"Έρχεται η ώρα της Τουρκίας" - Η οικονομική κρίση προ των πυλών - Ποιοι προειδοποιούν

Επιμέλεια : Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Kρίση στην τουρκική οικονομία  αναμένει o  Τούρκος οικονομολόγος της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs κ.Ahmet Akarli.
Σύμφωνα με την άποψη του  κ.Ahmet Akarli, η συναλλαγματική ισοτιμία λίρας – δολαρίου θα φτάσει το 2.2 μέσα σε ένα χρόνο .Το θέμα με την διαφορετική από την επικρατουσα αποψη  παρουσιάζει  ο αρθρογράφος της Hurriyet Daily News, Emre Deliveli,σε άρθρο με τίτλο: “Bayram/Eid present: Economic crisis”, επικαλούμενος την άποψη του Τουρκου οικονομολόγου της  Goldman Sachs.
 Η Τουρκία σήμερα διαθέτει υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών το οποίο, προκειμένου να το καλύψει, στηρίζεται στην εισροή ξένων κεφαλαίων κάτι που την καθιστά εξαιρετικά ευάλωτη στην πιθανότητα τα κεφάλαια αυτά να εγκαταλείψουν τη χώρα. 

Ο οικονομολόγος της Goldman Sachs εκτιμά ότι όταν η FED αρχίσει να περιορίσει την αγορά ομολόγων της και τα αμερικανικά επιτόκια αυξηθούν, η ανάγκη της Τουρκίας για εξωτερική χρηματοδότηση θα αυξηθεί, το οποίο θα έχει σαν αποτέλεσμα μια σημαντική μακροοικονομική προσαρμογή. Εφόσον τα αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας δεν επαρκούν για να ανταπεξέλθουν σ’ αυτό το σοκ, το βάρος της προσαρμογής θα πέσει  στα συναλλαγματικά επιτόκια και στα επιτόκια δανεισμού.

Μια οποιαδήποτε αύξηση στα επιτόκια καθίσταται ριψοκίνδυνη η οποία θα έχει επιπτώσεις τόσο στον επενδυτικό τομέα όσο και στον τραπεζικό. 

onalert.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις