"Μπορούμε να χτυπήσουμε τη Συρία και χωρίς απόφαση ΟΗΕ" - Η επέμβαση έρχεται πιο κοντά


Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε σήμερα ότι είναι δυνατή μία απάντηση στη χρήση χημικών όπλων στη Συρία χωρίς ομόφωνη υποστήριξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

"Είναι δυνατή μία απάντηση στη χρήση χημικών όπλων χωρίς μια απολύτως ενιαία στάση στο Συμβούλιο Ασφαλείας; Θα έλεγα πως ναι, διαφορετικά θα είναι αδύνατο να υπάρξει απάντηση σε τέτοιες αγριότητες, σε τέτοια εγκλήματα και δεν πιστεύω ότι αυτή είναι μια αποδεκτή κατάσταση", τόνισε ο Χέιγκ στο ραδιόφωνο του BBC.

Η Βρετανία, είναι μεταξύ των μεγάλων δυτικών δυνάμεων που έχουν ταχθεί υπέρ μιας ισχυρής διεθνούς απάντησης στην καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα.

"Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν είναι ενωμένο στο θέμα της Συρίας, δεν έχει επωμιστεί καθαρά τις ευθύνες του για τη Συρία, διαφορετικά θα είχε δώσει ένα τέλος στον πόλεμο αυτόν εδώ και πολύ καιρό", υποστήριξε ο Χέιγκ.

"Ο,τιδήποτε πράξουμε θα είναι βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και στις νομικές συμβουλές του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας και της κυβέρνησης", τόνισε ο βρετανός υπουργός.

Διαφωνούν οι Γάλλοι

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε σήμερα ότι ακόμη ουδεμία απόφαση έχει ληφθεί για ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία ως απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα, ότι εξετάζονται όλες οι επιλογές και ότι ωστόσο η ανάληψη στρατιωτικής δράσης που δεν θα τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕθα είναι δύσκολη.

"Θα είναι ένα δύσκολο πρόβλημα", δήλωσε ο Φαμπιούς στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

"Το διεθνές δίκαιο ορίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν χώρες (στο Συμβούλιο) που μπλοκάρουν την ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Η Κίνα και η Ρωσία μπλοκάρουν και πιθανώς θα την μπλοκάρουν ξανά, συνεπώς θα είναι ένα πρόβλημα".

"Σε ορισμένες συνθήκες μπορούμε να το παρακάμψουμε, αλλά το διεθνές δίκαιο υπάρχει", τόνισε χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.
Ο Φαμπιούς δήλωσε ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι. "Δεν έχει ληφθεί απόφαση. Πρέπει να υπάρξει ανάλογη αντίδραση και αυτό θα αποφασιστεί εντός των προσεχών ημερών".

"Εξετάζονται όλες οι επιλογές. Η μόνη που δεν είναι στο τραπέζι είναι η εκδοχή να μην κάνουμε τίποτε".

Σε συνέντευξη που δημοσιεύει σήμερα ρωσική εφημερίδα ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ απέρριψε τους ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους οι δυνάμεις του έκαναν χρήση χημικών όπλων, ενώ προειδοποίησε την Ουάσινγκτον ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση θα καταλήξει σε αποτυχία.
Ο Φαμπιούς δήλωσε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι δυνάμεις του Ασαντ βρίσκονται πίσω από την επίθεση. "Υπήρξε επίθεση με χημικά. Γι αυτήν ευθύνεται το καθεστώς Ασαντ και συνεπώς πρέπει να υπάρξει απάντηση". 

onalert.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις