψε στο χειρουργείο αφού είχε δεχθεί σφαίρα στο κεφάλι. Σύμφωνα με το «συριακό παρατηρητήριο ανθρώπινων δικαιωμάτων» που αντιτίθεται στη συριακή κυβέρνηση τον έλεγχο της πόλης Ras al-Ain επανέκτησαν οι Κούρδοι μαχητές αφού εκδίωξαν τους αντάρτες οι οποίοι ανήκουν στην φανατική εξτρεμιστική οργάνωση της al-Nursa συγγενής οργάνωση με την al-Qaeda.
Οι συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων μαχητών –που προωθούν την αυτονομία της περιοχής μέσα στη Συρία- και των ισλαμιστών της al-Nursa ξεκίνησαν την Τρίτη όταν οι τελευταίοι επιτέθηκαν εναντίον κουρδικής περιπόλου συλλαμβάνοντας ένα όμηρο.
Οι Κούρδοι αντάρτες έχουν καταφέρει να υπερισχύσουν συντριπτικά έναντι της al-Nursa η οποία και έχει αποχωρήσει καταδιωκόμενη από την περιοχή.
Οι ένοπλες συμπλοκές  μεταξύ του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος των Κούρδων (PYD) που συνδέεται με το ΡΚΚ και των ανταρτών της al-Nursa έχουν ξεκινήσει από τα τέλη του 2012 όταν οι Κούρδοι μαχητές άρχισαν να ανακτούν τον έλεγχο της περιοχής.
Η Ras al-Ain  γνωστή επίσης και με το κουρδικό της όνομα Serekani, και η τουρκική  Ceylanpinar ήταν κάποτε μια πόλη κάτω από την Οθωμανική Αυτοκρατορία αλλά διαχωρίστηκαν μετά το τα΄λελος του Α ΠΠ και τη δημιουργία της Συρίας ενώ και οι δύο πόλεις φιλοξενούν τόσο αραβικές όσο και κουρδικές κοινότητες.
Το χειρότερο πάντως επεισόδιο εξάπλωσης του πολέμου στη Σρία και στην Τουρκία ήταν στις 11 Μαΐου όταν διπλή βομβιστική επίθεση στην τουρκική πόλη Reyhanli είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 52 ατόμων.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις