Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2013 Σκόπια: «Ναι» στη χρήση του Ηλιου της Βεργίνας

Νομοσχέδιο για την απαγόρευση της χρήσης του συμβόλου του Ήλιου της Βεργίνας στα Σκόπια για κρατικούς και για άλλους σκοπούς καταψήφισε τη Δευτέρα, η βουλή των Σκοπίων.



Το νομοσχέδιο είχε κατατεθεί τον περασμένο Νοέμβριο από το αρχηγό του μικρού αντιπολιτευόμενου «Φιλελεύθερου Κόμματος», Ίβον Βελίτσκοβσκι και, σήμερα, έλαβε μόνο μία ψήφο.

Μεταξύ εκείνων οι οποίοι το καταψήφισαν ήταν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» του Ζόραν Ζάεφ. Οι βουλευτές του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI του Αλί Αχμέτι ψήφισαν «παρών».

Ο Ίβον Βελίτσκοβσκι ανέφερ ότι αν απαγορευτεί η χρήση του συμβόλου, θα ενισχυθούν οι σχέσεις καλής γειτονίας με τη χώρα μας, που είναι σημαντικές για την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική των Σκοπίων.

Σκόπια: «Ναι» στη χρήση του Ηλιου της Βεργίνας
Τα Σκόπια χρησιμοποιούν το σύμβολο με τον Ήλιο της Βεργίνας στην εθνική σημαία της χώρας από το 1991 έως το 1995, όταν και το απέσυρε με την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995.
Στο άρθρο 7, παράγραφος 2 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, αναφέρεται ότι η ΠΓΔΜ, με την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας, θα παύσει να χρησιμοποιεί καθ' οιονδήποτε τρόπο το σύμβολο με τον Ήλιο της Βεργίνας σε όλες του τις μορφές.
Ωστόσο, αυτό δεν εφαρμόζεται από τους Σκοπιανούς, αφού το σύμβολο χρησιμοποιείται ευρέως τόσο από κρατικούς θεσμούς όσο και από ιδιώτες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις