Οι ΕΕΔ περνάνε στην επίθεση: Σενάρια επίθεσης & κατάληψης εχθρικού εδάφους

Μέσε σε όλα αυτά που πληγώνουν την χώρα υπάρχουν και κάποιοι που δίνουν ελπίδα ότι είναι οι εγγυητές της ασφάλειάς της και ενός διαφορετικού καλύτερου, μέλλοντός της:
Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο της τελευταίας τριεττίας σε ότι αφορά τις ετοιμότητες και τις διαθεσιμότητες  κατά την διάρκεια της πανεθνικής διακλαδικής άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑΣ 2013» που ολοκληρώνεται σήμερα και αύριο με τις δύο τελικές φάσεις, στον Έβρο και τη νήσο Λέσβο, αλλά πάνω απ'όλα έχει επιστρέψει και πάλι το επιθετικό πνεύμα.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος, αναλύοντας τις προηγούμενες ασκήσεις επι μέρους και την τακτική κατάσταση που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια στις δύο πλευρές του Αιγαίου κατέληξε ότι αυτό που πρέπει να ενισχυθεί είναι το επιθετικό πνεύμα.
Όχι μόνον άμυνα, αλλά και επίθεση. Δεδομένες οι οικονομικές δυσχέρειες και τα προβλήματα με την έλλειψη ανταλλακτικών και μέσων (τώρα, κάπου έχει αρχίσει αι μαζεύεται η κατάσταση), αλλά το πνεύμα και το ηθικό προηγούνται όλων.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες από τα Γενικά Επιτελεία στο πλαίσιο αυτό θα εκτελεστεί μεγάλη αποβατική άσκηση στην Σάμο με σενάριο όχι ανακατάληψης του νησιού, αλλά κατάληψης περιοχής του εχθρού και επίτευξης συντριπτικού κτυπήματος σε ευαίσθητο σημείο της αμυντικής του διάταξης.
Όλα αυτά βέβαια μετά την διάπραξη του "απονενοημένου διαβήματος" από την πλευρά του "κόκκινου" εχθρού, δηλαδή την έναρξη επιχειρήσεων σε βάρος της χώρας.
Το σενάριο είναι διπλού ρόλου: Προβλέπει την κατάληψη εχθρικού νησιού σε μια πράξη ισοδύναμου τετελεσμένου ή απλά απάντησης σε ένα ελληνικό νησί, ενώ ταυτόχρονα ένα μέρος του αφορά την κλασική άσκηση ανακατάληψης εδάφους.
Ξέρουν όμως πολύ καλά στα Επιτελεία, ότι αν υπάρξει επιτυχημένη εχθρική απόβαση στα νησιά του Α.Αιγαίου πολύ δύσκολα εν συνεχεία θα αποτραπεί η κατάληψη του νησιού λόγω διαφόρων παραγόντων (εγγύτητα με τις βάσεις εξόρμησης των εχθρικών δυνάμεων, απόσταση από τα αντιστοιχα ελληνικά κέντρα κλπ) και για τον λογο αυτό, πέρα από τα αμυντικά σενάρια πλέον επεξεργάζονται και ασκούνται και σε καθαρά επιθετικά.
Η Ίμβρος, αλλά και η Τένεδος για καταδρομικές επιχειρήσεις, προσφέρονται για ένα τέτοιο "ισοδύναμο τετελεσμένο".
Την ίδια στιγμή θα εκτελεστεί και μεγάλη άσκηση, αμυντικού χαρακτήρα αυτή την φορά, απόκρουσης αεραπόβασης στην Λέσβο.
Στο νησί έχουν τοποθετηθεί στις μονάδες του Στρατού Ξηράς διοικητές-ξυράφια που έχουν μεταμορφώσει τις δυνατότητες τους, αλλάζοντας το πνεύμα και επιτυγχάνοντας πολύ υψηλότερες διαθεσιμότητες από αυτές που παρέλαβαν και υπάρχει αισιοδοξία ότι η τελική φάση θα πάει εξαιρετικά..
Και επειδή ακριβώς το νησί ειναι "κλειδί" για την έξοδο από τα Δαρδανέλια, και κορυφαίος στόχος των "κόκκινων" θα παιχτεί σενάριο μαζικών αεραποβάσεων και απόκρουσής τους.
Μην ξεχνάμε ότι η τουρκική Αεροπορία Στρατού έχει δυνατότητα μεταφοράς μιας ολόκληρης Ταξιαρχίας ειδικών δυνάμεων με την αφθονία των ιπτάμενων μέσων που διαθέτει.
Πηγές του ΓΕΕΘΑ ανέφεραν ότι τις δύο πρώτες ημέρες των επιχειρήσεων, η Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε πάνω από 200 εξόδους μαχητικών αεροσκαφών, ενώ ο μεταφορικός στόλος της ΠΑ προχώρησε με απόλυτη επιτυχία στη μεταφορά υλικών και μέσων σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης.
Το Πολεμικό Ναυτικό έχει αναπτύξει 77 μονάδες κρούσης και υποστήριξης (υψηλότατη διαθεσιμότητα) ενώ διέθεσε και 10 ιπτάμενα μέσα. O A/ΓΕΝ πρέπει να είναι πολύ ικανοποιημένος από το έργο των ανδρών και γυναικών του Κλάδου...
Οι ειδικές δυνάμεις κινούνται στο γνωστό μοτίβο στην άσκηση: "Υψηλή ετοιμότητα, υψηλή απόδοση".
Στον Έβρο δοκιμάζονται σκληρά οι τεθωρακισμένες δυνάμεις και το πυροβολικό (η "γερμανική" διάταξη των μικτών ομάδων αρμάτων μάχης-ΤΟΜΑ-Πυροβολικου έχει μετατρέψει σε φονικές μηχανές τις ελληνικές Τ/Θ μονάδες) και πάλι σε επιθετικά σενάρια.
Γενικά η επίθεση και η κατάληψη εθχρικού εδάφους παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στον εφετινό "ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ" (ελπίζουμε να μην κάνουμε πέντε χρόνια για να ξαναδούμε τέτοια άσκηση.
Αξίζει πάντως να κάνουμε και μια ειδική αναφορά σε κάτι πολύ λιγότερο εντυπωσιακό, αλλά πολύ ουσιαστικό: Τις Ψυχολογικές Επιχειρήσεις και τον κυβερνοπόλεμο που έχουν τα δικά τους "σκληρά" σενάρια οι ανάλογες διευθύνσεις. Σήμερα, ειδικά ίσως η μάχη να κριθεί ακριβώς σε αυτούς τους τομείς.
Άυριο η άσκηση ολοκληρώνεται.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις