Νέα κινητικότητα σε Σκοπιανό-Κυπριακό


Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για δουλειές, δηλαδή τη Γ.Σ. του ΟΗΕ.
O ΟΗΕ εμπλέκεται άμεσα σε δύο θέματα που αφορούν την Ελλάδα, το Κυπριακό και το Σκοπιανό.
Το δεύτερο μπορεί να έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο, θα υπάρξουν όμως αναγκαστικά επαφές, καθώς η Αθήνα δεν μπορεί να παραιτηθεί από τη διαδικασία. Το πρώτο είναι μάλλον πιο δυσάρεστο, το Κυπριακό ανοίγει για τα καλά το Φθινόπωρο και ο Νίκος Αναστασιάδης δεν θα πάει για τουρισμό στις ΗΠΑ, αλλά για να διερευνήσει τις προθέσεις των αμερικανών.

Προπομπός της νέας κινητικότητας στάθηκε μια επιστολή στο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, στην οποία ο Αναστασιάδης ζητά να διευκρινιστεί το πλαίσιο των συνομιλιών και την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτές.
Για την Αθήνα, η νέα κινητικότητα σε ένα από τα πιο δύσκολα εθνικά μέτωπα αυτήν την ώρα δεν είναι το πλέον ευκταίο. Θα περιοριστεί βέβαια σε πρώτη φάση να παρακολουθεί τις εξελίξεις, ξέρει όμως ότι οι πιέσεις να βρεθεί λύση γρήγορα θα είναι μεγάλες.
Το υπόλοιπο πρόγραμμα είναι ασφαλώς πιο εύκολο για τον Βενιζέλο. Το βάρος αναμένεται να πέσει στην ΑΟΖ, αυτός άλλωστε ήταν και ο σκοπός του ταξιδιού στην Ιταλία, την περασμένη εβδομάδα.
Στον ΟΗΕ, ο κ. Βενιζέλος θα έχει για το σκοπό αυτό τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Αιγύπτου, ενώ αν δεν υπάρξει συνάντηση στο πλαίσιο της Γ.Σ., θα επισκεφτεί σύντομα και τη Λιβύη.
Σκοπός της Αθήνας φαίνεται να είναι, να διευθετηθούν γρήγορα τα θέματα που σχετίζονται με τις θαλάσσιες ζώνες στη δυτική Ελλάδα, ώστε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο, πάνω στο οποίο θα μπορούσαν να γίνουν τριμερείς συνεννοήσεις με την Αίγυπτο και την Τουρκία. Κατά πόσον βέβαια, η συνεργασία με τους Αιγύπτιους θα συνεχίσει τόσο ελπιδοφόρα όσο ξεκίνησε μένει να αποδειχτεί.
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις