Σε υπηρεσία τα πρώτα επιθετικά ελικόπτερα T-129A EDH/Τουρκία

Άμεσα επικείμενη είναι η ένταξη σε υπηρεσία των έξι πρώτων επιθετικών ελικοπτέρων T-129 τα οποία την παρούσα περίοδο ολοκληρώνουν τις δοκιμές αποδοχής. Τα πρώτα ελικόπτερα έχουν τυποποιηθεί ως T-129A EDH και αποτελούν την αρχική διαμόρφωση παραλαβής των ελικοπτέρων. Αποτελούν δε μέρος της παρτίδας εννέα ελικοπτέρων που η Τουρκία παρήγγειλε τον Νοέμβριο του 2010 και η οποία αύξησε τον συνολικό αριθμό των T-129 από 51 που ήταν αρχικά σε 60.

Υπενθυμίζεται ότι το 2008 η Turkish Aerospace Industries (TAI) υπέγραψε σύμβαση ύψους 3,2 δις δολαρίων ΗΠΑ με την ιταλική AgustaWestland, εταιρία του ομίλου Finmeccanica, για την από κοινού ανάπτυξη και παραγωγή του T-129 το οποίο αποτελεί έκδοχο του επιθετικού ελικοπτέρου A-129 Mangusta International στο πλαίσιο του προγράμματος ATAK.
Η παραγωγή σειράς των T-129 θα γίνει από τις εγκαταστάσεις της TAI στα περίχωρα της Άγκυρας, ενώ βάση της συμφωνίας η τουρκική εταιρία απέκτησε πλήρη δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και εμπορικής προώθησης του T-129 στη διεθνή αγορά.
Τα επιθετικά ελικόπτερα θεωρούνται από την Τουρκία ως ένα κρίσιμο και υψηλής επιχειρησιακής αξίας οπλικό σύστημα το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεωναπό υψηλής πυκνότητας και έντασης μέχρι τις αντιανταρτικές επιχειρήσεις.
Μάλιστα, στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας όταν οι τουρκικές δυνάμεις αντιμετώπιζαν σημαντικά προβλήματα με τους Κούρδους αντάρτες στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας, η Τουρκία απέκτησε τον Οκτώβριο του 2012 ως ενδιάμεση λύση τρία επιθετικά ελικόπτερα AH-1W Super Cobra από τα αποθέματα του Σώματος των Πεζοναυτών των ΗΠΑ (και τα οποία προστέθηκαν στα έξι ομοιότυπα και τα περίπου 20 παλαιότερων εκδόσεων που βρίσκονταν ήδη σε υπηρεσία).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις