«ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ» ο στόλος των ΤΟΥΡΚΩΝ

Εικόνα διάλυσης παρουσιάζει το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό μετά το πογκρόμ συλλήψεων έμπειρων αξιωματικών

«Από εδώ και πέρα στο τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό θα βρίσκουν πλοιάρχους για τον Στόλο μόνο από τα Καταμαράν. Δεν άφησαν ούτε έναν έμπειρο αξιωματικό». Αυτές οι δηλώσεις δεν ανήκουν σε κάποιον τυχαίο Τούρκο, αλλά στον πρώην αντιστράτηγο Μεχμέτ Μπαλάν, ο οποίος είναι... φυλακισμένος ως εκλεγμένος βουλευτής του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) με τις κατηγορίες συμμετοχής στο σχέδιο συνωμοσίας με την κωδική ονομασία «Βαριοπούλα» (Batyoz).

Στη γειτονική χώρα πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως το τουρκικό Ναυτικό παρουσιάζει εικόνα διάλυσης. Η επικύρωση τον προηγούμενο μήνα από το Ανώτατο Δικαστήριο των αποφάσεων της δίκης για τη «Βαριοπούλα» απομακρύνει οριστικά από το τουρκικό Ναυτικό 7 ναυάρχους, ενώ το 57% των συλληφθέντων για τη συγκεκριμένη υπόθεση συνωμοσίας αποτελείται από στελέχη του τουρκικού Ναυτικού! Διακόσιοι τριάντα επτά (237) αξιωματικοί των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων έχουν κατηγορηθεί και έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή στο συγκεκριμένο σχέδιο συνωμοσίας. Απ΄ αυτούς οι 7 ήταν ναύαρχοι, οι 27 πρώην ναύαρχοι και στο σύνολο άλλοι 100 εν ενεργεία αξιωματικοί του Ναυτικού κατηγορήθηκαν και καταδικάστηκαν από το δικαστήριο..

Δεκάδες άλλοι αξιωματικοί του Ναυτικού κατηγορούνται ως «πράκτορες» επειδή έπεσαν θύμα κυκλώματος που υπέκλεπταν στοιχεία από το Ναυτικό.

Τον Σεπτέμβριο, ο β' αρχηγός του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού αντιναύαρχος Ατίλα Κεζέκ παραιτήθηκε από το Σώμα για να συμπαρασταθεί στους έγκλειστους αξιωματικούς. Στην παραίτησή του αναφέρει πως «η θέση όλων μας βρίσκεται δίπλα στους καταδικασθέντες συναδέλφους μας».

Πληροφορίες αναφέρουν πως άλλοι 5-6 ναύαρχοι έχουν παραιτηθεί, όμως δεν έχουν ανακοινωθεί τα ονόματά τους.

Σοβαρές ελλείψεις στην ηγεσία

Το πρόβλημα είναι τεράστιο στην ηγεσία του Ναυτικού καθώς τον Ιανουάριο του 2013 είχε υποβάλει την παραίτησή του ο αρχηγός του τουρκικού Στόλου Νουσρέτ Γκιουνέρ.

Ο Γκιουνέρ είχε ήδη υποβάλει την αίτηση παραίτησης του από τον Νοέμβριο του 2012 ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δεκάδες συλλήψεις αξιωματικών του Ναυτικού ως μέλη της Εργκενεκόν ή ως πράκτορες και στην επιστολή παραίτησης του είχε γράψει πως «οι φίλοι μας συλλαμβάνονται και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, σαν να μην φτάνει αυτό, βοηθάμε και στις συλλήψεις».

Ο β' αρχηγός του στόλου, Βεϊσέλ Κιοσέλε, είχε αποστρατευθεί καθώς κατηγορείται από τουρκικό δικαστήριο για δράση σε κύκλωμα πρακτόρων!

Στο τουρκικό Ναυτικό συνολικά 12 εν ενεργεία ναύαρχοι έχουν συλληφθεί και δικάζονται για διάφορες κατηγορίες.

Ο πρώην αντιστράτηγος Εγκίν Αλάν υποστηρίζει πως «έχουν συλλάβει και έχουν τελειώσει την καριέρα των 20 πιο έμπειρων αξιωματικών του Ναυτικού (σ. σε όλες τις δίκες). Ουσιαστικά καρατόμησαν τους πιο επιτυχημένους αξιωματικούς του μέλλοντος. Αυτές οι δίκες είναι τέτοια συνωμοσία που έφτασαν στο σημείο να κατηγορήσουν τους Τούρκους αξιωματικούς ως μέλη κυκλώματος πορνείας, ως τρομοκράτες, ως πραξικοπηματίες. Με τη «Βαριοπούλα» "έπνιξαν" 300 παιδιά που αγαπούν αυτή την πατρίδα».

Το ζήτημα δεν είναι μόνο στην ιεραρχία, αλλά και στη λειτουργία του Ναυτικού, καθώς πάγωσαν τα προγράμματα εκσυγχρονισμού του Ναυτικού και της Αεροπορίας. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, «δεν υπογράφεται κανένα άλλο έγγραφο εκτός από τις παραιτήσεις των αξιωματικών».

Πληροφορίες αναφέρουν πως ακόμα και το σχέδιο ναυπήγησης του εθνικού πλοίου της γειτονικής χώρας, της τουρκικής κορβέτας MILGEM παρουσιάζει καθυστερήσεις εξαιτίας του φόβου πολλών αξιωματικών να αναλάβουν ευθύνες.

Οι περισσότεροι αξιωματικοί που συνελήφθησαν ήταν υπεύθυνοι σε εξοπλιστικά προγράμματα και προγράμματα εκσυγχρονισμού οπλικών συστημάτων.

Ο Χαλούκ Πεκσέν, ο οποίος είναι δικηγόρος πολλών έγκλειστων αξιωματικών, τονίζει πως «οι περισσότεροι στοχοποιήθηκαν εσκεμμένα». Ο Πεκσέν ισχυρίζεται πως «κανενός αξιωματικός από τον φόβο του δεν υπογράφει κανένα έγγραφο εκτός από τις παραιτήσεις» και τονίζει πως πολλά σχέδια του Ναυτικού και της Αεροπορίας έχουν -παγώσει- γι αυτόν το λόγο.

Πρόβλημα υπάρχει στις διοικήσεις των δυνάμεων του Ναυτικού. Ενώ στις θέσεις αυτές πρέπει να βρίσκονται υποναύαρχοι, λόγω των συλλήψεων και της έλλειψης προσωπικού έχουν διοριστεί υποπλοίαρχοι!

Αυτός είναι και ο λόγος που ακόμη και ο Ερντογάν, ο οποίος είχε καταπολεμήσει τους «πασάδες», τώρα έχει φτάσει να δηλώνει «δεν έχει μείνει αρχηγός να διοικήσει τον Στόλο», προσπαθώντας να στείλει μήνυμα στους εισαγγελείς και δικαστές να σταματήσουν τις διώξεις εναντίον τους.

«Στόχος είναι η αποδυνάμωση του Ναυτικού»

Ο καταδικασμένος στη δίκη της «Βαριοπούλας» ναύαρχος Τζεμ Γκιούρντενιζ, αναφέρει πως «η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το τουρκικό Ναυτικό μοιάζει με αυτή του γαλλικού Ναυτικού αμέσως μετά τη Γαλλική Επανάσταση. Με τις δίκες-μαϊμού, με ψευδή στοιχεία, εξαφανίζουν τα πιο ικανά στελέχη του τουρκικού Ναυτικού. Είναι άτομα που έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό, πλοίαρχοι, άνδρες των ειδικών δυνάμεων. Θεωρώ πως τελικός στόχος αυτής της επιχείρησης είναι η αποδυνάμωση του τουρκικού Ναυτικού και για να εμποδίσουν κάποιοι να γίνει η Τουρκία περιφερειακή δύναμη».

Πολλοί από τους αξιωματικούς που βρίσκονται έγκλειστοι στις φυλακές κατηγορούν τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων Νετζντέτ Οζέλ για αδιαφορία. Τονίζουν πως θα έπρεπε να δείξει μεγαλύτερη πυγμή απέναντι στον Ερντογάν για τις «ψευδείς κατηγορίες με τις οποίες έχουν φυλακιστεί».

Ο πρώην αρχηγός Στόλου Νουαρέτ Γκιουνέρ, δηλώνει χαρακτηριστικά: «Εμένα ποιος θα με υποστηρίξει; Ο δικός μου ο άνθρωπος, δηλαδή το επιτελείο… Γιατί αυτό γνωρίζει την αθωότητα του. Εγώ γιατί παραιτήθηκα; Γι΄ αυτό παραιτήθηκα. Αν δεν υπερασπιστώ εγώ το προσωπικό μου ποιος θα το κάνει. Κανείς να μην κρυφτεί πίσω από τη Δικαιοσύνη. Κάποια μέρα θα πληρώσουν γι΄ αυτά που έκαναν Αν δεν το κάνουν, θα λογοδοτήσουν στον θεό».

Ο Τούρκος επιτελάρχης πάντως φαίνεται πως αδιαφορεί για τις κατηγορίες και αναφέρει πως «προσπαθεί να μην πολιτικοποιήσει τον τουρκικό στρατό».

Ο Οζέλ αναφέρει :«Δεν θα παραιτηθώ επειδή το ζητούν κάποιοι. Ανέλαβα καθήκοντα σε μια δύσκολη περίοδο και αυτό που με ενδιαφέρει είναι η εμπιστοσύνη του λαού. Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου είναι ο διοικητής των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και δημόσιος αξιωματούχος, ο οποίος έχει ευθύνη απέναντι στο κράτος και του οποίου τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες ορίζονται από τους νόμους.

Θεωρώ ότι ο δημόσιος αξιωματούχος θα πρέπει να κρίνει σωστά το πότε και πού θα μιλάει καθώς και το τι θα λέει. Γι΄ αυτόν το λόγο προτιμώ να μη μιλάω πολύ και να μη βρίσκομαι στην επικαιρότητα».

Πάντως παραμένει μεγάλο ερωτηματικό η μελλοντική ετοιμότητα του τουρκικού Ναυτικού, όπως αναφέρουν πρώην αξιωματικοί, εξαιτίας της απουσίας πολλών στελεχών του, την ώρα που ναυπηγεί νέες κορβέτες, υποβρύχια και φρεγάτες και στα προγράμματα αυτά η κυβέρνηση Ερντογάν δεν έχει πατήσει φρένο.

Η «Βαριοπούλα» που είχε στόχο και την Ελλάδα

Η «Επιχείρηση Βαριοπούλα» χρονολογείται από το 2003 και σύμφωνα με το κατηγορητήριο περιελάμβανε σχέδια για την τοποθέτηση βομβών σε ιστορικά τεμένη, την πρόκληση έντασης με την Ελλάδα και την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με στόχο να επέμβει ο στρατός.

Το σχέδιο αρχικά αποκαλύφθηκε το 2010 με ντοκουμέντο που είχε δημοσιεύσει η τουρκική εφημερίδα «Taraf». Στα ντοκουμέντα αποκαλυπτόταν πως πολλοί αξιωματικοί του τουρκικού στρατού είχαν καταστρώσει σχέδιο συνωμοσίας εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν, το οποίο είχε στόχο την άμεση ανατροπή του με βίαιο τρόπο. Τα ντοκουμέντα, τα οποία τα περισσότερα κατασχέθηκαν ύστερα από εισβολή αστυνομικών στη ναυτική βάση Γκιολτζούκ, αφορούσαν μια άσκηση που είχε πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη και όλες οι λεπτομέρειες του σχεδίου είχαν καταγραφεί.

Τα περισσότερα έγγραφα για το σχέδιο είχαν βρεθεί σε έφοδο της αστυνομίας στη βάση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού του Γκιαλτζούκ. Το σχέδιο προέβλεπε επίσης την τοποθέτηση εκρηκτικών σε τζαμί, την κατάρριψη αεροσκάφους της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας με τον ισχυρισμό πως καταρρίφτηκε από την Ελλάδα με τελικό στόχο την επίτευξη ελληνοτουρκικής έντασης. Οι Τούρκοι στρατηγοί είχαν καταστρώσει σχέδιο κατάληψης και της περιοχής του Βόρειου Έβρου!

Το τελικό στάδιο αυτού του σχεδίου προέβλεπε πως λόγω της μεγάλης αναταραχής αυτών των γεγονότων, θα ανατρεπόταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνηση του που είχε έρθει στην εξουσία τον Νοέμβριο του 2002.

Ο στρατηγός εν αποστρατεία Χιλμί Οζκιόκ, πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, στην κατάθεση του στο δικαστήριο ως μάρτυρας, είχε δηλώσει πως «το σχέδιο είχε παρατραβήξει, καθώς χρησιμοποιούνταν το πραγματικά ονόματα πολιτικών προσώπων».

«Όταν η κυβέρνηση Ερντογάν ήρθε στην εξουσία, προκλήθηκε φόβος κυρίως λόγω των παλαιών δράσεών τους… Φοβήθηκα κι εγώ. Κάποτε εμείς οι στρατηγοί κάνουμε ανταλλαγή απόψεων. Σε μια απ' αυτές ειπώθηκε και το "πραξικόπημα". Αλλά αυτό ειπώθηκε ως μια από τις πιθανότητες δράσης», είχε καταθέσει ο πρώην στρατηγός.

Μείωση ποινής

Οι τρεις βασικοί κατηγορούμενοι της «Επιχείρησης Βαριοπούλας» ο πρώην αρχηγός της Α' Στρατιάς Τσετίν Ντογάν, ο πρώην αρχηγός της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας Ιμπραχίμ Φιρτίνα και ο πρώην αρχηγός του Ναυτικού Οζντέν Ορνέκ καταδικάστηκαν σε δις ισόβια. Αργότερα ανακοινώθηκε πως η ποινή των τριών «εγκεφάλων» του σχεδίου μειώθηκε σε είκοσι έτη κάθειρξης, λόγω της μη πραγματοποίησης του σχεδίου. Άλλοι στρατηγοί, όπως ο Εγκίν Αλάν, ο Ερχούν Σαγκιούν και ο πρώην αρχηγός της Σχολής Πολέμου Μπιλγκίν Μπάλανλι, καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 18 ετών με την κατηγορία της συμμετοχής σε αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος».

(CRASH 08/11/2013 – ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ)http://staratalogia.blogspot.gr/2013/11/blog-post_7394.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις