"Καρφιά" Αβραμόπουλου για "όσους από το εξωτερικό πιέζουν για περικοπές στην Άμυνα"

« Γνωρίζω πάρα πολύ καλά πώς έχουν τα πράγματα και προσπαθώ κάθε φορά να περάσω το μήνυμα αυτό συνολικά στο στελεχιακό δυναμικό και στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων”, είπε ο ΥΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος σε ομιλία του προς τα στελέχη της 1ης Στρατιάς.


Πρόσθεσε ότι “κρατούμε λοιπόν γερά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και πρέπει να σας πω, ότι δεν ήταν καθόλου εύκολο αυτό που τελικά κατορθώσαμε, δηλαδή αυτή η χρονιά να μην έχει καμία, μα καμία επίπτωση, κατ΄ αρχήν στις απολαβές σας, αλλά από την άλλη μεριά και στη λειτουργία του αμυντικού μας συστήματος, δηλαδή σε ό,τι αφορά τη διατήρηση των υποδομών μας και την απρόσκοπτη λειτουργία τους”.


Ακόμη βέβαια η αναστολή περικοπών δεν έχει αποτυπωθεί εγγράφως και αυτό είναι ένα ζήτημα που προβληματίζει τους στρατιωτικούς . Οι οποίοι πια είναι “εθισμένοι” στις δυσάρεστες εκπλήξεις.

Ο Αβραμόπουλος επιχείρησε να “μιλήσει” και στο συναίσθημα των στρατιωτικών αν και η οικονομική κρίση δεν επιτρέπει πια πολλούς ...συναισθηματισμούς:

“…  Δεν έχω παρά να πω ότι η πολιτική ηγεσία στέκεται με αναγνώριση και σεβασμό στο σπουδαίο έργο που επιτελείτε όλες και όλοι, όλων των βαθμίδων, θυμίζοντας πάντοτε ότι αυτό που επένδυσε το όνειρό σας, καθώς περνάγατε το κατώφλι των σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων και τις άλλες σχολές, ήταν εμπλουτισμένο και με ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Αυτό δεν θα το αφήσουμε να απομειωθεί ή να αποδυναμωθεί εξαιτίας των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Εμείς έχουμε πλήρη επίγνωση της δικής μας αποστολής. Και το έχω διατυπώσει και παλιότερα, αλλά το επαναλαμβάνω και τώρα. Η πολιτική ηγεσία στο σύνολό της στέκεται με πολλή προσοχή και με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στην αποστολή που μας έχει αναθέσει ο ελληνικός λαός.
Από την άλλη μεριά έχουμε και ξεκάθαρες γραμμές άμυνας…».


Τι είπε για τη Συρία και τις πιέσεις για περικοπές στην άμυνα


Μιλώντας στο ΑΤΑ ο ΥΕΘΑ είπε ότι «…  πρέπει να γνωρίζετε ότι συγκριτικά με τα παλαιότερα χρόνια, ο χώρος των Ενόπλων Δυνάμεων έχει υποστεί πραγματικά δραματικές για τη λειτουργία του επιπτώσεις.
           
 Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Η μείωση του προϋπολογισμού για τις Ένοπλες Δυνάμεις, έχει ξεπεράσει το 50%, συγκριτικά με το τι διέθετε η πατρίδα μας 4 – 5 χρόνια πριν”.

Ο ΥΕΘΑ εξέφρασε την άποψη ότι “διαθέτουμε βεβαίως ένα από τα καλύτερα αμυντικά συστήματα στην Ευρώπη, αλλά και μία από τις πιο δυναμικές, καλύτερες αεροπορίες στα πλαίσια της συμμαχίας, αλλά και γενικότερα της Ευρωπαϊκής οικογένειας…

  …  Λίγοι  στην Ελλάδα αντιλαμβάνονται ότι όταν μιλάμε για τη κρίση στη Συρία, στην ουσία μιλάμε για μία απόσταση από την Λάρισα στη Ρόδο. Άλλο τόσο χρειάζεται για να είναι κανείς στο επίκεντρο μιας περιοχής που αυτό τον καιρό φλέγεται.
           
Γιατί τα λέω αυτά όμως; Γιατί έχουν να κάνουν με τη σταθερότητα σε αυτή τη περιοχή, εγγυητής της οποίας είναι η χώρα μας, που παρά τα όσα έχουν προκύψει, εξακολουθεί να παραμένει ως ένας εκ των βασικών σταθεροποιητικών παραγόντων στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που μας αναγνωρίζεται και διεθνώς και αυτό έχει σχέση με την σημερινή επικοινωνία μας.
          
Θέλω να καταλάβουν όλοι όσοι ασκούν πιέσεις στην Ελλάδα σήμερα για περικοπές στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, είτε αυτό αφορά τους μισθούς, είτε  αφορά στη συντήρηση του αμυντικού μας συστήματος, ότι στην ουσία καλούνται να μειώσουν την ισχύ και των δικών τους χωρών.
          
Διότι ακριβώς η χώρα μας είναι που βρίσκεται στα σύνορα της Ευρώπης και είναι το τελευταίο ανάχωμα για να μην επεκταθεί η κρίση προς τον Ευρωπαϊκό χώρο…

…  Έχουν κάθε λόγο, λοιπόν, να μας στηρίζουν στις προσπάθειες που καταβάλλουμε σήμερα ως Κυβέρνηση και ως πολιτική ηγεσία ώστε να κρατήσουμε όρθιο το αμυντικό σύστημα.


Και εδώ κάνω μία έμμεση αναφορά στην ανάγκη διατήρησης της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας. Έχετε πληροφορηθεί για το πώς όλο αυτό τον καιρό προσπαθούμε να την κρατήσουμε και αυτό αφορά και στην  ΕΑΒ  και στην ΕΛΒΟ και στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα έξω από το πακέτο των μέτρων που μας ζητούν να πάρουμε για την περιστολή των δημοσίων δαπανών”. 

onalert

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις