Τουρκία: Πλησιάζει η πρώτη παραγγελία του Altay.

Η πρώτη παραγγελία για το νέο, εγχώριας σχεδίασης τουρκικό άρμα μάχης Altay πρόκειται να τοποθετηθεί στις αρχές του 2014, σύμφωνα με τον Murad Bayar, επικεφαλής του τουρκικού υφυπουργείου αμυντικής βιομηχανίας (SSM).

Της τοποθέτησης της παραγγελίας θα έχει προηγηθεί η ολοκλήρωση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους των δοκιμών αξιολόγησης των τεσσάρων πρωτοτύπων που έχουν ήδη κατασκευαστεί. Σύμφωνα με τον Bayar, η παραγωγή σειράς του βάρους 65 τόνων και εξοπλισμένου με πυροβόλο διαμετρήματος 120 χλστ. Altay, θα αποτελέσει ένα φιλόδοξο βιομηχανικό πρόγραμμα στο οποίο θα συμμετάσχουν διεθνείς προμηθευτές, τουρκικές εταιρίες αλλά και εργοστάσια βάσης των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας.
Κεντρικό ρόλο στην παραγωγή σειράς θα διαδραματίσει η ιδιωτική τουρκική εταιρία Otokar στην οποία το 2008 το SSM ανέθεσε σύμβαση ύψους 500 εκατ. δολαρίων για το πρόγραμμα. Όπως αναφέρθηκε η Otokar ήδη παρήγαγε τα τέσσερα πρωτότυπα του άρματος και στο πλαίσιο της παραγωγής σειράς θα κατασκευάσει τέσσερις μερίδες παραγωγής σειράς που η κάθε μία θα περιλαμβάνει 250 άρματα.
Υπενθυμίζεται, ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει επιλέξει τη νοτιοκορεατική Rotem για την παροχή τεχνολογικής υποστήριξης στο πρόγραμμα του Altay και ως κύριους υποκατασκευαστές τις τουρκικές εταιρίες Aselsan (σύστημα ελέγχου πυρός, σύστημα διοίκησης και ελέγχου), την κρατικήMKEK (πυροβόλο 120 χλστ.) και τη Roketsan (θωράκιση).
Η ανακοίνωση από τον Bayar της πρόθεσης της τουρκικής κυβέρνησης να αναθέσει τη σύμβαση παραγωγής σειράς τις αρχές του 2014 αποτελεί σοβαρή ένδειξη ότι τα πρωτότυπα του Altay κατά τη διάρκεια των εκτεταμένων δοκιμών πεδίου για την αξιολόγηση τους είτε δεν ανέδειξαν σημαντικά προβλήματα είτε ότι αυτά μπόρεσαν να αντιμετωπιστούν.
Σε κάθε περίπτωση η έναρξη της παραγωγής σειράς του Altay μέσα σε πέντε περίπου χρόνια από την έναρξη του προγράμματος θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα για την τουρκική αμυντική βιομηχανία αλλά και το SSM που είχε τη διαχείριση του προγράμματος.
Αν και όπως έχει ήδη αναλύσει το «defence-point.gr» (βλ. την ανάρτηση με τίτλο «Το Leopard 2HEL επικρατεί του τουρκικού ALTAY» στον σύνδεσμο: http://www.defence-point.gr/news/?p=62303), το Altay εκτιμάται ότι είναι επιχειρησιακά υποδεέστερο του ελληνικού Leopard 2HEL,η κατά τα επόμενα χρόνια σταδιακά αυξανόμενη εισαγωγή σε υπηρεσία μεγάλου αριθμού αρμάτων μάχης του τύπου, επιβάλλει στον ελληνικό επιτελικό σχεδιασμό να αρχίσει από σήμερα τη μελέτη των εναλλακτικών επιλογών για την εξουδετέρωση του όποιου επιχειρησιακού πλεονεκτήματος προσδοκά η Τουρκία από το Altay.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις