Διαψεύδει το ΥΠΕΞ ότι η Ελλάδα πρότεινε την ονομασία Σλαβο-Αλβανική Μακεδονία για την ΠΓΔΜ

Διαψεύδει το ΥΠΕΞ ότι η Ελλάδα πρότεινε την ονομασία Σλαβο-Αλβανική Μακεδονία για την ΠΓΔΜ
εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας διέψευσε κατηγορηματικά την πληροφορία που δημοσίευσε η φιλοκυβερνητική εφημερίδα των Σκοπίων «Ντνέβνικ» ότι ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας Αδαμάντιος Βασιλάκης πρότεινε το όνομα «Σλαβο-Αλβανική Μακεδονία» ως νέα ονομασία της ΠΓΔΜ.

Την «είδηση» δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες η εφημερίδα, υποστηρίζοντας ότι η ονομασία αυτή προτάθηκε από τον κ. Βασιλάκη κατά τον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων υπό τον απεσταλμένο του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς που διεξήχθη πριν από μερικές ημέρες στη Νέα Υόρκη.

«Διαψεύδουμε κατηγορηματικά κάτι τέτοιο. Η θέση μας είναι γνωστή: σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν τη λέξη Μακεδονία, η οποία θα ισχύει έναντι όλων - erga omnes» δήλωσε ο κ. Κούτρας στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων Κάναλ 5.

Ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων ολοκληρώθηκε στις 25 Οκτωβρίου. «Το έγγραφο του Απριλίου εξακολουθεί να είναι στο τραπέζι» είχε δηλώσει ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη.

«Οπως γνωρίζετε, παρουσίασα ένα έγγραφο τον περασμένο Απρίλιο, το οποίο συζητήσαμε αρκετά διεξοδικά κατά την επίσκεψή μου στην περιοχή. Σε αυτή τη συνάντηση, ασχοληθήκαμε εκ νέου με αυτά, με μερικά από τα ανοιχτά θέματα. Ηθελα να δω ποιες είναι οι απόψεις, ποιες είναι οι πιθανές λύσεις που μπορεί να βρεθούν» είχε πει ο κ. Νίμιτς, προσθέτοντας: «Φυσικά, γνωριζόμαστε πολύ καλά μεταξύ μας και είχαμε μια πολύ ανοιχτή συζήτηση. Δεν μπορώ να πω ότι φτάσαμε σε πολλές συμφωνίες, αλλά η άποψή μου είναι ότι υπάρχουν μερικές καλές ιδέες στο τραπέζι. Εχουμε συζητήσει και με τις δύο πλευρές τα επόμενα βήματα, αλλά δεν έχουμε αποφασίσει ποια θα είναι τα βήματα αυτά».

tanea

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις