Πώς ο Ερντογάν παραμένει ισχυρός στην Τουρκία


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Στην Τουρκία μετά τα γεγονότα και τις διαμαρτυρίες του πάρκου Γκεζί κάποιοι θεωρούν πως ο Ερντογάν έχασε μέρος της δύναμης του ή τουλάχιστον της συμπάθειας μέρους των τούρκων ψηφοφόρων όμως ο τούρκος πρωθυπουργός αντέχει και φαίνεται πως εκτός απροόπτου δύσκολα μπορεί να ανατραπεί καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) κρατά τη δύναμη του στο εντυπωσιακό ποσοστό του 50%.


Βασικό πρόβλημα του Ερντογάν δεν είναι οι αντιδράσεις του κόσμου στους δρόμους αλλά η σύγκρουση του με το ισλαμικό κίνημα του Φετχουλάχ Γκιουλέν. Το κίνημα αυτό που αριθμεί εκατομμύρια ψηφοφόρους ( οι προβλέψεις αναφέρουν το 5-6% των τούρκων ψηφοφόρων) και έχει διασυνδέσεις στο δικαστικό σώμα και την αστυνομία, τις τελευταίες εβδομάδες σε κόντρα με το AKP. O Γκιουλέν δεν επιθυμεί την μελλοντική μεταπήδηση του Ερντογάν στην προεδρία. Γι’αυτό και στην Τουρκία κυκλοφορούν φήμες πως το κίνημα Γκιουλέν θα ζητήσει από τα μέλη του να μην ψηφίσουν AKP στις τοπικές εκλογές του Μαρτίου του 2014. Αυτή η κίνηση θεωρείται πως θα είναι μια προειδοποίηση στον Ερντογάν. Πάντως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει έναν αμοιβαίο συμβιβασμό από τις δυο πλευρές που θα δυναμώσεις και τις δυο πλευρές.

Ο τούρκος πρωθυπουργός αντιμετωπίζει και προβλήματα στην οικονομία όπως το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών έχει φτάσει το 6% του τουρκικού ΑΕΠ, η μείωση των ξένων επενδύσεων και την υποτίμηση της λίρας όμως παρά τα δεδομένα αυτά η τουρκική οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται και πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν πως η οικονομία της Τουρκία θα συνεχίζει την ανάπτυξη της λόγω της αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής και της ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού.

Βασικός παράγοντας της ισχύς του Ερντογάν είναι η απουσία της εναλλακτικής λύσης από την αντιπολίτευση. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα παραμένει στις απόψεις του Κεμαλισμού και δεν ανανεώνει τις πολιτικές του με αποτέλεσμα να χάσει την ευκαιρία της αύξησης της δύναμης του στα γεγονότα του Γκεζί που συγκλόνισαν την Τουρκία. Δεν αύξησε τα ποσοστά του ούτε κατά 1%. Ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται με αποτελεσματικό τρόπο αυτό το κενό και συνεχίζει να παραμένει ο μόνος ισχυρός στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας. 

http://www.onalert.gr/stories/pws-o-erdogan-paramenei-isxuros-sthn-tourkia

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις