Άσκηση του ΠΝ με 10 Μποφόρ στο Αιγαίο! - Φωτό που κόβουν την ανάσα

Με δύναμη ανέμου από 8 έως και 10 –τοπικά- μποφόρ η Διοίκηση Φρεγατών (ΔΦΓ) του ΠΝ με τέσσερις φρεγάτες τύπου “S” εκτέλεσε στο νοτιοδυτικό Αιγαίο (Μυρτώο Πέλαγος) με τη συμμετοχή όχι μόνο φρεγατών αλλά λοιπών σκαφών όπως Πλοία Γενικής Υποστηρίξεως, υποβρυχίων, ελικοπτέρων αλλά προσωπικού της ΔΥΚ, την άσκηση «Αστραπή 6/13».

Τα σκάφη της ΔΦΓ χωρίζονται σε 2 ανεξάρτητες Μοίρες Φρεγατών τις ΜΦ/Γ1 και 2, οι οποίες διαθέτουν από 6 και εφτά σκάφη αντίστοιχα. Πιο συγκεκριμένα στην ΜΦ/Γ 1 ανήκουν οι Φρεγάτες: «Έλλη» (S) F-450, «Ύδρα» (ΜΕΚΟ) F-452, «Σαλαμίς» (ΜΕΚΟ) F-455, «Αδρίας» (S) F-459«Κουντουριώτης (S) F-462, και η «Θεμιστοκλής» (S) F-465.
Στην MΦ/Γ 2 ανήκουν τα σκάφη: «Λήμνος» (S) F-451, «Σπέτσαι» (ΜΕΚΟ) F-453, «Ψαρά» (ΜΕΚΟ) F-454,«Αιγαίον» (S) F-460«Ναβαρίνο» (S) F-461, «Κανάρης» (S) F-464, «Νικηφόρος Φωκάς» (S) F-466.
Η επιχειρησιακή ετοιμότητα των φρεγατών του Στόλου είναι ένα απόλυτα κρίσιμης σημασίας ζήτημα καθώς μαζί με την ΠΑ, είναι ένα από τα δύο Όπλα των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω των οποίων είναι δυνατή η «προβολή ισχύος», μια συγκεκριμένη κίνηση με σαφή γεωστρατηγική κατεύθυνση.
Βέβαια, τα πλοία δεν μπορούν να κρύψουν πλέον την ηλικία τους. Δεν είναι αυτό που λέμε "σύγχρονες" μονάδες.
Μόνο το γεγονός ότι κυβερνώνται από Έλληνες ναυτικούς και ότι ο αντίπαλος έχει καθυστερήσει το ναυπηγικό του πρόγραμμα προκειμένου το σύνολο των μονάδων του πλέον να το ναυπηγεί ο ίδιος, όσο πολύπλοκο και να είναι το εγχείρημα, επιτρέπει ακόμα στα πλοία να βρίσκονται σε υπηρεσία.
Στο θεμα όμως της α/α άμυνας ειδικά οι "S" βρίσκονται πίσω με τους αρχαίους Sea Sparrow RΙΜ-7Μ. Πάντως κάποιες μονάδες από τις "S" θα εξοπλιστούν σύντομα με α/α βλήματα ESSM και αυτό σε ποιοτικό επίπεδο είναι πολύ σημαντικό έστω και αν ο περιορισμένος αριθμός (μόλις οκτώ βλήματα) δεν επιτρέπει παρατεταμένες επιχειρήσεις αεροπορικής απαγόρευσης.
Και η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο την επόμενη πενταετία.
Η προβολή ισχύος δεν είναι μια τυχαία κατάσταση ισχύος, αντίθετα κινείται σε συγκεκριμένο πλαίσιο άσκησης πίεσης ή αποτροπής τετελεσμένων από τον γεωστρατηγικό αντίπαλο ή ανταγωνιστή έτσι ώστε ο τελευταίος να αντιληφθεί  ότι οποιαδήποτε επιθετική του κίνηση θα του κοστίσει. Με πλοία που διαθέτουν οπλισμό της δεκαετίας του '70 αυτό δεν συμβαίνει...
Ανάλογης σημασίας όμως με τις Φρεγάτες είναι και τα Πλοία Γενικής Υποστήριξης καθώς μέσω αυτών πραγματοποιείται ο συνεχής ανεφοδιασμός των σκαφών του Στόλου, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα σε αυτά να επιχειρούν 24΄’ωρες το 24ωρο και μακριά από τις βάσεις τους.
Τα τρία σκάφη γενικής υποστήριξης που και αυτά ανήκουν στην ΔΦΓ είναι τα ΠΓΥ «Αλιάκμων», ΠΓΥ «Αξιός» και το ΠΓΥ «Προμηθεύς» (Α174). Από τα τρία αυτά σκάφη μόνο το   «Προμηθεύς» έχει την ικανότητα να υποστηρίξει μια δύναμη του Στόλου μακριά από το Αιγαίο, καθώς είναι το νεότερο και μεγαλύτερο σκάφος από τα τρία και μπορεί να πλαισιώσει τη δύναμη τόσο από άποψη ταχύτητας, όσο και λοιπών δυνατοτήτων.
Το ΠΝ μέσα από  τις ασκήσεις τύπου «ΑΣΤΡΑΠΗ» μαζί με τις ασκήσεις «Ορμή» της διοίκησης Ταχέων Σκαφών, «Βροντή» της διοίκησης Κανονιοφόρων και «Αιγιαλός» της διοίκησης Αμφιβίων Δυνάμεων ουσιαστικά αποδεικνύει ότι παρά τις τεράστιες μειώσεις που έχει ο αμυντικός προϋπολογισμός συνεχίζει να αποδεικνύει τη μαχητική του ισχύ στο Αιγαίο και αν χρειαστεί ακόμη και πιο μακριά.
Δείτε και το βίντεο από παλαιότερη άσκηση "ΑΣΤΡΑΠΗ"
1

Τμήμνα ειδήσεων defencenet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις