Γκρουέφκσι: Δικαιολογία για μη-λύση η οικονομική κρίση στην Ελλάδα


«Κατά τη γνώμη μου η Ελλάδα δε θα κάνει βήματα για την επίλυση του ζητήματος χωρίς πίεση από τις ισχυρότερες χώρες του κόσμου», δηλώνει ο Σκοπιανός πρωθυπουργός. «Καταλαβαίνω ότι έχουν προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά νομίζω ότι το χρησιμοποιούν αυτό ως δικαιολογία για να αποφύγουν το διάλογο μαζί μας ώστε να μη βρεθεί λύση», προσθέτει.


Η απεσταλμένη της βρετανικής εφημερίδας στα Σκόπια παραθέτει τη θέση Έλληνα κυβερνητικού αξιωματούχου που απορρίπτει αυτή την κριτική. Ο ίδιος, ως παράδειγμα της σκοπιανής «ακαμψίας», παρέπεμψε στην ανέγερση ενός αγάλματος έφιππου άνδρα στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, ύψους 30,5 μέτρων, που είναι γενικά παραδεκτό ότι αναπαριστά τον Μέγα Αλέξανδρο. «Δεν είναι δύσκολο να δει κανείς σε αυτή την κίνηση έναν εσκεμμένα προκλητικό σφετερισμό της ελληνικής ταυτότητας, ιστορίας και πολιτισμού», σχολιάζει ο Έλληνας αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται. 

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας από την πΓΔΜ αναφέρεται στους εμπορικούς δεσμούς των δύο χωρών, παρά τα διπλωματικά εμπόδια στις διμερείς σχέσεις και στην κίνηση που υπάρχει στα σύνορα. Αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι τα 2/3 του εμπορίου της «Μακεδονίας», όπως αναφέρεται η γειτονική χώρα, κινείται μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και ότι η Ελλάδα είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος επενδυτής στην πΓΔΜ, με το 10% των επενδύσεων από το 1991 να είναι ελληνικές. Παράλληλα, περίπου 400.000 «Μακεδόνες» υπολογίζεται ότι θα έχουν κάνει διακοπές στην Ελλάδα φέτος και ακόμα 800.000 θα έχουν κάνει διήμερες ή μονοήμερες εξορμήσεις για ψώνια στη Θεσσαλονίκη.

Ο ηγέτης του μεγαλύτερου αλβανικού πολιτικού κόμματος στην πΓΔΜ και κυβερνητικός εταίρος του κ. Γκρουέφκσι, Αλί Αχμέτι, δηλώνει στους Financial Times ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να κάνει όλες τις αναγκαίες παραχωρήσεις για να εξασφαλίσει ένταξη στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/politics/article/241806/grouefksi-dikaiologia-gia-mi-lusi-i-oikonomiki-krisi-stin-ellada/#ixzz2emCTRQDj 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις