Περισσότεροι οπλίτες στα σύνορα

Μειώνονται σταδιακά όσοι υπηρετούν στις πόλεις

ΜΕΤΑ το Πολεμικό Ναυτικό, που άρχισε να τοποθετεί μικρούς αριθμούς στρατευσίμων ναυτών στα πλοία, ο Στρατός Ξηράς ολοκληρώνει την προσπάθεια να τοποθετεί όλο και περισσότερους στην παραμεθόριο, μειώνοντας... δραστικά τον αριθμό των οπλιτών που υπηρετούν στην Αττική και τις μη ακριτικές περιοχές. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να περιοριστούν οι δυσμενείς συνέπειες που έχουν στην επάνδρωση των μονάδων οι αλλεπάλληλες και χωρίς ουσιαστική μελέτη μειώσεις θητείας της περασμένης δεκαετίας.

Η προσπάθεια άρχισε από τον Μάιο, όπου γινόταν η κατάταξη της τρίτης ΕΣΣΟ (Εκπαιδευτική Σειρά Στρατεύσιμων Οπλιτών) της χρονιάς και συνεχίστηκε τον Ιούλιο, παρότι στους δύο αυτούς μήνες παρατηρείται η μικρότερη αναλογικά προσέλευση για κατάταξη, με πάρα πολλούς να κάνουν χρήση των δυνατοτήτων για ολιγόμηνες εξαιρέσεις από τη στράτευση για κοινωνικούς και άλλους λόγους.

Με την ολοκλήρωση της κατατάξεως του Σεπτεμβρίου, που συνήθως είναι από αυτές με τη μεγαλύτερη προσέλευση, τα αποτελέσματα άρχισαν να φαίνονται, οπότε το ποσοστό επανδρώσεων των παραμεθόριων μονάδων βελτιώνεται σημαντικά. Αναμένονται μάλιστα πολύ καλύτερα ποσοστά στους επόμενους μήνες και ιδιαίτερα αφού ολοκληρωθεί το πρώτο πλήρες δωδεκάμηνο από την εφαρμογή του μέτρου.

Να σημειωθεί ότι κατάταξη στρατευσίμων στον Στρατό Ξηράς γίνεται έξι φορές κάθε χρόνο. Οι κατατάξεις αυτές γίνονται κατά το πρώτο δεκαήμερο των μηνών Ιανουαρίου (Α' ΕΣΣΟ), Μαρτίου (Β΄ ΕΣΣΟ), Μαΐου (Γ΄ΕΣΣΟ), Ιουλίου (Δ' ΕΣΣΟ), Σεπτεμβρίου (Ε' ΕΣΣΟ) και Νοέμβριου (ΣΤ΄ ΕΣΣΟ).

Με κάθε ΕΣΣΟ κατατάσσονται οι λεγόμενοι πρωτόκλητοι, δηλαδή αυτοί που έχουν συμπληρώσει κατά τον προηγούμενο χρόνο το 18ο έτος της ηλικίας τους και καλείται η κλάση τους για κατάταξη για πρώτη φορά. Αυτοί δεν καλούνται όλοι μαζί αλλά μοιράζονται στις ΕΣΣΟ ανάλογα με τον νομό από τον οποίο κατάγονται. Μαζί τους κατατάσσονται οι συνυπόχρεοι, δηλαδή αυτοί που δεν κατατάχθηκαν ως πρωτόκλητοι με την κλάση τους γιατί έλαβαν αναβολές κατάταξης, οι οποίες έληξαν ή διακόπηκαν με αίτηση τους, και υποχρεούνται πλέον να καταταγούν κανονικά.

(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 13/10/2013)

http://staratalogia.blogspot.gr/2013/10/blog-post_819.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις