Υπεδάφεια ραντάρ και ρομπότ για την Τουρκία


Την πώληση δύο υπεδάφειων (GPR: Ground Penetrating Radar) τύπου HMDS (Husky Mine Detection System) στις Τουρκικές Χερσαίες Δυνάμεις ανακοίνωσε η NIITEK Inc., θυγατρική του ομίλου Chemring Group PLC. Τα ραντάρ πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στην εκκαθάριση δρομολογίων από νάρκες και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (IED).

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια NIITEK το HMDS είναι ένα πολλαπλών κεραιών, υψηλής απόδοσης υπεδάφειο ραντάρ που λειτουργεί σε συνδυασμό με επανδρωμένα, ανθεκτικά σε εκρήξεις οχήματα (στο συνημμένο βίντεο παρουσιάζονται σχόλια προσωπικού του Στρατού των ΗΠΑ από την εμπειρία χρήσης του HMDS σε συνδυασμό με το MRAP τύπου Buffalo), το οποίο παρέχει τη δυνατότητα ταχέως και έγκαιρου εντοπισμού ναρκών και IED τόσο σε δρομολόγια όσο και στο αναπεπταμένο έδαφος.
Τα ραντάρ HMDS πρόκειται να τοποθετηθούν στα τρία από τα τέσσερα οχήματα Husky 2G που προμηθεύτηκε η Τουρκία (δες την ανάρτηση με τίτλο «Τουρκία: Εκκαθάριση δρομολογίων» στον σύνδεσμο: http://www.defence-point.gr/news/?p=80854), ενώ το τέταρτο θα εξοπλιστεί με ρομποτικό βραχίονα.
Με την προμήθεια των HMDS η Τουρκία γίνεται η πέμπτη χώρα στον κόσμο (μετά τις ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία και Ισπανία) που επιχειρεί το σύστημα που αναβαθμίζει δραματικά τις δυνατότητες εντοπισμού ναρκών των χερσαίων δυνάμεων της. Επίσης, οι Τουρκικές Χερσαίες Δυνάμεις προμηθεύτηκαν δύο ρομπότ R-VISOR που χρησιμοποιούν το σώμα του κατασκευής QinetiQ ρομπότ TALON και είναι εξοπλισμένα με υπεδάφειο ραντάρ κατασκευής της NIITEK και ανιχνευτή μετάλλων.
Τα δύο ρομπότ, που χρησιμοποιούνται σε δρομολόγια ή περιοχές όπου δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στο HMDS, παραδόθηκαν στην Τουρκία τον Αύγουστο. Η σύμβαση πλην των ρομπότ περιελάμβανε επίσης την παροχή εκπαίδευσης και λογιστικής υποστήριξης.

http://www.defence-point.gr/news/?p=84144

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις