ΕΦΑΠΑΞ στρατιωτικών: Τραγικές καθυστερήσεις στην καταβολή του - Ποιοι ευθύνονται


Μεγάλη υπομονή θα πρέπει να έχουν όσοι αποστρατεύονται και μπαίνουν στη λίστα αναμονής για να πάρουν το εφάπαξ από τους ΕΛΟΑΣ, ΕΛΟΑΝ και ΕΛΟΑΑ. Στο εξάμηνο τρέχει τώρα ο χρόνος καταβολής και κάθε μήνας που περνάει αυξάνει την αναμονή για αυτούς που προστίθενται, με εκτίμηση να φτάσει και να ξεπεράσει τους δώδεκα μήνες, εάν συνεχισθεί ο ίδιος ρυθμός αποστρατειών. Ήδη σε αξιωματικούς του Στρατού που διαγράφηκαν εντός του Σεπτεμβρίου, ο ΕΛΟΑΣ δίνει εκτιμώμενο χρόνο καταβολής τον Μάιο 2014 (8 μήνες).

Οι αιτίες είναι γνωστές: Μεγάλος αριθμός δικαιούχων, το PSI εξανέμισε τα μεγάλα αποθεματικά των ΕΛΟΑΣ και ΕΛΟΑΝ, σημαντική μείωση εσόδων από κοινωνικούς πόρους για ΕΛΟΑΝ και ΕΛΟΑΑ κλπ.

Υπάρχει όμως και μία άλλη αιτία , η οποία μπορεί να αυξήσει το χρόνο λήψης κατά δύο με τρείς μήνες εάν εφαρμοσθεί και μέχρι τώρα θεωρούνταν φυσιολογική: Η χορήγηση προκαταβολών έναντι εφάπαξ σε εν ενεργεία στελέχη. Προβλέπονται από το νόμο για όσους συμπληρώνουν 20ετή υπηρεσία ( 25 για ΕΜΘ) με αποκλειστικό σκοπό απόκτηση ιδιόκτητης στέγης( ή επέκταση ή βελτίωση). Μέχρι πριν 3-4 χρόνια η λήψη προκαταβολής ήταν σχεδόν ρουτίνα για τα περισσότερα στελέχη. Μετά την οικονομική κρίση όμως, τα διαθέσιμα ποσά περιορίσθηκαν δραματικά (πχ στον ΕΛΟΑΑ ένα εκατομμύριο το 2012 έναντι δέκα το 2009), ή μηδενίσθηκαν.

Βέβαια οι περισσότερες προκαταβολές που δόθηκαν δεν είχαν καμία σχέση με την απόκτηση σπιτιού και ήταν οι πιο πολλές στον αέρα, αλλά βοηθούσαν σημαντικά τα στελέχη σε κάθε τους ανάγκη ( αγορά αυτοκινήτου, σπουδές παιδιών κλπ). Ειδικά τα τελευταία 2-3 χρόνια δόθηκαν μικρά ποσά δέκα- δεκαπέντε χιλιάδων, για κάθε είδους ανάγκη πλην αυτής για την οποία ο νόμος προβλέπει.

Στη σημερινή όμως πραγματικότητα, με μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των εφάπαξ, η καταστρατήγηση του νόμου στη χορήγηση προκαταβολών παίρνει άλλες διαστάσεις. Δεν είναι δυνατόν ασφαλιστικά ταμεία με αποκλειστικό σκοπό τη χορήγηση εφάπαξ, να μην καταβάλουν έγκαιρα, εντός τριμήνου προβλέπει ο νόμος, το εφάπαξ σε αυτούς που το δικαιούνται και να χορηγούν προκαταβολές για πάσης φύσεως ανάγκες, σε αυτούς που θα αποστρατευθούν μετά από 15 χρόνια και που πολύ πιθανόν να έχουν ήδη πάρει και άλλη μεγαλύτερη προκαταβολή. Ο νόμος προβλέπει καταβολή του εφάπαξ εντός τριών μηνών και ήδη έχουμε πάει στους οκτώ. Βέβαια η μη χορήγηση προκαταβολών της τάξης των πέντε –δέκα χιλιάδων στερεί από πολλούς παρατρεχάμενους πολιτικών γραφείων την προσφορά εκδούλευσης σε στρατιωτικούς με μεγάλη όντως ανάγκη, στερεί όμως την έγκαιρη καταβολή αυτών που για 30-35 χρόνια περίμεναν άλλοι συνάδελφοι τους.

Ήδη δικαιούχοι του ΕΛΟΑΣ που αναμένουν πάνω από τρίμηνο το εφάπαξ, κινούνται νομικά για καταβολή τόκων λόγω καθυστέρησης πέραν του τριμήνου και έχουν αναθέσει σε δικηγορικό γραφείο την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων και αιτήσεων ακύρωσης αποφάσεων χορήγησης προκαταβολών, σε περίπτωση που η περαιτέρω καθυστέρηση θα προκληθεί και από χορηγήσεις προκαταβολών. Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι σίγουρο ότι την ίδια οδό θα ακολουθήσουν και αρκετοί δικαιούχοι των ΕΛΟΑΝ και ΕΛΟΑΑ, εάν υπάρξει ο ίδιος λόγος. Τυχόν δικαστική εμπλοκή είναι βέβαιο ότι θα ακυρώσει όλες τις αποφάσεις για χορηγήσεις προκαταβολών, βάζοντας σε μπελάδες τα Ταμεία. 

http://www.onalert.gr/stories/efapax-stratiotikon-tragikes-kathysteriseis-stin-katavoli-tou

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις