Επανάσταση: Τυφέκια με δυνατότητα ελέγχου… UAV!


Μία επαναστατική αλλαγή στο πεδίο της μάχης ισχυρίζεται ότι επιφέρει ένα σύστημα που αναπτύσσει η καναδική Colt Canada και το οποίο αφορά το τυφέκιο εφόδου, τον ατομικό οπλισμό του κάθε στρατιώτη, προσδίδοντας του δυνατότητα ελέγχου μικροσκοπικών μη επανδρωμένων αεροχημάτων αλλά και λήψης δεδομένων επιτήρησης από αυτά.


Το σύστημα της Colt Canada εγκαθίσταται στη «ράγα» που αποτελεί πλέον τυπικό εξάρτημα κάθε σύγχρονου τυφεκίου εφόδου και στην οποία προσαρμόζονται σκοπευτικά ημέρας και νύκτας, τηλέμετρα, φακοί και άλλα περιφερειακά. Όμως η Colt Canada χρησιμοποιεί τη «ράγα» για να εγκαταστήσει στο τυφέκιο αυτό που η ίδια ονομάζει σύστημα ισχύος και δεδομένων δικτύου για φορητά όπλα (network data and power system for small arms).
Στην πράξη αποτελεί μία ανοικτής αρχιτεκτονικής διεπαφή δεδομένων και σύστημα κεντρικής παροχής ισχύος για όλα τα περιφερειακά και παρελκόμενα που μπορούν να προσαρμοστούν στο τυφέκιο. Η κεντρική υπολογιστική μονάδα και η πηγή ισχύος εγκαθίστανται στη λαβή της σκανδάλης του τυφεκίου.
Το σύστημα εμπεριέχει δέκτη του παγκοσμίου συστήματος παγκόσμιας αναφοράς θέσης (GPS) με δυνατότητα παροχής δεδομένων ναυτιλίας, που επιτρέπει τον ακριβή εντοπισμό της γεωγραφικής θέσης του τυφεκίου αλλά και τη γωνία των σκοπευτικών γραμμών και τη μετάδοση τους, μέσω της διεπαφής, στα παρελκόμενα και περιφερειακά.
Η δυνατότητα όμως του συστήματος που θα επιφέρει επανάσταση είναι η δυνατότητα ελέγχου μικροσκοπικών μη επανδρωμένων αεροχημάτων και λήψης δεδομένων επιτήρησης από αυτά είτε σε φορητό υπολογιστή που φέρει ο τυφεκιοφόρος ή σε τεθωρακισμένο όχημα στο οποίο αυτός επιβιβάζεται ή συνεπιχειρεί.
Το σύστημα της Colt Canada παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην αμυντική έκθεση CANSEC τον περασμένο Μάιο, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κατασκευάστριας η ανάπτυξη του θα ολοκληρωθεί σε έξι ως 12 μήνες, οπότε και θα παρουσιαστεί το πρωτότυπο του προϊόντος.
Μάλιστα ήδη η Colt Canada έχει αρχίσει τη διαδικασία ενσωμάτωσης του μικροσκοπικού μη επανδρωμένου αεροχήματος Huggin X1 που κατασκευάζει η δανέζικη εταιρία Sky-Watch. Ησυνεργασία μεταξύ των δύο εταιριών άρχισε στο πλαίσιο ενός προγράμματος αντισταθμιστικών ωφελημάτων (η Colt Canada έχει πωλήσει φορητό οπλισμό στη Δανία) αλλά πολύ γρήγορα επεκτάθηκε μόλις διαπιστώθηκαν οι τεχνολογικές συνέργειες.
Με αυτονομία 25 λεπτών, μέγιστο ύψος πτήσης τα 10.000 πόδια (3.048 μέτρα), με πλάτος 50 εκατοστά και βάρος 1,39 κιλών, το Huggin X1 διαθέτει δέκτη GPS και μπορεί να εξοπλιστεί με κάμερες διαφόρων τύπων (video και θερμικές). Η Colt Canada έχει ενσωματώσει το σύστημα πρόσκτησης στόχων (TAS: Target Acquisition System) της Sky-Watch το οποίο επικοινωνεί απευθείας με το αερόχημα.
Συγκεκριμένα, το TAS προσαρμόζεται επί του τυφεκίου ως προσάρτημα και χρησιμοποιείται για την κατάδειξη του στόχου και την καθοδήγηση – έλεγχο του αεροχήματος για την επιτήρηση του στόχου. Ο τυφεκιοφόρος μπορεί να ελέγξει την και να κατευθύνει την κίνηση του αεροχήματος από το ατομικό του τυφέκιο, ενώ τα δεδομένα επιτήρησης που λαμβάνονται από αυτό μπορούν αν παρατηρηθούν από μία διαφορετική οθόνη απεικόνισης.
Τέλος, ας σημειωθεί ότι η Colt Canada έχει σχεδιάσει το σύστημα ώστε να μην εμπίπτει στις προβλέψεις των κανονισμών διεθνούς διακίνησης οπλισμού (ITAR) που περιλαμβάνει όλα τα οπλικά συστήματα ασχέτως χώρας προέλευσης περιλαμβάνουν αμερικανική τεχνολογία.
defence-point.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις