F 35 Lightning στην Βασιλική Αεροπορία της Βρετανίας

Η RAF θα ανακοινώσει σήμερα οτι η περίφημη μοιρα 617 θα γίνει η πρώτη που θα πετάξει το μαχητικό στέλθ F35 γνωστό και ώς Lightning II (Κεραυνός ΙΙ) 

Σύμφωνα με την Telegraph αυτη η απόφαση σημαίνει οτι το μέλλον της παγκοσμίου φήμης μοίρας 617 θα ειναι εξασφαλισμένο και αφου σταματήσει να χρησιμοποιεί τα Tornado GR4 στο τέλος της επόμενης χρονιάς. 

Οι Dambusters, όπως ονομάζεται χαρακτηριστικά η μοίρα 617, σχηματίστηκαν το 1943 και μάλιστα έγραψαν ιστορία την ίδια χρονιά καθώς ηταν οι πρώτοι που τροποποιήσαν και χρησιμοποιησαν την 'βόμβα αναπήδησης' στην επιχείρηση Chastice. 
Στην συγκεκριμένη επιχείρηση χάθηκαν 8 αεροσκάφη και τα πληρώματά τους, αλλα δεν χάθηκαν χωρίς να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στην καρδιά της βιομηχανικής Γερμανίας. 

Το 1944, η μοίρα 617 έλαβε επίσης μέρος στην επιδρομή που βυθισε το γερμανικό θωρηκτό 'Admiral von Tirpitz'.

Πιο πρόσφατα, η μοίρα έχει πετάξει στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Το Υπουργείο άμυνας της Βρετανίας δήλωσε οτι «Οι Dambusters έχουν μια ισχυρή κληρονομιά και μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία του Βρετανικού έθνους συνεπώς ειναι και κατάλληλο μια μοίρα που έπαιξε ενα τόσο σημαντικό ρόλο κατα την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου να εκπληρώσει και ενα ηγετικό ρόλο στο μέλλον της πολεμικής αεροπορίας της Βρετανίας." 

Η μοίρα θα πάραλάβει μεταξύ 12 και 16 αεροσκάφη το 2016. 
Το Πολεμικό Ναυτικό θα πάρει την δεύτερη μοίρα μαχητικών.

Η Βρετανία έχει συμφωνήσει να αγοράσει τουλάχιστον 48 μαχητικά τέτοιου τύπου, που κοστίζουν περίπου περίπου £ 71 εκατομμύρια (καπου στα 80 εκ. ευρώ) το καθ' ενα. Το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας έχει δηλώσει ότι περιμένει να αποφασίσει αν θα παραγγείλειακόμη 90 όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

onalert.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις